Hava Durumu

25 kuruşuma dokunma!

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2019 06:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2019 06:08

Marketlerde artık poşetler parayla verilmeye başlandı. Vatandaşın zoruna gitti. Tepkiler yoğun şekilde geldi ilk gün itibarıyla... 25 kuruşu kabul eden de oldu ama tepki gösterildi genelde... Nevaleyi paltosuna saran da oldu, kucaklayıp götüren de...

Paralı poşete geçiş dönemi hayli sancılı olacak. Şimdiden belli. Çünkü bizde ahali "Yahu o kadar alışveriş yapmışım, bir de poşete para mı vereceğim" zihniyetinde çoğunlukla. Çevre kirliliği kimsenin umurunda değil...

Cebinden çıkan paraya bakıyor. Çocuklara daha temiz bir dünya bırakma düşüncesine sahip insanımız eser miktarda... Yani ara ki bulasın!

Eskiden pazar fileleri, alışveriş çantaları kullanılırdı. Mecburen o günlere dönülecek. Hatta dönülmeli. Uygulama için "Yetmez ama evet" diyorum.

Hatta radikal bir düşünceyle bence poşetler tamamen kaldırılmalı. Yerine kesekâğıdı kullanılmalı. Çevreye zarar veren bir şeyi neden kullanıyoruz? Tabii henüz kimse buna hazır değil. Her şeyin zamanı var.

Madem poşet doğaya zarar veriyor "25 kuruş verene doğaya zarar vermek serbest" gibi bir anlam çıkmıyor mu? Doğaya zarar vermek ne kadar ucuz yahu baba erenler? 25 kuruş değil en azından 1 TL hatta 2 TL yapılmalıydı ki bir şeye benzesin. Ahali yanında çantasıyla, kesekâğıdıyla gelsin... Poşetten soğusun... 25 kuruş az kanaatimce...

Hatta bir öneri daha...

Poşet alırsan 1 TL diyeceksin, yanında kendi çantasıyla gelene de 50 kuruş ödül vereceksin aynı poşet fonundan. Poşet kullanana köstek, kullanmayana destek olacaksın. Bakın o zaman nasıl kendi çantasıyla gelenlerin sayısı artıyor. Ne dersiniz önerime?

Yetmez ama evet dediğimi 4 paragraf yukarıda belirtmiştim orayı biraz açayım. Hayatımızdaki tek plastik poşetler değil çünkü... Ambalajı plastik olmayan kaç ürün var raflarda? Gidin bakın. Yüzde 90 oranında bir plastik kullanımı söz konusu.

Poşetin kerameti 10 gram ise diğer ambalajlar minimum 10 katı. Poşeti parayla satarken asıl ağırlık tutan plastik ambalajlara da dokunmak gerekmiyor mu? Üretici firmalardan da ambalaj başına ağırlığa göre 1-2 TL almak mantıklı değil midir?

Vatandaşa poşet kullanma bedeli ödetiyorsak, ürününü piyasaya plastikle sürene de "dur bakalım birader" demek gerekmiyor mu? Bence gerekiyor.

Bu arada ahali "Üzerinde reklam yazan poşete neden para ödüyorum" diye de sorguluyor. Reklamsız olsa sıkıntı yok yani. Tuhaf bir tepki. "Reklamı olan poşet ücretini de karşılasın" mantığını gütmekteler belli ki...

Madem poşet paraları devletin kasasına gidiyor, o vakit standart poşetler tüm marketlere dağıtılmalı belki de... Tepkileri azaltacak bir yöntem olabilir...

Poşete 25 kuruş meselesi daha çok tartışılacak gibi duruyor memleketimde. Lafa geldiğinde hepimiz çevreciyiz, "Bursa'da yeşil bitti" diye ağlaşıyoruz lakin 25 kuruş istendiğinde hemen"keseme dokunma"şeklinde tepki gösteriyoruz.

Piknik alanlarında, plajlarda daha az poşet görmek sizce de güzel değil mi?

Poşet kullanmamaya alışın ve çevrenizdekileri de alıştırın bence...

En güzeli...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.