Hava Durumu

Avrupa'ya zeytinyağı satılabilir mi?

Yazının Giriş Tarihi: 04.07.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.07.2020 06:00

Gemlik ve Mudanya bölgesindeki zeytin ve zeytinyağının kalitesi dünya çapında. Harika bir üretim yapılıyor. Son derece üst düzey ürünler var elimizde. Ee o zaman ihraç etmemek için hiçbir neden yok diye düşünüyorsunuz di mi?

Ancak özellikle Avrupa Birliği'ne zeytinyağı ihraç etmek öyle zormuş ki... Duyduklarıma inanamadım!

Tirilyeli ve işini doğru düzgün yapan bir zeytinyağı üreticisi tüm ayrıntıları anlattı...

"Aylardır Avrupa'ya zeytinyağı göndermeye uğraşıyorum ancak artık pes etmiş durumdayım. Onlarca görüşme yaptım ve fiyat çalışmasında bulundum. İşini layıkıyla yapan üreticilerin fiyatları zaten belli. Daha altına satmak mümkün değil. Teklifler gönderdim ve dönüşler hep olumsuz oldu. Benim fabrikadan satış fiyatımın yüzde 25 eksiğine Avrupa marketlerinde zeytinyağı satılıyor çünkü... İnanamadım!.."

Tirilye'den bir de Avrupa'ya gönderme maliyetini düşününce hesap kitap iyice şaşıyor. Nasıl oluyor da Avrupalılar bizden daha ucuz zeytinyağı yiyebiliyorlar? Sorunun cevabı aslında çok basit. Avrupa'nın tükettiği maalesef zeytinyağı değil. İçinde zeytinyağı da bulunan bir karışım... Palmiye yağı başta olmak üzere diğer yağları da içine ekliyorlar ve ortaya farklı bir formül çıkıyor. Bunu da marketler raflarda zeytinyağı olarak piyasaya sürüyor.

Peki, bu uyanıklığı yapanlar kimler? İtalyan ve Yunanlılar... Anlatmaya devam ediyor Tirilyeli üreticimiz:

"Biz zeytinyağı ihraç etmeye kalktığımızda Avrupa çok sıkı denetimler uyguluyor. Ürettiğimiz malın içinde zeytinyağı haricinde bir yağ bulunması imkânsız. Yunan ve İtalyan üreticiler ise tüm AB ülkelerinde adeta mafyalaşmışlar! Her türlü denetimden de uzaktalar. Avrupa kendi içindeki ticarette sıkı denetim yapmadığı için at koşturuyorlar. Kimse yağlarını analiz etmiyor. Her türlü zeytinyağı piyasasını ellerinde tutuyorlar. Zeytinyağı diye karışımları Avrupa'ya yediriyorlar. Kimse de anlamıyor yapılanı. Öyle yüksek paralar kazanmışlar ki farklı bir marka piyasaya girmeye çalıştığında fiyatlarını yarıya indiriyorlar. Tamamen sizi batırmak için... Malınız raflarda kalınca süreklilik sağlamanız mümkün olmuyor ve çekiliyorsunuz. Tüm üreticiler de bunu duyunca olay artık efsane haline geliyor ve kimse zeytinyağı işine girmeye cesaret edemiyor. Şu an Avrupa'da sadece Türklerin yoğun yaşadığı yerlerde Marmarabirlik gibi markalar raflarda yer alıyor..."

Yani Türk markalarını bilen ve güvenenler Avrupa'da gerçek zeytinyağı yiyebiliyor. Diğer Avrupalılar ise İtalyan ve Yunanlıların insafına kalmış durumda. Onlar nasıl üretirler ve servis ederlerse onu tüketiyorlar. Ağalar neyi uygun görürlerse o...

Görülen o ki Avrupa'ya zeytinyağı satmamız büyük bir hayal. Rotayı Arap ülkelerine çevirmekten başka çare yok ancak bir de şişe sorunu mevcut.

Türkiye'de şişe üretimi öylesine yetersiz ki fiyatlar tavan yapmış durumda:

"1 litrelik şişeye 6-7 TL istiyorlar. Son derece fahiş bir fiyat. Bizim bu fiyata şişe alıp ihracat yapmamız mümkün değil. Devlet şişe yatırımında yol gösterici olmalı. Hatta teşvik dahi vermeli. Bizim gibi üreticiler de alıcı olmaya hazır. Yoksa yurt dışı zeytinyağı üreticisi için imkânsız..."

Böyle anlatıyor Tirilyeli üreticimiz...

Yani dünyanın en kaliteli zeytinyağına sahip olsak da şişeye koyup ihraç etmek mümkün değil mevcut koşullarda...

İç piyasaya yöneliyor mecburen çoğu üretici...

Ha bu arada bazı büyük marketlerimizde yer alan, harika şişeli karizmatik İtalyan marka zeytinyağlarının da şartlara uygun olmadığını söylememiz gerekiyor. Analizler sonucunda ceza yiyenler çok ancak anladığım kadarıyla cezalar biraz devede kulak!

Cezayı ödeyip aynen yollarına devam ediyorlar...

Zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar sürekli!

Vaziyet işte budur!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.