Hava Durumu

Dünyayı sarsan doping olayları

Yazının Giriş Tarihi: 17.07.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.07.2019 06:03

Olimpiyat Oyunları'nın en büyük doping skandalı, 1988 Seul Olimpiyatları'nın altın madalya kazanan sporcusu Ben Johnson'un karıştığı doping olayıdır.

Yarıştan kısa süre sonra doping testi uygulanan Johnson'da yasaklı madde tespit edildi. Açılan mahkemede Johnson, 10 senedir düzenli olarak dopingli madde kullandığını itiraf etti. Atletin daha önce kazandığı madalyaları da elinden alındı.

2- Bay Area Laboratory Co-Operative (BALCO) skandalı: Sağlık kuruluşunun, bazı sporcuların doping yapmasına yardımcı olduğu 2002 yılında ortaya çıktı. Skandalda atlet Dwain Chambers, olimpiyat şampiyonu Marion Jones ve beyzbolcu Barry Bonds'un doping yaptığı açıklandı.

2000 Sydney Olimpiyatları'nın ünlü atleti 32 yaşındaki Marion Jones, Nisan 2014'te yapılan duruşmasında, doping maddesi kullandığını ve bu konuda yetkililere yalan söylediğini adalete itiraf etti. Bunun üzerine Jones'un 5 madalyası geri alındı ve 2008 Pekin Olimpiyatları'na katılması yasaklandı.

Jones bu kararın ardından 'çok sevdiği atletizmi' bıraktığını açıkladı.

Jones 15.07. 2014'te New York White Plains'te yapılan duruşmasında federal soruşturmacılara yalan söylemekten suçlu bulundu.

Marion Jones'un 3 yıl boyunca yalan ifade verdiğini ve bu hatayı bir kez değil, defalarca yaptığını söyleyen yargıç, Jones'u yanı sıra 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Jones Nisan 2014'te yapılan duruşmada temmuz ve eylül 2000 arasında steroid ve BALCO firması tarafından üretilen THG maddesini kullandığını kabullenmişti.

Jones, 2000 Sydney Olimpiyatları'nda 100, 200 ve 4x100 metre bayrak yarışmalarında birinci, uzun atlamada ve 4x400 metre bayrak yarışmasında üçüncü olan takımda yarışarak 3 altın, 2 bronz toplam 5 madalya ile kapatıp, bir olimpiyatta 5 dalda madalya kazanan ilk bayan sporcu unvanını elde etmişti.

Jones, 11.03.2010'da ilk göz ağrısı basketbola geri döndü ve WNBA Takımlarından 'TULSA Shocks' ile sözleşme imzaladı.

Bir zamanlar dünyanın en hızlı kadını olarak bilinen Marion Jones, 1994'te ulusal şampiyonayı kazanan 'North Carolina Üniversitesi'nin bayan basketbol takımında guard pozisyonunda görev yapmıştı.

Olimpiyatların altın kızı gazetelere verdiği demeçte ilk kez WNBA'de forma giyeceği için heyecanlı olduğunu, amacının 'hayatta ikinci şans yakalamak isteyen herkese' hayat hikâyesini anlatıp, ilham kaynağı olmak istediğini söyledi.

Ancak basketbolda doping skandalı ile lekelenen kariyerini atletizmde olduğu kadar canlandıramadı.

3- Bisikletçi Lance Amstrong:

1995-2005 yılları arasında 7 kez Fransa Bisiklet Turu'nu kazanan efsane bisikletçi Lance Amstrong'un dopingli çıkması herkesi derinden etkiledi. Çünkü sporcu doping olayı ortaya çıktığında testis (yumurtalık) kanseri ile mücadele ediyordu.

% 40 yaşam şansı verilen Armstrong, vücudundaki kanserin kontrol altına alınmasından sonra tekrar yaşama tutundu ve bir vakıf kurup tüm dünyada sarı bisikletleri satışa sundu. Elde edilen gelirle kanser araştırmalarına ve kanser hastalarına maddi destekte bulundu.  2005 yılında da aklandı. 24 Ağustos 2012'de ABD Antidoping Ajansı Armstrong'un 1998'den bu yana elde ettiği tüm başarılarıyla madalyalarını geri aldı. Avustralya Olimpiyat Komitesi de Armstrong'un 2000 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda kazandığı bronz madalyayı geri istedi. 16 Ocak 2013'te ünlü talk şovcu Oprah Winfrey'in programında ve canlı yayında doping yaptığını itiraf etti.

4- Eski IAAF Başkanı Lamine Diack, 2012 Olimpiyat Oyunları'nda rüşvet karşılığı Rus sporcuların doping yapmasına göz yumduğunu itiraf etti. Diack'ın 2020 Olimpiyat Oyunları'nda Tokyo'nun ev sahipliği yapması konusunda da benzer bir rüşvet olayına karışıp karışmadığı incelendi. Japon yetkililerin 1 milyon 300 bin avro'luk bir ödemeyi Diack'ın oğlu Papa Massata Diack ile bağlantılı hesaba yaptığı ortaya çıkartıldı.

5- Diego Maradona: Arjantin'in gelmiş geçmiş en ünlü futbolcularından Diego Maradona'nın adı dopinge karıştı. Başarılı futbolcu 1994 Dünya Kupası'na çıktığı 2 maçtan sonra doping kontrolüne alındı. Yunanistan'a attığı golden sonra yapılan testte Maradona'da yasaklı madde tespit edildi. Maradona Arjantin Milli Takımı'ndan çıkartılıp ülkesine geri gönderildi. Bir daha da milli takıma alınmadı.

6- Justin Gatlin (ABD'li atlet):

100 metrede dünya ve olimpiyat şampiyonu olan Gatlin'in 2006'da yapılan doping testi pozitif çıktı. Ünlü sporcu 8 yıl spordan men cezası aldı. Daha sonra Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) bu cezayı 4 yıla düşürdü.

O dönemde Gatlin hakkındaki iddialar için 'Bu sonuçlara güvenemiyorum. Bilerek hiçbir zaman yasaklı madde kullanmadım. Tüm kariyerim boyunca yarış içi ve dışı yüzden fazla idrar örneği verdim. Hepsinde de doping testlerim negatif çıkmıştı' açıklaması yapmış olsa da kamuoyunda çok inandırıcı bulunmadı.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.