Hava Durumu

Mudanya'da esnaf mağduriyeti!

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2020 06:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2020 06:07

Salgın dönemindeyiz. Kimse aylardır iş yapamadı. Evine ekmek parası götüremedi. Yeni yeni normalleşmeye çalışıyoruz. Esnaf iş yapmaya, yaşam savaşı vermeye çalışıyor...  Mücadele içindeyken desteklenmesi gerekirken!..

Anıtlar Kurulu Mudanya'da devreye girdi ve tarihi eser niteliğindeki yerlerde ticaret yapılmamasına dair karar esnafa tebliğ edildi. Ruhsatlar birer birer iptal ediliyor şimdi... Esnaf ayağa kalktı haliyle... Konu 136 esnafı ilgilendiriyor...

Akıl alır gibi değil! 1 kişinin tek başına 4 bin şikâyette bulunması üzerine yapıldı uygulama... Herhalde dünya tarihinde şikâyet rekoru da Mudanya'da kırıldı.. Duyarlı vatandaşımızı hararetle kucaklıyoruz!.. Guiness Rekorlar Kitabı'na da girmesi gerekli kendilerinin... Gerekli mercilere resmen başvuralım...

Milletin yaşam mücadelesi verdiği salgın döneminde "Mudanya'da hakikaten böyle bir ticaret olmamalı!" fikrini aklına getiren ve konuyu tüm yapılan çalışmalara rağmen ivedilikle karara bağlayan Anıtlar Kurulu'nu da tebrik ediyoruz hakikaten!..

136 esnaf demek binden fazla kişiyi sorgusuz sualsiz mağdur etmek demek.

Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz konuyla çok yakından ilgileniyor ve esnafın mağduriyetine çare bulmaya uğraşıyor. Kurul'un istediği tüm çalışmaların yapıldığını aktarıyor ve gelinen noktayı şöyle izah ediyor:

"Anıtlar Kurulu'nun istediği tüm çalışmalar tamamlanmış olup 02/01/2020 tarih E.116 sayılı yazımızla, değerlendirilmek üzere gündeme alınması için Kurul'a iletilmiştir. Bu çalışmada planlama alanındaki hâlihazır, kadastro, tescilli yapılar ve envanter numaralarının işlendiği bilgi paftası, planlama alanındaki 09/05/1992 tarih ve 2454 sayılı karardan günümüze kadar alınan kararları ve imar planı tadilatlarını gösteren bilgi paftası, planlama alanının etrafındaki tüm mer'i planların imar adalarının ve söz konusu planlardaki donatı alanlarının dağılımını gösteren uygun ölçekte bilgi paftası, mer'i plan ve öneri plan çalışmasına ilişkin ayrı ayrı olmak üzere ulaşım analizi paftaları, ticari kullanımlara ilişkin leke çalışmasına esas fonksiyon analiz paftası, tamamlanan kurum görüşleri, taşınmaz kültür varlığı envanterinin ve bölgedeki tüm mevcut binaların sayısal veriler üzerinde kontrol edilmesi sonucu tespit edilen ve yapılan diğer düzenlemelerin listesi, planda öngörülen yapılaşmaya yönelik öneri plan notları, fotoğraf albümü, tescil önerileri listesi ve bilgi formları, tescil kaldırma önerileri listesi ve bilgi formları iletilmiştir."

Tüm teknik ayrıntıları da veriyor Başkan Türkyılmaz okuduğunuz üzere... Şimdi yapılması gereken; Anıtlar Kurulu'nun bir zahmet toplanarak konuyu ele alması ve 136 esnafın mağduriyetini giderecek adımları atması. Lakin kimse toplanmıyor!..

"Gündeme alınması talebimize yanıt verilmemiş olup defalarca telefon ile randevu talebimizi iletmemiz sonucu sözlü olarak öncelikli İznik ve Hanlar Bölgesi konularının kurul gündemine alındığı belirtilmiştir. Akabinde salgın süreci nedeniyle kurul toplantılarının nisan ayına kadar durdurulduğu, nisan ayı itibarıyla online olarak incelenebilecek konuların online toplantılarla görüşüldüğü bilgisi verilmiştir."

Böyle anlatıyor Başkan Türkyılmaz esnafın uğradığı haksızlığı...

Hakikaten şaka gibi!.. Salgın döneminde ruhsat iptallerine başlayan Anıtlar Kurulu, bu kez salgını bahane ederek online toplantılarda gündeme gelecek konuların sınırlı olabildiğini bildiriyor...

Tuhaf ötesi bir vaziyet!..

Ve esnafa verelim kulağımızı:

"Tüm kamuoyunca bilindiği üzere Türkiye'nin dört bir yanında sit alanları veya tarihi eserlerin bulunduğu yerlerde ticari faaliyet yürütülmektedir. Ancak Mudanya esnafının, Mudanya'ya değer katan işletmenin yıllardır sorunsuzca ve yasal tüm başvurularla elde ettiği ruhsatların iptal edilmesi ihtimali dahi korkunçtur!.."

Bu sözler de esnaf Başar Yegül'e ait:

"Hakikaten ortada büyük bir tuhaflık var. Tüm Türkiye'de ticaret yapılıyor tarihi yerlerde. Turistten gelir elde ediliyor. Türkiye çapında yüzbinlerce kişi ailesini böyle geçindiriyor.

Mudanya'da farklı Gaziantep'te farklı mı işliyor Türkiye Cumhuriyeti kanun ve yönetmelikleri?..

Olayın altında siyaset olduğunu düşünmek dahi istemiyoruz!

Her şeye rağmen Anıtlar Kurulu'na güveniyor ve mağduriyeti gidereceklerine inanıyoruz!..

Başka bir ihtimal zaten akla ve mantığa sığmıyor!.."

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.