Hava Durumu

Depremin gamlı baykuşları!

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2020 06:00

Her büyük deprem sonrasında uzman bilim insanları aslında her zamanki uyarılarını yaparlar lakin ahali fazla ürktüğünden üzerlerine çullanır.

'Hep depremden sonra ortaya çıkıyorsunuz. Daha önce aklınız nerdeydi?' halkımızın yaptığı ilk klasik eleştiridir!

Oysa uzmanımız deprem sonrasında ortaya çıkmamaktadır. Medyamız uzmanları deprem sonrası hatırlayıp görüş almaktadır!..

Uzmanlar sürekli aynı uyarıları yıllardır söylemektedir. Deprem olsun ya da olmasın. Sadece medyada manşet olmaları için deprem gerekmektedir!

Yoksa hiçbir uzman depremi "Hanım deprem oldu, ben şimdi kanal kanal gezmeye gidiyorum. Fırsat bu fırsat milleti bir ürküteyim" demez!..

Ne diyor mesela uzmanlar Bursa için:

'Bursa'da olan en son deprem 1855 yılında 7 şiddetinde. Bu fayın harekete geçmesi durumunda Bursa'da 7 şiddetinde deprem bekliyoruz. Büyük depremler 150-200 yılda bir tekrarlanıyor. Bursa'da en son 7 şiddetinde deprem 1855 yılında olduğuna göre Bursa için büyük bir deprem yaklaşmış görünüyor.'

Bunu şimdi de söylüyorlar 5 yıl önce de söylediler! Açın bakın haberlere görürsünüz!.. Depremden sonra söyleyince uzmanlara şom ağızlı muamelesi yapıyor necip milletimiz:

"Söyleye söyleye büyük depremi Bursa'da meydana getireceksiniz uğursuzlar. Kapatın artık şu ağzınızı! Felaket tellalları! Gamlı baykuşlar!.."

Depremden sonra uzman kişi "Biz zaten biliyorduk. Filanca fayda enerji birikmişti ve zamanı da gelmişti" dese bu kez de "Neden önceden uyarmadınız mendeburlar!" şekline bürünüyor eleştiriler.

Uyarsa bir dert, uyarmasa bir dert! Deprem uzmanı olmak hayli büyük dert bizim coğrafyada...

Deprem milletin psikolojisini bozduğundan abuk sabuk sürüyle eleştiri geliyor uzmanlara. Ve tabii haberi yayınlayan medya kuruluşlarına.

Yayınlasanız dert, yayınlamasanız ve deprem olsa "Daha önce neden yayınlamadınız?" eleştirileri bu kez medyaya yöneliyor.

Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık... Ahali sürekli gözü avizede yaşıyor... Ha sallandı ha sallanacak diye teyakkuz halinde... Hafif sallansa hemen masanın altına girecek.

Yapılması gereken çok basit. Herkes binasının bir kontrolünü yaptıracak. Depreme dayanıklılığı ölçtürecek. Dayanıklı çıkmazsa 'Binamı nasıl yenilerim?' diye formül arayacak. Devlet de evini depreme dayanıklı hale getirmeye niyetlenenleri uzun vadeli faizsiz kredilerle destekleyecek.

Uzmanlara 'gamlı baykuş' muamelesi yapmak anlamsız yani. Adam işini yapıyor. Üzerine düşen sorumluluk gereği konuşuyor.

Peki, bu arada uzmanları 'felaket tellalı' ilan edenler acaba üzerine düşenleri yapıyorlar mı? Yok tabii öyle bir şey! Sadece sosyal medyada yermek ve eleştirmek işleri. O kadar!..

Kimisi de uzmanlara küfre varacak derecede yorum yazıyor. Eğer olay mahkemeye intikal etse 25-30 bin TL tazminata mahkûm edilir kesin.

Mahkemede "Ben ettim uzmanım sen etme!" diyerek gamlı baykuştan aman diler.

Pek tuhaf bizim deprem hallerimiz vesselam!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.