Hava Durumu

Dijital dolandırıcılık işleri

Yazının Giriş Tarihi: 26.10.2019 06:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.10.2019 06:09

İşsizlik arttıkça dolandırıcılık da arttı... Memleketimde işsizlik oranı yüzde 13 deniliyor ancak oranı biraz düşürmek lazım kanaatimce. Çünkü internet üzerinden dolandırma işine girmiş binlerce vatandaşımız mevcut.

Herhalde sürekli kafa kafaya verip "Ulen ahaliyi nasıl dolandırırız acep" diye beyin fırtınası yapıyorlar. Hem de yüz binlerce kişi. Biz de onları işsiz sanıyoruz, üzülüyoruz. Oysa dolandırmayı iş edinmiş birtakım insanlar bunlar... Son derece de vurdumduymazlar. Siz dolandırıcılığı tespit etseniz bile "Kime şikâyet edersen et" diyorlar telefonda...

Çünkü hatları patates hat...

IP adresleri gizli...

Yakalamak olası değil...

Neler mi yapıyorlar?

Bir bakıyorsunuz elektronik posta adresinize şunlardan biri gelmiş:

- Kaçırılmayacak fırsat!

- Büyük ödül için tıkla!

- Kazanan 100 kişiden 1'i de sensin! Hemen tıkla öğren!

- Tebrikler! 200 TL hediye çeki kazandınız!

Kimi zaman gönderen Apple, Google, Telekom veya filanca banka olarak görünüyor...

Oltaya gelip tıklarsanız sizden bazı bilgileri istiyor mail gönderen. Siz Apple veya banka bilgilerinizi güncellemenizi istedi diye zannediyorsunuz. Öyle güzel taklit ediyorlar ki resmi sitelerin yazı dilini... Gerçek sanıyorsunuz...

Eski kullanıcı adı ve şifrenizi girdiğiniz andaysa bittiniz işte o vakit.

Bir anda banka hesabınız boşalabilir ya da sizin adınıza alışverişler yapılabilir. Siz fark edene kadar işi hayli ilerletiyor dolandırıcılar anlayacağınız.

Gönderenin mail adresini iyi incelemek şart. Hangi e-posta adresinin kullanıldığını etraflıca incelemeli. Yoksa oltaya gelmemek olası değil.

Diğer bir dolandırıcılık da büyük internet alışveriş sitelerinde yapılıyor. Herkes güvenip kredi kartı bilgilerini rahatça verdiği için hackerlar sisteme virüs bulaştırıp kart bilgilerini almak için uğraş veriyorlar.

Sisteme virüs bulaştırınca o gün yapılan alışverişlerde kullanılan tüm kartların bilgisi eline geçiveriyor hacker kişinin. Biri şikâyet edip sistem virüsten temizlenene kadar kaç kişinin canını yakarlarsa artık.

En güvenilir sitelere bile sızmanın yolunu buluyorlar. "Kredi kartımın limiti anında boşaltılamasın" diyorsanız sanal kart kullanmak en güvenli yöntem. Hacker için hiç de doyurucu olmuyor. Kart bilgisi eline geçse bile bir şey yapması olası değil.

Bir de konuya kafa patlatmış olan iyi hacker arkadaşların bir önerisi var. Sizden kullanıcı adı ve parola isteyen şüpheli bir site gördüğünüzde öncelikle bilgilerinizi yanlış girin. Eğer gerçek siteyse sizi "Yanlış parola veya kullanıcı adı" şeklinde uyaracaktır. Sahte siteyse kabul edecektir yalan yanlış şifreleri...

Bir de hangi banka müşterisine durduk yerde 200 TL bonus verir yahu? Bunu hiç sorgulayan var mı? Müşterisine 10 TL bonus için 10 takla attıran bankalar hiç mail ile bonus hediye eder mi?

Mantıklı ve uyanık olmaya gayret edelim lütfen...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.