Hava Durumu

Zambiya Lusaka'da Bursalı kadın büyükelçi

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2021 06:00

Türkiye 2020 Aralık ayı içerisinde çeşitli ülkelerin başkentlerinde büyükelçi değişimlerine gitti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplam 54 büyükelçinin yeni büyükelçilik ve daimi temsilcilik görevlerini tebliğ etti...

Yeni atanan büyükelçiler arasında kadın büyükelçiler de yer alıyor.

 54 büyükelçiden 11'i kadın... Kamu bürokrasisi de dâhil iş yaşamında kadınların cam tavan sendromunu aşıp kariyer yapması zordur.

(Cam tavan sendromu, kurumlarda ve diğer kuruluşlarda görünmez bir üst sınır anlamına gelir. Kadınların üst düzey pozisyonlara yükselmelerini engelleyen yapay bir engele atıfta bulunan bir anlatımdır.)

Kadınların kariyer süreci erkeklerle eşit koşullarda olmaz. Çoğu zaman kadınların kamu ya da özel kuruluş bürokrasisinde bırakın kariyer yapmayı mevcut konumunu korumak için bile bir yerine 5 kat fazla çalışması gerekir!

Yeni atanan kadın büyükelçiler ve görevlendirildikleri başkentler şöyle:

 Zambiya Lusaka Büyükelçiliği İstem Cırcıroğlu; Bahreyn Manama Büyükelçiliği Esin Çakıl; Avusturya AGİT Daimi Temsilciliği Hatun Demirer; Burkina Faso Vagadugu Büyükelçiliği Nilgün Erdem Arı...

 Güney Afrika Pretorya Büyükelçiliği Ayşegül Kandaş; İsviçre Bern Büyükelçiliği Emine Ece Özbayoğlu Acarsoy; Panama Panama Büyükelçiliği Lebibe Gülhan Ulutekin...

Sierre Leone Freetown Büyükelçiliği Sibel Erkan; Slovenya Lübliyana Büyükelçiliği Aylin Taşhan; Tayland Bangkok Büyükelçiliği Serap Ersoy; Yeni Zelanda Wellington Büyükelçiliği Fatma Ömür Ünsay...

KARİYER BASAMAKLARINI TEK TEK TIRMANDI

Bu listede yer alan isimlerden birisi Bursalı Zambiya Lusaka Büyükelçiliği'ne atanan İstem Cırcıroğlu... Annesi Müfide Ertunga'yı, Kent Konseyi Kadın Meclisi eski Başkanı Kadriye Sarıbıyık vesilesiyle tanımıştım; kendisi Kadın Meclisi'nin çeşitli çalışmalarına katılıyordu. İstem Cırcıroğlu kendisini çocukluğundan beri tanıyan aile dostları tarafından, "Çalışkan, yardımsever, saygılı" biri olarak tanımlanıyor...

1967'de Bursa'da dünyaya gelen İstem Cırcıroğlu ilk ve ortaokulu bitirdikten sonra 1985 yılında Bursa Anadolu Lisesi'nden mezun oldu.

1989 yılında ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde lisans eğitimini, 1990 yılında ise Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı.

1990-1992 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar Dairesi'nde ataşe olarak görev yapan İstem Cırcıroğlu; 1992-1994 yılları arasında Tiran Büyükelçiliği'nde üçüncü kâtip, 1994-1998'de Selanik Başkonsolosluğu'nda muavin konsolos görevlerinde bulundu.

1998 yılında Dışişleri Bakanlığı Amerikalar Dairesi'ne başkâtip olarak atanan İstem Cırcıroğlu, 2000 yılında Roma Büyükelçiliği'nde müsteşar olarak görev yaptı.

2003-2006 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Kültür Dairesi'nde Şube Müdürü oldu; 2006-2010 yılları arasında Viyana Büyükelçiliği'nde Birinci Müsteşar; 2010-2012 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Amerikalar Dairesi'nde Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

2012-2017 yılları arasında Varşova Büyükelçiliği'nde elçi müsteşar olarak çalıştı; 2019'da ise elçi unvanıyla Dışişleri Bakanlığı Siyaset Planlama Genel Müdür Yardımcılığı ve 2020'de de yine elçi unvanıyla Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Arşiv Dairesi Başkanlığı yaptı.

Son olarak da 2020'nin son ayında Zambiya Lusaka Büyükelçisi olarak atandı...

Yukarıdaki kariyer tablosundan da görüleceği üzere İstem Cırcıroğlu, Dışişleri Bakanlığı'ndaki tüm kariyer basamaklarını birer birer, atlamadan tırmanarak birikimiyle emeğiyle en nihayetinde büyükelçi oldu.

Şehrimizden bir kadının bu başarısını kutluyoruz ve kendisiyle bir Bursalı olarak gurur duyuyoruz. Yolu hep açık olsun...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.