Hava Durumu

Deprem uzmanıyla topyekûn mücadele!

Yazının Giriş Tarihi: 22.02.2019 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.02.2019 06:07

Her deprem olduğunda celallenip depremi tartışmak, 3 gün sonrasında normale dönmek bizde artık adetten oldu... Marmara beşik gibi sallanmaya devam edince yine yerimizden doğrulduk hafiften...  Tedbirleri yeniden konuşur hale geldik...

Ovacık merkezli deprem Çanakkale'de çok fazla bir şey yapmazken İstanbul'da 4 katlı bir binada çatlaklar oluşturdu. Bu örnekten İstanbul'un çoğu yerindeki bina kalitesini anlamak mümkün. Demek ki depreme karşı çok ama çok tedbirliyiz. Yerinde projeler üretmişiz.

17 Ağustos'un üzerinden neredeyse 20 yıl geçti ama hâlâ aynı hamam aynı tas, aynı kurna aynı göbek taşı devam ediyoruz maşallah...

Deprem profesörleri, uzmanlar "Büyük deprem kapıda... Geldi geliyor" diye

uyarıp duruyor yıllardır ama bizim yaklaşımımız şu:

  • Şom ağızlı otur yerine! Depremin ne zaman olacağını sadece Allah bilir!
  • Koskoca profesör olmuşsun, gelip bizi korkutuyorsun utanmaz!
  • Olursa olur, çare yok! Sen ağzını açma...

Kamuoyunda uzmanlara karşı büyük bir antipati oluştu. Kimse deprem profesörlerini sevmiyor. Kimisi işi küfürlü saygısızlığa da vardırıyor. Bu arada Türk medyası kusura bakmasın ama bunu biz yaptık. Ahali profesörlere gıcık oluyorsa sebebi medya camiası...

Uzman ne diyor uyarırken?

"Deprem olacak. Orası kesin. Enerji birikmesi tespit edildi. 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Deprem bugün de olabilir, yarın da... 1 yıl sonra da... 5 yıl sonra da... 30 yıl sonra da..."

Peki, bu haberi alan biz medyacılar özellikle internet ortamında nasıl sunuyoruz kullanıcılara?

"Deprem profesörü 7 büyüklüğünde deprem için uyardı! Bugün olabilir!"

30 yıl sonra gerçekleme ihtimali kimseye haber tıklatmayacağı için yazıyı gören anında tıklayıveriyor.

Kimisi de artık sıtkı sıyrıldığından haberi tıklamadan direkt olarak sosyal medyada saydırmaya başlıyor. Diğerleri de onlara ayak uyduruyor. Koca koca profesörlerin karizması fena çiziliyor.

Zamanla iş otomatiğe biniyor. Nerede bir uzman haberi görülse aynı yorumlar yeniden yapılıyor. Bu defa başka uzman yerin dibine sokuluyor. Deprem uzmanıyla topyekûn mücadele misali bir tatsız durum hasıl oluyor.

Depreme karşı tedbirler almak için mesai harcayacağımız yerde, şu uzmana nasıl laf kaktırırız diye dertleniyor millet. Uzmanlar tu kaka ilan ediliyor...

"Binanız riskli, boşaltın" diyen kamu görevlilerini de "Rant var di mi? Kesin bu bölgeyi bir müteahhide verecekler" şeklinde karşılıyor bina sakinleri.

Sonuçta depreme karşı bir arpa boyu yol alamıyoruz. Trajikomik hallerdeyiz...

Kanaatimce deprem uzmanlarının yeniden saygınlığını kazanması için 2-3 uzmanın Don Kişot'luğa soyunup şu minvalde açıklama yapması gerek:

  • 5 yıl büyük deprem falan yok! Herkes rahat olsun!
  • Biriken enerji kendi kendine boşalmış gitmiş. Rahat uyuyun millet!
  • 50 yıldan önce deprem olmaz güzel memleketimizde! Kimse korkmasın! Evelallah uzmanlar olarak buradayız! Atım riski görürsek gerekirse fay hattını ellerimizle geriye iteriz!

Saçma sapan olsa da kamuoyunun bu tip rahatlatıcı açıklamalara ihtiyacı var.

Maksat uzmanlar saygınlıklarını yeniden kazansın. Sonra ufak ufak uyarıcı açıklamalara girilir.

Önermesi benden...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.