Hava Durumu

Arabayı kendi etrafında döndürmeyin!

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2018 06:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2018 06:15

Trafikte ne zaman polisler sürücülere ceza kesmeye başlasa klasik yorum yapılır bizim memlekette:

"Paraya ihtiyaç var belli. Başladı cezalar. Hükümete para lazım. En güzel kaynak da trafik. Hayırlı işler!.."

Haksız da değiller gerçi... Malumunuz bizim coğrafyada büyüklerimiz yıllık bütçe hesaplamalarını yaparken "ceza hedefi" de koyarlar. Atıyorum 300 milyon TL'dir hedef. Bilirler ki vatandaşlarımız trafikte abuk sabuk hareketlerde bulunacaktır. Polisler ceza kesecektir. Belli gelir olacaktır. Yıllardır böyle olagelmiştir.

İlginç tabii ilgili yaklaşım... Yani Türk insanı o yıl kurallara uysa, herkes trafikte efendi gibi araç sürse bütçemiz açık verecektir. Bu bakımdan en azından 1-2 kez kırmızıda geçmek, hız sınırını aşmak birinci vatandaşlık görevimizdir. Devlet bütçesi için yapmak şarttır. Ceza yiyeceğiz ki hedefi tutturalım!

Diyelim ki hedef tutmadı. Trafikten para gelmeyince başka kalemlere vergi salar, zam yapar hükümet mecburen. İlla ki o parayı ödetirler adama. Lamı cimi yoktur. Bu açıdan bakarsak hız sınırını hafif aşıp, 90-100 km'lerde ceza yiyerek para ödemek daha delikanlıcadır. Hiç olmazsa arkadaşlarınıza anlatacak bir de öykünüz olur elinizde. Fazladan elektrik veya su faturası ödeme maceranızı kimse dinlemez ki ey güzel okur.

Günümüzde de hayli arttı cezalar. Demek ki paraya hiç olmadığı kadar ihtiyaç var. Düz mantık. Hatta drift atanlara bu kez hakikaten göz açtırılmıyor.

Biliriz ki yanlamacı gençlerimizin Şahin arabalarıyla toplanıp drift atması adettendir. Trafiğe kapalı veya açık yer fark etmez onlar için. Buldukları her yerde yanlarlar. Mesafe tanımaksızın şut atan topçu misali. Her yerden vururlar.

İşte Antalya'da drift atan gençleri polis enselemiş. Sobelenmiş 14 yanlamacı... 14 araç 60 gün süreyle trafikten men edilmiş, ehliyeti olanların ehliyetlerine el konulmuş. Üçünün ehliyeti yokmuş. Haklarında işlem yapılmış ve sürücü başına ortalama 8 bin TL bir ceza kesilmiş...

Altlarındaki arabayla eş değer gibi cezalar. Arabayı satıp cezanı ödeyeceksin. Sonra da eline toplu taşıma kartı alıp belediye otobüsüne bineceksin. Dua edeceksin ki belediye otobüsü şoförü yanlasın. Sen de eski günlerdeki gibi keyif alasın...

Diyeceğim o ki driftçiler aklını başına toplasın yol yakınken...

Tabii aslında "drift" dememek lazım. Türkçesini söylemeli. Yasal düzenlemede  "drift" veya "yanlama" dememiş büyüklerimiz tabii olarak. Biri argo ötekiyse İngilizce. Şöyle bir tanımlama yapmışlar:

"Arabayı kendi etrafında döndürenlere 5 bin 10 lira idari para cezası verilir."

Biz de buradan tekrar tekrar uyaralım. Kimse arabasını kendi etrafında döndürmesin artık. Büyük cezası var. İki farklı şeritte gitmekte olan araçların arasından bir o şeride bir bu şeride de kimseler geçmesin. (Yani makas atmasın. Cezası bin TL kadar.)

Uyarması bizden...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.