Hava Durumu

Atletizmde yeni bir kadın türü: FİZYOLOJİK ERKEK, BİYOLOJİK KADIN ATLETLER!

Yazının Giriş Tarihi: 07.12.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.12.2019 06:00

2019 Dünya Atletizm Şampiyonası sırasında Doha'da yapılan IAAF toplantısında Tahkim Komisyonu "biyolojik olarak kadın, ama fizyolojik olarak erkek" görünüşlü bayan sporcularda son noktayı koydu.

Bayan atletlerde bir yıl boyunca belirli aralıklarla alınan kan örneklerinde serum TESTOSTERON seviyesi (erkeklik hormonu) 5 nmol/L değerinin üzerinde çıkan bayan sporcular "fizyolojik olarak erkek ama biyolojik olarak kadın" kabul edilecek ve orta uzun mesafelerde yarışamayacak.

IAAF (Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu) Olimpiyat ve Dünya Şampiyonlukları bulunan Güney Afrikalı bayan atlet Caster Semenya hakkında "400 metrenin üzerinde olan yarışlarda kanında testosteron seviyesi yüksek olan kadın atletlerin ya erkekler kategorisinde ya da kanda hormon seviyesini düşürecek ilaç kullanması halinde bayanlar kategorisinde yarışabileceği" kararını vermişti.

Dava CAS (Spor Tahkim Mahkemesi'ne) taşındı.

CAS 17.10.2019'da Federasyon kararını onayladı. Son karara göre "fizyolojik olarak erkek, biyolojik olarak kadın olan bayan sporcuların" 400 m. üzerindeki yarışlarda yarışması yasaklandı. Bu tür kadın atletler ya testosteron seviyesini baskılayıcı ilaç kullanacak ya da erkekler kategorisinde yarışabilecek.

28 yaşındaki Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu "fizyolojik erkek, biyolojik kadın Caster Semenya biyolojinin fizyolojik kimliğe güvenmesi gerekir, IAAF'ın beni ve vücudumu tekrar kullanmasına izin vermeyeceğim. Doğduğum gibi, doğal halimle yarışmak istiyorum" açıklamasını yaptı.

Bilimsel olarak testosteron hormonu (erkeklik hormonu) kadın atletlerin orta ve uzun mesafe koşularında aynı tempoda 21 sn. daha hızlı koşabilmesini sağlıyor.

Doha'daki Dünya Şampiyonası'nda Nijeryalı bayan atlet Aminatou Seyni de IAAF'ın testosteron sınırlaması nedeniyle sadece 200 metrede yarışabildi, 400 metre. koşamadı. 400 metrede Bahamalı Olimpiyat Şampiyonu Shaunae Miller Uibo'yu; son düzlükte olağanüstü bir direnç göstererek geçen 21 yaşındaki Burundili Selva Naser 48.14'lük mükemmel derecesi ile kazandı.

Halen 400 mt. Dünya rekoru 47.60 ile Doğu Alman atlet Marita Koch'a ait ve 1985 yılında kırıldı. 34 yıldır kırılamayan bu rekora sadece 47.99'luk derecesi ile Jarmila Kratochvilova yaklaşabilmişti. Naser'in 48.14'lük derecesi dünyada tüm zamanların en iyi 3. derecesi.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.