Hava Durumu

Bursa'ya yakışan festival

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2020 06:00

Sanat adına önemli bir etkinliğe sahne olacak Bursa...

Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü destekleriyle Balkan Tiyatro Festivali'nin 7.si düzenlenecek... 

9-26 Mart tarihleri arasında sanatseverler tiyatroya doyacak.

Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Arzu Bayraktutan "Aslında yapılan bir kavuşma. Sanatsal bir kavuşma...

Balkan kökenli çok Bursalı var şehrimizde... Onların kendilerini, geçmişlerini bulmaları duygusal anlar yaratıyor. Kendi çocukluklarını, hayatlarını bu festivalde buluyorlar. İnsana dokunan bir organizasyon" diyerek festivalin değerinin altını çizdi.

Komedi oyununda ağlanır mı? Normalde ağlanmaz ama işte bu festivalde yaşanmış. Kendi çocukluk yıllarını anımsayan teyzelerin ağladığına tanık olmuş Arzu Bayraktutan... Herkes kahkaha atarken arka sıralarda ağlayan bir teyze...

Bulgaristan, Kosova, Sırbistan, Arnavutluk, Makedonya, Bosna Hersek, Romanya ve Karadağ'dan tiyatro gruplarınca 9, Türkiye'den ise bir oyun sahnelenecek.

Türkiye'yi Van Devlet Tiyatrosu temsil edecek...

İstanbul Tiyatro Festivali'ne rakip gösterilen festival 2013'ten bu yana başarıyla devam ettiriliyor. Artık geleneksel hale geldi de diyebiliriz.

Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Kurt "Çok değerli bir festival. Balkanlar'da nereye giderseniz gidin Bursa'ya gitmiş gibi oluyorsunuz... Birçok Balkan ülkesi ise buraya geliyor ve sıcak bir bağ kuruluyor. Bütün Balkan ülkelerini misafir ediyoruz. Oyunları seçmekte de çok zorlanıyoruz. Titiz davranıyoruz" diyerek festivalin arka planını anlattı.

Festivale Bursa'nın sahip çıkması da mutluluk vermiş:

"Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve ilçeler destekliyor. Çok memnunuz. Şehir bu çok değerli festivaline sahip çıkıyor. Böylesine önemli bir şehirde Balkan ülkelerini ağırlamaktan da son derece memnunuz."

Geçen yıl Yunanistan da varmış. Bu sezon ise yok maalesef... Bütçeye göre fazla taleplerde bulunmuşlar. Balkan Festivali'nde sadece Yunanistan izlenemeyecek bu yıl.

Mustafa Kurt "Basın ve sivil toplum örgütleri de üzerine düşenleri yapmalı. Tanıtıma katkı vermeli. Şehri de katalım istiyoruz. Açık alanlarda da tiyatro sergilenmesini arzu ediyoruz" diyerek gelecek festivaller için ipuçları verdi.

Bu arada yabancı dildeki oyunları nasıl anlayacaklarını soranlara... Sinema kadar sağlıklı olmamakla birlikte Türkçe üst yazılar veriliyor. Oyunun konusu ve akışı anlaşılıyor. Dil bilmeseniz de olanı biteni kavrayabiliyorsunuz.

Geçen yıl yüzde 98 dolulukla bitirilen festivalin biletleri bu yıl 1 Mart'tan itibaren gişelerde ve internette satışa sunulacak.

Öğrenci 15, tam bilet 20...

İstanbul'dan sürekli gelen grupların olduğunu da öğrendik. Çok bilinçli bir tiyatro kitlesi takip ediyor anlayacağınız.

Bu arada Sırp tiyatrocuların festivalde Türk yazarı Tuncer Cücenoğlu'nun oyununu oynaması da ilginç bir not. Oyunun adı ise Çığ... Tiyatro demek barış demek zaten...

Yapılan iş son derece şık ve hakikaten Bursa'ya yakışıyor.

Umarız yine başarıyla sona erer...

Üzerimize düşeni yapıyor ve tüm Bursa'yı festivaline davet ediyoruz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.