Hava Durumu

Koronavirüs'ün kalıcı etkileri

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2021 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2021 06:00

Ne belaymış şu koronavirüs... Şimdi daha da fazla anlaşılıyor insanlığın başına gelenler... Çünkü artık kovid geçirenler takip ediliyor ve kalıcı etkiler ortaya çıkartılıyor.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt haftalar geçmesine rağmen koku ve tat alamayanlarda kalıcı hasar gördüklerini açıkladı:

"Virüs sinirin ucuna değil gövdesine saldırmışsa hasar kalıcı oluyor. Negatife dönmelerine rağmen 3-4 aydır tat ve koku alamayan hastalarımız mevcut maalesef. Bir başka kalıcı etkiyse denge kaybı. Aylar sonra ortaya çıkıyor. Yaş ilerledikçe daha büyük sıkıntılara yol açabilir. Vertigo hastalığından daha beter bir durum. Kişi ayakta duramaz halde oluyor. Evinizde yumuşak bir zeminde ayakta durun ve gözlerinizi kapatın. Düşecek gibi olursanız kalıcı bir etkiden söz edebiliriz."

Dünyada yapılmamış bu çalışma...

İlk kez Türk doktorları yaparak dünyaya sunmuşlar...

Kovid geçirenlerin evlerinde denge testini sık sık yapmaları tavsiye ediliyor.

Uzun süreli koku ve tat kaybına gelince...

Kovid atlatmış insanlar bilir koku ve tat kaybının ne olduğunu... Misal ben virüsü mağlup etmiş biri olarak sadece 24 saat sürdü koku ve tat kaybı. Sonrasında geri geldi... Lakin ne yaşadığımı sadece yaşayanlar bilir!

Ağzınıza İskender döner veya plastik poşet atın fark etmiyor. İkisinin de tadı aynı. Korkunç bir duygu...

Yoğun kokuları sürekli koklayacaksınız. Vicks veya kolonya gibi... Yerine gelebiliyor koku... Ve ev turşusu... Bol bol tüketmek gerekiyor tat duygusu yokken... O da yardımcı oluyor. En azından bende oldu.

Denge kaybının, hasarın da dereceleri var tabii...

Aslında bu virüs hakkında halen hiçbir şey bilmediğimiz de anlaşılıyor. Ne ilacı var ne de aşı şimdilik yüzde yüz etkili...

Kiminde kalbe kiminde ciğere kiminde beyne etki ediyor.

Kovid geçiren bir arkadaşımda unutkanlık başladı mesela. Kayınpederinin ismini hatırlayamıyor. Beyinde etki bırakmış koronavirüs...

Bu arada ABD'de ahaliyi şiddete teşvik eden, koltuğu bırakmamakta direnen, Beyaz Saray'dan ayrılırken bile "Bir şekilde döneceğim" diyen bilge başkan Trump'ta da kovid'in kalıcı etkileri olmasın sakın!

Bu tavırları hiç de hayra alamet değil...

Bana biraz Çin virüsü etkisi var gibi geldi.

Beynin muhakeme etme bölümünde kalıcı bir hasar bırakmış olabilir...

Şaka yapmıyorum. Kovid geçiren dünya liderlerinin hepsinin yakından izlenmesi gerek. Aylarca takip edilmeliler. İşi ciddiye almamız gerek.

Gerçekten beyninde hasar oluştuysa Trump'ın... Acaba 3. Dünya Savaşı başlar mıydı?

Ciddi ciddi soruyorum bu soruyu kendime...

Hatta koronavirüs belasını hafife alıp "Aslında virüs mirüs yok" diyenleri hakikaten falakaya yatırmak gerek...

Önümüzdeki aylarda kalıcı etkiler daha da anlaşılacak. Ve dünyada büyük tartışmalar yaşanacak.

Salgın döneminde eski çağ gladyatörleri misali sahaya sürülen futbolcu ve basketbolcular sıkıntı yaşama başlayınca... Kalıcı etkiler görülünce... İşte o zaman kıyamet kopacak...

Hepsine tazminat hakkı doğacak çünkü...

Dünya bundan sonra eskisi gibi olamayacak...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.