Hava Durumu

Depremin faydaları

Yazının Giriş Tarihi: 03.11.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.11.2020 06:00

Depremden ürkmeli miyiz?

Korkmalı mıyız?

Deprem kelimesini duyduğumuzda kaçacak yer mi aramalıyız?

Bir an derin nefes alırsanız, uzmanların görüşlerinin ışığında depremin şaşırtıcı faydalarını öğrenebilirsiniz.

"Türkiye'de toprak neden bereketlidir? Çünkü Anadolu topraklarının dörtte üçü deprem kuşağında olduğundan her gün yaşanan küçük, büyük her deprem sayesinde bizim topraklarımız dünyadaki en doğal ve en güçlü alüvyonların oluşturduğu en zengin minerallerle beslenirler.

Deprem sanıldığı gibi bir felaket değil, tıpkı yağmur, rüzgâr ve kar gibi dünyaya katkı sunmak için her daim yaşanacak olan son derece doğal bir olaydır..."

Böyle diyor bilim adamları...

Prof. Ahmet Ercan 'Allah sevdiği ülkeye deprem verir" diyecek kadar sevgiyle ve rahat yaklaşıyor deprem olayına...

Ünlü Jeolog Prof. Dr. İlyas Yılmazer de yıllardır evlerin yüksek tepelere kurulmasını önermiştir.

Neden mi yüksek tepeler ve kayalıklar denilmektedir?

Çünkü yüksek tepelerdeki sağlam olmayan taşlar, topraklar rüzgâr, yağmur ve karlarla doğal tesviye edilerek alçak ve düz alanlara akarlar. Geride ise yüksek şiddette depremlere bile dayanıklı kayalar ve topraklar kalır. Düz alanlara akan bu toprakların oluşturduğu arazilerde de doğanın en yeni ve en diri mineralleri toplanır.

İşte o minarelerin beslediği topraklarda yetişen hububat ve diğer bitkiler dünyanın hiçbir yerinde bizim memleketimizdeki kadar nitelikte olamazlar...

Yani bir ülkede deprem ne kadar sık olursa o ülke arazilerinde de o kadar çok yeni alüvyon ve minerallerle beslenir o topraklar.

İnanılmaz değil mi?

Korkutucu depremlerin aslında bereketli toprakları oluşturduğunu kimse söyledi mi daha önce size? Bunu ön plana çıkartıp ahaliyi rahatlatmak gerekli belki de...

Malatya İnönü Üniversitesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Mehmet Önal da depremin yararlarını şöyle anlatıyor:

"Depremin başlıca üç yararı vardır. Birincisi, ülkemizdeki organik olmayan madenlerin nerede ise tamamı fay hatları nedeniyle oluşmaktadır. Ülkemizin dünyada bor madeni zenginliği açısından birinci olmasını deprem fay hatlarına borçluyuz. Endüstriyel ham madde açısından ülkemiz çok zengindir. Madenlerimizi uygun bir şekilde kullanabilirsek, bunun geliri ülkenin her türlü ihtiyacını karşılayabilir. Depremin ikinci bir yararı, doğal maden sularının deprem fay hatları nedeniyle oluşmasıdır. Maden suları, içinde bulundurduğu çeşitli mineraller ve iz elementleriyle vücudumuz için yararlıdır. Depremin üçüncü bir faydası ise ülkemizin içilecek kaynak suları ve ılıcalar açısından zengin olmasının nedeni de benzer şekilde deprem fay hatlarıdır."

Deprem konusunda hepimizin ufkunun açılmasına çok ihtiyacımız var...

Depreme yol açan fay hatlarının bu kadar önemli yararları olduğuna göre depremden korkmanın hiçbir mantığı yok...

Her şeyin iyi ve kötü tarafının bulunduğu fikrini insanımıza anlatmak gerek!

Depremin ilahi bir cezalandırma yöntemi olduğu fikrinden de mutlaka uzaklaşmak şart!..

Böylesine bereket getiren fay hareketleri hiç ceza olabilir mi?..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.