Hava Durumu

Seçim ve uzaktan manipülasyon

Yazının Giriş Tarihi: 06.01.2019 06:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.01.2019 06:03

Twitter'da Çinliler ve Japonlar çok takipçili Türk hesaplarını satın alıyorlar. Hem de onaylı sayfalar el değiştiriyor. "Eyvah bizim seçimleri manipüle edecek elin Çinlisi ve Japonu" demeyin. Niyetleri video izletmek Türk kullanıcılara. Ne kadar izletirlerse o kadar para demek. Maşallah bizde de video içerik çok izleniyor. Dünya çapında yapılan bir tanıtım operasyonunun önemli bir halkası olacak yani Türklerin hesapları...

Tabii mart ayı başında yoğun bir manipülasyona girişirlerse de bilemeyiz. Orası ayrı. İkincil hedefleri de yerel seçimlerimiz olabilir. Akıllı olalım, paylaşımın nereden geldiğini bilelim. Takip edeceğimiz hesapları iyi seçelim.

Twitter'da seçim manipülasyonu kolayca yapılabilir. Yani Çin'de oturan bir kişi çok takipçili Türk hesaplarından istediği gibi paylaşımlar yaparak memleketimizi karıştırabilir. 1-2 görsel hazırlanır. Metin yazılır. Biter gider...

Facebook ise bu işi çözdü. Mecburen çözdürdü ABD yönetimi aslında... Sebebiyse Rusya'nın ABD seçimlerini Facebook üzerinden benzer şekilde manipüle ettiği iddiası.

Misal; Moskova'da yaşayan 3-5 genç çok takipçili facebook hesapları üzerinden istediği haberi yayınladı. İstediğini daha geniş kitlelere yaydı. Orta zeka düzeyindeki ABD vatandaşları da yemi yuttu kolayca...

Şimdiyse artık kendi platformundaki sayfalarının nerelerden yönlendirildiğini tüm kullanıcılara gösteriyor Facebook. Konum bilgileri açık. Moskova'da yaşayan birinin paylaşım sahibi olduğunu herkes görebiliyor. Paylaşımın etkisi bitiyor haliyle...

Yani uzaktan manipülasyon devri kapandı. Başka ülkelerden başka ülkelere müdahale söz konusu değil.

Lakin biraz da şeytanın avukatlığını yapalım şimdi...

Verileri çaldırma skandallarının ardından ABD yönetimi ile papaz olan Facebook acaba ülkesi için çalışabilir mi? CIA ne derse yapabilir mi? Milyarlarca dolar cezalarla karşı karşıya kalan Facebook'un işbirlikçi olması sürpriz olur mu?

Açıkçası; Facebook CIA'in başka ülkeleri manipüle etmesine izin verebilir mi? Aynı "konum bildirme" özelliğini CIA'in istediği sayfalar için farklı uygulayabilir mi?

Çok basit aslında... Yapabilir istediği gibi... Ruhumuz bile duymaz... İster açar, ister kapatır. İsterse de yanlış yönlendirir.

ABD istediği ülkeyi sosyal medya üzerinden manipüle eder, kendini de manipülasyonlara kapatır. Olay budur...

Tabii herkesin dürüst olduğunu düşünmek istiyoruz. Umarız böyle bir şey yaşanmaz.

Bu arada seçim öncesi apar topar kurulan web sitelerine de kötü haberimiz var. Facebook haber sitesinin kuruluş tarihine de bakacak bundan böyle. Kalite puanı düşük ve yaşı küçük web sitelerinin haberlerin yayarken el frenini çekecek.

Eskiden kurulmuş web siteleri için bir sıkıntı görünmüyor. Tabii şu an için...

Teyit.org da şikâyet durumunda haberleri Facebook için inceliyor. Aynı sitelerin sosyal medya kanalları da titizlikle inceleniyor.

Yani; sosyal medyada sürekli bir hareketlilik var. Siz kedi videosu izlerken, arka planda binlerce kişi sizi etkileyecek çalışmalara devam ediyorlar.

Sanal savaş bitmiyor...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.