Hava Durumu

Asıl tehlike TikTok!

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2020 06:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2020 06:11

Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube sürekli tartışılıyor memleketimde...

Büyüklerimiz "Ne yaparız da yaramaz mendeburları yola getiririz!" diye düşünürken asıl tehlike çok ama çok başka...

Büyük tehlike gençler arasında moda olan ve hepimizin gülüp geçtiği içeriğiyle TikTok!

Çin menşeili TikTok konusunda dünya yeni yeni uyanmaya başladı. Dünyada yazılımcı denildiğinde ilk akla gelen Hindistan, TikTok'u yasaklayan ilk ülke oldu. Birçok ülke de TikTok'un ihlalleri karşısında adımlar atmaya başladı.

Peki, ne mi yapıyor bu TikTok?

Öncelikle aşırı arsız olduğunu söyleyelim. Diğer sosyal mecralar sizin ilgi alanlarınızı, girdiğiniz web sitelerinizi bilmek amacıyla verilerinizi sınırlı şekilde takip ettiklerini açıklarken, TikTok takipte sınır tanımıyor!

Uygulamayı telefona indirdiğiniz anda iş bitiyor hem de! TikTok hesabı açmanıza da gerek yok. Son derece fütursuzca sizin telefonunuzdaki tüm bilgilerinize eriştiklerini alenen söylüyorlar.

Tabii kredi kartı sözleşmelerinin dibindeki minik yazılar misali, kimse neye izin verdiğine bakmıyor uygulamayı yüklerken. Bundan faydalanan TikTok adeta telefonunuza çöküyor.

Cep telefonunuz kapalıyken bile ses ve görüntünüzü kaydedebiliyor. Telefonun kamerası ve mikrofonuna rahatça ulaşıyor.

İstediği bir farklı dosyayı cep telefonunuza yükleyebilme özelliğine sahip. Yüz tanıma ve parmak izi bilginizi alabiliyor.

Kopyaladığınız her içeriği kendine saklıyor. Kart bilgisi, şifreler, kullanıcı adları dâhil...

Telefonun tüm donanımı ile bilgi topluyor. Fotoğraf ve videolarınıza erişip, bunların farklı cihazlarda görüntülenmesine izin veriyor.

Ağla ilgili IP adresinizi ve Wi-Fi erişim adınızı takip ediyor. Telefonunuza yüklediğiniz diğer mobil uygulamaları anlık olarak görüyor. Android telefon kullananlardan izinsiz şekilde zip dosyası indirme ve dosyayı çalıştırma. Telefonunuza suç teşkil edecek içerikler indirilebilir.

Uygulama açık olmasa bile konumunuzu her 30 saniyede bir takip ediyor. Ses ve görüntü kaydedip, kart bilgilerini bile kopyalayabilirler!..

Hatta gizli video diye bir seçenek var. Videoyu çekmişsiniz ama yayına vermemişsiniz. Sadece hesabınızda ve cihazınızda tutmuşsunuz. Lakin bir bakıyorsunuz ki gizli videonuza reklam alınmış. Yani size sormadan videonuzu gösterime almış bile TikTok! Nemalanmaya başlamış!

İnanılmaz ama gerçek!..

Eğer TikTok üyesiyseniz yandınız yani... Yapamadığı bir şey yok! Facebook ve Twitter'da haberiniz olmadan paylaşım dahi yapabilir! Neredeyse sabah sizin yerinize işinize gidecek, akşam evinizde sizinle sofraya oturacak! Vallahi de elinden gelse yapar!..

Üye olurken verdiğiniz izinlere çok ama çok dikkat edin. Ayrıca çerezleri de kontrol edin. Farklı bir bilgi toplama yolu da sitelerin, sosyal ağların veya mobil uygulamaların sizin cihazlarınıza yerleştirdiği minik metin dosyaları...

Çerezleri engellemekse mümkün... Telefon ayarlarında kapatılabiliyor.

Şimdi gençler kullanıyor TikTok'u lakin 10 yıl sonra bu gençlerin hepsi hayata atılacak ve haklarındaki istihbarat çok daha değerli olacak.

Gençleri geçtim, TikTok yüklü her telefon şu an telefonun çevresindeki insanlar için de tehlike demek... Kamera ve mikrofonunuzu canının istediği gibi kullanıyor çünkü!

Ezcümle; gençlere tavsiyemiz TikTok'u acilen silin!.. Hatta sildikten sonra telefonunuzu serviste sıfırlatın. Yazılımı da tekrar yüklesinler. Yoksa zaman içinde başınıza gelecek şeylerin sorumlusu sizsiniz.

TikTok'ta dans edenin kendiniz olduğunu düşünüyorsunuz lakin asıl TikTok sizin arkanızda dans ediyor. Hem de siz uyurken bile!..

Diğer platformlar süt dökmüş kedi misali TikTok ile karşılaştırınca...

Hükümetin acilen TikTok konusunda harekete geçmesi gerekiyor!

Uyarması benden!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.