Hava Durumu

Zeyniler'in vizyon projeleri

Yazının Giriş Tarihi: 19.06.2020 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.06.2020 06:09

Dün de yazmıştım, hafta sonu Zeyniler kırsal mahallesinde (köyünde) idim.  Zeyniler'in 2019 Mart'ında seçilen muhtarıyla da tanıştım. Nihat Ülker, 38 yaşında, genç, vizyon sahibi bir muhtar... Genelde belediye başkan adayları seçim beyannamesi hazırlar ve projelerini bir dosya halinde açıklar; muhtarlarda böyle bir ön hazırlığa alışkın değiliz.

Nihat Ülker; Zeyniler'in gelişmesi, korunması, Türkiye ve dünya vitrinine taşınırken Bursa'ya da turizm açısından katma değer oluşturmasını hedefleyen bir dosya hazırlamış.
Köyünün en büyük sorununu sorunca; "İmar durumu" dedi. Hemen itiraz ettim; "Köye imar verildiği an her taraf villa ile dolar" diye!..

Nihat Ülker şunları söyledi:

"İşte biz de bunun olmasını önlemek istiyoruz. Belediyenin bir koruma imarı oluşturmasını, tek ya da bir buçuk katlı ahşap ya da taş ev gibi bir tek tip proje ile köy içinde denetimli bir yapılaşma talep ediyoruz. Köyün doğasına uygun bir yapılaşma olsun. Bundan 50 sene sonra köyün bir bütünsel görüntüsü olsun.

Şu anda Zeyniler'de hiç imar yok! 110 haneyiz. Kaçağın da önüne geçilmesi için sınırlı bir şekilde imar verilmesi lazım. Tek tip standart proje olsun. Biz de kaçak yapanın önüne geçelim."

Muhtar Nihat Ülker, Zeyniler yoluna da dikkat çekerek, "Parke üstüne yama yapılıyor. Doğa şartlarına uygun asfalt yapılabilir. Çevre sorunu yaşanıyor. Yoldan 30 metre aşağıya baktığınızda 1 metre çöp var. İnsanlar çöpünü buralara atıyor" dedi.

Önerilerinden biri de Zeyniler'e Bakacak'taki gibi bir seyir tepesi yapılmasıydı. Zeyniler'in en büyük sorunlarından biri olan otopark sıkıntısının köy girişindeki yolda gerçekleştirilecek genişletilmeyle aşılabileceğini, insanların yaya olarak köye giriş yapabileceğini söyledi:

"Özellikle yaz aylarında, hafta sonlarında araç yoğunluğu çok fazla. Kestane zamanı dışarıdan gelen çok oluyor. Uludağ yürüyüş güzergâhında olduğundan insanlar araçlarını burada bırakarak Uludağ'da yürüyüşe çıkıyor. Ziyarete gelenler de eklenince araç park edecek yer kalmıyor. Trafik tıkanıyor."

Diğer önerilerinden bazıları şöyleydi:

 "Zeyniler'den dere boyunca Kaplıkaya'ya giden patika var. Kaplıkaya Cazibe Merkezi'nden Zeyniler'e telesiyej projesi ile köyün üstündeki Büyük Ataman ve Küçük Ataman şelalelerine ulaşılabilir. Doğası müthiş güzel. Bursa'nın da yeni bir çekim merkezi haline gelebilir, kent ekonomisine de katkısı olur. 

Ayrıca İzcilik kampları kurulabilir. Zeyniler; Abı-Hayat, Tonoz Yaylası buna çok uygun. Zeyniler doğa harikası alanlarıyla doğru projeler yapıldığında turizme ve Bursa'ya katkı sunabilecek bir yerdir. Zeyniler'den Kadıyayla'ya kadar olan bölgedeki yaylalar İzcilik Kampı'na çok uygundur. Kadıyayla ile Sarıalan'ın yükü de hafifletilmiş olur.

Erikli yaylasında hamam kalıntıları var. Orhan Bey'in yaptırdığı söyleniyor. Üç duvarlıydı. Defineciler yüzünden tek duvar kaldı. Hamam restore edilebilir ve kampçılar ya da doğa yürüyüşçüleri için mola yerine çevrilebilir.

 Yamaç paraşütü pistinin biraz daha geliştirilmesi gerekiyor."

Nihat, Zeyniler'in gelişimine yönelik pek çok projesi ve hayali var. Ne diyelim, yolu açık olsun.

KAÇAK YAPILAŞMANIN YENİ ADRESİ!

Koronavirüs salgını vatandaşların bağa bahçeye olan ilgisini artırdı.  15 Mayıs 2020 tarihli "Çok katlıdan tek katlıya dönüş" başlıklı köşe yazımda bu konuya değinmiştim. İnsanların konut algısı; çok katlı evlerden tek katlı müstakile dönüşmüştü. Bursa civarındaki köylerde ekip biçebileceği bahçesi de olan evlere talep artmıştı.

Keza 16 Haziran tarihli köşe yazımda İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak'ın deprem görüşlerine yer vermiştim. Konu koronavirüsten sonraki konut talebine geldiğinde Albayrak, yeşil alanlara artan talebin yeni bir kaçak yapılaşma dalgasına yol açabileceğiyle ilgili uyarmıştı.

9 Haziran tarihli köşe yazımda Kozluören köyü izlenimlerini anlatırken, insanların meyve bahçelerine ve tarlalara prefabrik evler yaptığına değinmiştim.

Dün televizyonda Habertürk'ü izlerken tam da bu konuyla ilgili bir habere denk geldim. TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç hobi bahçeleriyle ilgili bir kanun düzenlemesi yapılacağından söz ediyordu;

"Hobi bahçelerine ilgi arttı. Sadece Ankara çevresinde 20 ila 40 bin hobi bahçesi var. Bakanlık bir kanun hazırlığı içerisinde. Koronavirüs bize tarımsal faaliyetlerin önemini gösterdi. Yeşil alanlara, bağa, bahçeye talebi artırdı. Talep bu kadar artmışken, biz tarımsal alanın; tarımsal faaliyetin dışına çıkmasını önleyemezsek artan talep bir süre sonra tarımsal alanların amacı dışında kullanılmasına yol açabilir!"

Özetle 1 ay önce gündeme getirdiğim konu, şu anda ilgili bakanlıkların da gündeminde.

Tarım alanları, koronavirüsten sonra yeni bir yapılaşma dalgasıyla yaşam alanlarına dönüşme riski ile karşı karşıya.

 Bundan sonraki kaçak yapılaşmanın adresi, şehrin uç mahalleleri değil; kırsal mahallelerin, yani köylerin verimli tarım alanları olacak!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.