Hava Durumu

Çevreci Uludağ OSB!

Yazının Giriş Tarihi: 05.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.02.2020 06:00

'Sanayi şehri Bursa' ve 'Doğal güzelliklere sahip Bursa'

İkisini dengede tutup götürmek ne yazık ki mümkün olmadı!

Vizyonsuz kimi kent yöneticilerimiz sayesinde sanayi ile şehir iç içe girdi!..

Ve bu durum beraberinde sorunları da getirdi...

Bursa'nın acil sorunları ortaya çıktı. Trafik gibi, çevre kirliliği gibi... Özellikle hava kirliliği had safhaya ulaştı...

İnsan sağlığı zaman içinde ikinci plana atıldı Bursa'da!..

İktidar baktı ki bu iş olacak gibi değil ve sanayiye açma yetkisi sadece Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Tabii iş bu noktaya gelene kadar olanlar oldu.

Vizyon sahibi olması gerek günümüz yöneticilerinin... Artık yıl 2019... Geleceği öngörmeyenin yönetimlerde yeri yok.

Olmamalı da zaten!..

Bursa'nın doğusundaki kanser vakalarının artışı istatistiklere de yansımış durumda... OSB'lerdeki fabrikaların bacalarından çıkan karbonmonoksit gazının etkisiyle ölümler de arttı. Buhar üretimi için kazan yakan boyahaneler maalesef insan sağlığını kötü etkiliyor!

Öte yandan buhar üretmek için yer altı kaynak suları kullanılıyor ve artık suyu da ara ki bulasın. Eskiden kazmayı vurduğunuzda su çıkardı Bursa'da. Boşuna "Velhasıl Bursa sudan ibarettir" dememişler. Lakin şimdi suyu yakalamak için 150 metre derinliğe inmek gerekiyor.

Vaziyet gittikçe tehlikeli bir hal alıyor ve Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın önemli bir düğmeye bastı.

Yunus Aydın kendi bölgesinde çevreye verilen zararı azaltmak adına yönetim olarak bir planlama yaptıklarını kaydetti. 

"Uludağ OSB'deki 244 fabrikadan 66 boyahanemiz buhar ve sıcak su kullanıyor. Bu fabrikaların tamamı her gün tonlarca litre su kapasiteli kazanlarını yakmak suretiyle elde ettikleri buhar sayesinde işlerine devam edebiliyorlar. Sonuçta 66 farklı bacadan havaya karbonmonoksit gazı bırakılıyor. Bu yüzden Uludağ OSB, bünyesinde faaliyet gösterecek 2 bin metrekarelik alana Uludağ Buhar AŞ'yi kurduk. Amacımız tek elden doğal gaz kullanarak buhar üretmek ve aynı sistem üzerinden 66 fabrikaya da ulaştırmak."

Projeyle birlikte yer altı su tüketimi maksimum oranda azalacak ve 66 baca devre dışı bırakılacak!

Yani bir nevi merkezi sistemle müdahale diyebiliriz. Tüm işlemler için merkezdeki tek buhar kazanı kullanılacak. Ve dönüşümlü bir sistem. Aynı su defalarca kullanılabiliyor bu sistemde.

Ve tabii denetimi de olacak. Buhar merkezinin çıkışında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi (SEÖS) kullanılacak. Çıkış anlık olarak 24 saat boyunca denetlenecek.

Gerçekten tüm OSB'lerin kullanması gereken bir sistem mart ayında Gürsu'da faaliyete geçecek.... Belki de zorunlu dahi tutulmalı...

İyi ki vizyon sahibi yöneticiler de var Bursamızda!..

Daha geç kalmadan insan sağlığı için ne gerekiyorsa yapalım. Memlekette güzel şeyler de oluyor...

Teşekkürler Uludağ OSB!

Böylece buhar merkezinin bacasından havaya bırakılan karbonmonoksit salınım değerleri ilgili bakanlıkça an ve an takip edilip gerektiğinde anında müdahale edilebilinecek.

Mart ayında faaliyete geçecek olan Buhar Merkezi AŞ, bölgedeki tüm canlılara bugünden daha sağlıklı yaşama hakkı verecektir.

Demek ki, insan olmak için işveren olmak yetmez vicdan sahibi de olmak gerekirmiş!

Siz yeter ki iyi niyetli olup çözüm üretmek isteyin!..

Uludağ OSB'nin takdire şayan girişimini alkışlıyoruz...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.