Hava Durumu

Korona ile kora kor mücadele

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2020 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2020 06:00

Dertsiz başımıza bir dert de Çin'den açıldı. Yarasaları, koalaları kebap niyetine lüpleten çekik gözlüler dünyaya büyük bir sıkıntı ihraç etti! Durduk yerde bir de korona virüsü derdi hepimizi gerdi. Hepimizi derken tüm insanlığı kastediyorum.

Ucuza Çin ürünleri kullanmadık mı? Kullandık. Kâr ettik mi? Ettik. Şimdi de elde ettiğimiz kârları geri ödeme zamanı geldi aslında. Biraz da böyle bakalım.

Çin'den tişörtler yarım dolar yerine 1 dolara ithal edilseydi örneğin... 1 milyar Çinli fakir diye fiyatta bellerine vurmasaydı tüm dünya şirketleri... Çin'de asgari ücret 2 katına çıkmaz mıydı sevgili okur? E o zaman yarasa yerine dana biftek yerdi muhtemelen çekik gözlü arkadaşlar. Eğer ki pislik misali yiyeceklere mahkûm oldularsa biraz da tüm dünyanın kabahati...

Tüm dünya maşallah Çin'deki ucuz ötesi emeği sömürüp durdu onlarca yıldır. Tabii Çin hükümeti de buna çanak tuttu. Son yıllarda asgari ücret biraz yükseldi ama karın tokluğuna işçi çalıştırıldığı da söyleniyor. Asgari ücret hatta çocuk işçilerin milyonlara ulaştığı da biliniyor. Kim kime dum duma bir ülke yani!

50 milyon Çinli süper zengin yaşarken kalan milyarın büyük bölümü de sefalet içinde. Eğri oturup doğru konuşalım. Bu tabloda her ülkenin kabahati var.

"Çinlilere oh olsun, acımıyorum hiç" diyen kitleyi empati yapmaya davet ediyorum. Bu arada Çinlilere de acımayın lakin virüs dünyaya yayılıyor. Kimse emniyette değil. Virüs ülkemize bulaşmadı lakin ekonomiyi etkileyecek.

Yüz binlerce Çinli turist ülkemize geliyordu şimdi gelemeyecek. Turizmde kaybımız söz konusu. En büyük petrol tüketen ülkelerden olan Çin'de tüketim düşünce petrol fiyatları ise geriledi. Buradan bir kazanç elde ettik.

Ve sanıyorum Çinli tekstil firmalarını tercih edenler de artık ağırlıklı olarak Türk firmalarına dönüş yapacaktır. Buradan da tekstilciye bir artı yazacak gibi... Hem olumsuz hem olumlu etkiler var anlayacağınız...

Virüsün yayılması konusuna gelirsek... Wuhan kenti karantinaya alındı ama doğadaki hareketlilik durmuyor ki... Göçmen kuşlar eskiden mart-nisan aylarında dünyanın birçok ülkesinde görülürdü şimdiyse küresel ısınma nedeniyle şubat sonunda görünüyorlar. Göçmen kuşların da virüsü taşıyıp yayabileceği biliniyor. Gribal enfeksiyonuı taşıyan her canlı (kuşlar dâhil) uzak durulması gereken türler bu dönemde...

Tavuk üreticileri kızacak ama kanatlıları yememek lazım kanaatimce uzunca bir süre... Ya da çok iyi pişirdiğimizden emin olmalıyız tüketmeden önce...

Öte yandan hac mevsimi ziyaretleri, spor müsabakaları, toplantı, kongre ve turizm hareketleri virüsün dünyaya yayılmasını da kolaylaştırabilir. Doğrusu tedbir nasıl alacağız bilinmez hal böyleyken.

Tokalaşmayı, sarılmayı, öpüşmeyi terk etmek gerek. Bolca el yıkamak ve hijyene azami dikkat göstermek zorundayız. Bireysel olarak alabileceğimiz önlemler bunlar.

Korona ile kora kor mücadeleyse Sağlık Bakanlığı'nın işi... Bakan Koca çok kritik bir zamanda görevde... Onun konsantresini bozacak hal ve hareketlerden kaçınalım...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.