Hava Durumu

Zeytinlikler ranta yenik düşüyor!

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2020 06:00

Dün duyarlı bir vatandaş aradı; yüzyıllık zeytin ağaçlarının kesilmesinden dolayı çok üzgündü; 25 dönüm zeytinlikte, zeytin ağaçlarının söküldüğünü anlattı...

Yer Bademli; Bursa'da arazi rantının en yüksek olduğu bölgede, yüz yıllara meydan okuyan asırlık zeytin ağaçlarının günümüzdeki yapılaşma baskısına dayanabilmesi mümkün olmuyor işte!

Zeytin ağaçları önce budanmış. Ağaçların budanmış haldeki görüntülerini önce üç nesil zeytincilik yapan bir üreticiye gönderdim. Dedesinin döneminde bile böyle bir budama görmediğini söyledi.

Budama ve söküm işlemleri yapılırken, yol kenarındaki ağaçlara dokunulmuyor! Önceki gün itibarıyla zeytinliğe dozerler giriyor ve zeytinleri sökmeye başlıyor!

Peki, sökülen ağaçların akıbeti ne olacaktı? Öte yandan sökülen zeytin ağaçlarının başka bir yeke dikileceği bilgisi geldi. Yer olarak da Biga telaffuz edildi.

ZEYTİNLERİN SÖKÜMÜ DİKİME UYGUN DEĞİL!


Ziraat mühendisleriyle görüştüm; fotoğrafları incelediler ve öyle bir budamanın ancak tüm zeytinliği saran bir hastalık sonrasında yapılabileceği bilgisine ulaştım.

Dün Mudanya Belediyesi'ni aradım; "İhbar üzerine bölgeye zabıta gönderildi. Zabıta memurları tespit tutanağını Mudanya Tarım İlçe Müdürlüğü'ne iletti" denildi.

Yine edindiğim bilgiye göre; Mudanya İlçe Tarım Müdürlüğü de dün bölgeye intikal ederek tetkiklerde bulundu. Yazıyı yazdığım an itibarıyla Müdürlük görevlileri sahada inceleme yapıyor.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Erkan Yaslıoğlu ile konuyu görüştüm araştırdı ve geri döndü:

"İçinde bulunduğumuz günler, havanın sıcak olması nedeniyle zeytin ağaçlarının sökülüp yeniden dikimi için uygun değil. Ayrıca sökümün özel cihazlarla yapılması, köklerinin korunması ve topraklı bir şekilde yine bu işe özel araçla hemen nakledilerek dikilmesi gerekiyor. Eğer Biga'da dikilecekse çok uzak!"

Ama zeytinlikte özel söküm cihazı yok!..

Zeytin ağaçlarının kesildiği yer tapuda arsa olarak gözüküyor; özel şahsa ait bir yer. Yine Başkan Yaslıoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 1995 yılından önce arsaya çevrilmişse ancak yüzde 10'una inşaat yapılabiliyor. 1995 yılından sonra arsaya dönüşmüşse mutlaka Tarım Müdürlüğü'nden izin alınması gerekiyor...  

Öte yandan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak ile de konuştum; şunları söyledi:

"Bu bilgilere göre, burası imar uygulaması görmüş; plan şartları yerine getirilip gerekli terkleri yapılarak arsa haline dönüşmüş. İnşaat yapılacak demektir. Tıpkı çevresindeki yapılar gibi...

Yapılması gereken; zeytin ağacı yetişmesi çok uzun yıllar almakta olduğundan buradaki ağaçları değerlendirmek ve en kısa sürede ürün almak lazım. Nasıl sökülmesi gerektiğini ziraat mühendisleri bilir.

Ancak şunu söyleyebilirim ki genel olarak bu zeytin bahçelerini ve zeytin ağaçlarını arayacağız toplum olarak... Yanlış yoldayız! Zeytin alanlarının imara açılmaması lazım!.."

Ziraat mühendislerine göre söküm koşulları hem cihaz hem de mevsim açısından uygun değil.
Mudanya Belediyesi'ne zeytinliğin ne zaman imara açıldığını sordum; Hayri Türkyılmaz'ın başkan seçildiği 2014 yılından beri hiçbir zeytinliğin imara açılmadığı söylendi ve denildi ki:

"Büyükşehir Belediyesi'nin 2008 yılında yaptığı 1/5 bin ölçekli nazım imar planında yerleşim/konut alanı olarak planlanmış. 2013 yılında Mudanya Belediyesi tarafından 5 binlik plana göre 1/1000 ölçekli imar planı yapılmış."

Sonuç, 25 dönümdeki zeytinlik sökülüyor. Yanındaki yöresindeki zeytinlikleri de aynı akıbet bekliyor...

Geçmiş ola!

Biz zeytini yiyoruz; beton da zeytini!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.