Hava Durumu

Doğal gaz halimiz!

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2020 06:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2020 06:12

Maddenin 3 hali vardır... Katı, sıvı ve gaz hali... Gaz haline bir yerli hal de eklemek elzem bizim memlekette... Vatandaşın doğal gaz hali!

Her kış geldiğinde fatura kabarık gelmesin diye vatandaşların mücadelesi başlar. Kombi ile ısınanlar için ayrı, merkezi sistemle ısınanlar için farklı mücadeleler vardır. Yurt sathında fatura kabarık gelmesin diye nice aksiyonlar yapar TC vatandaşları...

Mantolamalar yapıldı lakin ona rağmen doğal gaz faturaları şahlanıp duruyor. Bereket versin ki mantolandık. Mantolanma olmasa herhalde şu an 500 ödeyenler 700 civarı faturaları tıkır tıkır ödeyecekti mecburen. 300 ödeyenlerse 420-450 bandından faturalarla karşılaşacaklardı. Doğal gaz nice ocağı söndürecekti.

Kombisi olanlar yaktığı kadar ödüyor. En mantıklısı kombi gibi görünüyor lakin alt ve üst katlarındaki komşulara da bağlı faturaları. Üst kattaki ve alt kattaki iyi yakmıyorsa, evde kabanlarıyla oturmayı tercih ediyorlarsa yandı gülüm keten helva! 100 TL kabarıyor minimum faturan. Geçmiş olsun!

Ee yakmayana da laf söyleyemezsin. Emekli maaşının yarısını doğal gaza verecek hali yok ya. Sular donma seviyesine ulaşana kadar yakmıyor kombisini. Vaziyeti ayarlıyor. 3 yorgan örtüyor. Hem TV izlerken hem de uyurken... Üşümek karakteri haline geliyor. Soğukla koyun koyuna yaşıyor.

Kış bitince de vücut çakı gibi oluyor otomatikman. Kış uykusundan yeni kalkmış ayı gibi güçlü kuvvetli oluyor vücudu! Üşümenin de kazanımları bulunuyor haliyle...

Tabii siz istediğiniz kadar evde teyakkuz vaziyetinde yakın kombinizi. 350 TL gibi bir fatura geliveriyor. Siz 150 beklerken 350! Nasıl mı oluyor? Faturayı okuyan görevlinin bir anlık dalgınlığı. 145 yerine 185 diye okuyor misal endeksi. Kayda öyle geçiyor. Sonra uğraş dur. Evde kabanla gezdiğine mi yanarsın, itirazlar yüzünden kaybettiğin zamana mı? Her türlü zarar. Şirket düzeltirse hatayı ne âlâ... Düzeltmezse sonraki aydan mahsup ediliyor... Kullanmadığın gaza faiz de yiyorsun. Ne hazin!..

Yani kabanla evde gezmek yetmiyor, bir de sayaç okuma görevlisini dört gözle bekleyeceksin. Apartmandan dışarıya çevre kontrolün iyi olacak. Görevli gelir gelmez üzerine titreyeceksin. Kapıda hemen çay ikram edeceksin ki kafası dağılmasın, gözü de iyi görsün... Endeksi doğru okusun. Fatura doğru gelsin...

Kombili doğal gaz hali böyle... Gelelim merkezi sisteme...

Merkezi sistemde de ara katlar iyi ısınır. En alt ve üst katlarsa daha az ısınan katlardır. Ara katlar "Fazla ısındık! Gereksiz yere yakıyorsunuz kazanı! Fazla gelecek fatura durduk yerde" diye şikâyet eder. Yönetici onları dinleyip biraz kıstırsa bu defa en alt ve en üst katlar isyan bayrağını çeker. "Isınamıyoruz" şeklinde...

Isı tekrar yükseltilir, yine orta katlar küplere biner. Fatura kabaracağından onların da ayranları kabarır. Doğal gaz fiyatları yüzünden komşu komşuya diş biler maalesef. Tatsızlık ve hır gür çıkar zaman zaman. Üzücüdür merkezi sistem doğal gaz halleri!

Kimisi ısınmaz ve doğal gaz faturası yüksek gelir. Kimisi de ısınır ve yüksek gelir. Her ihtimalde yüksektir doğal gaz faturası. Günümüz insanının en büyük korkulu rüyasıdır.

Peki, neden kabarıktır?

Bizim gazımız ilk alışta pahalıdır da ondan! Avrupa gaza bizim yarımız kadar para öderken, biz nedense alırken fena kazıklanmaktayız sevgili okur!..

Refah seviyesi yüksek ülkelerin vatandaşlarının evlerine bizim evlerimizin yarısı kadar faturalar gelmektedir. Yani Avrupa'da namımız doğal gaz faturamız sayesinde yürümektedir. Elin Almanına "Sen 50 avro ile ısınıyorsun ama ben 100 avro yakıyorum her ay naber? Bu da sana kapak olsun Hans" diyebilirsiniz rahatça!

Bu da memleketimizin kazanımıdır!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.