Hava Durumu

Sosyal medya Avrupa rekoru

Yazının Giriş Tarihi: 15.11.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.11.2019 06:00

Türkiye'de 65 yaş üstü nüfus bir Avrupa rekoru kırarak milli gururumuz oldu.

Belediye otobüsüne binip bedavadan gezme rekoru kırdıkları sanılmasın. Hoş o rekor da var. Evde oturmaktan canı sıkılan nice 65 yaş üstü vatandaşımız kendini uzun hatlara atıveriyor. Hele hat ring ise aynı otobüsle bindiği yere kadar geliyor. Bir şehir turu atıveriyor. Sadece Bursa'da değil yurt çapında böyle... Rekor yani bu da...

Lakin yazıma konu olan rekor sosyal medya kullanım rekoru. 65-74 yaş arası insanların sosyal medya kullanım oranı Avrupa'da yüzde 34 iken bizde yüzde 71!

Avrupa'ya fark atmışız anlayacağınız. Facebook, Twitter ve Instagram'da pamuk nineler ve dedeler de beğeni paylaşım ve yorum yapıp duruyor. Netekim bu hareketler ülkemize rekoru getirdi.

Lakin kimi gençler anneanne ve dedelerin sosyal medyada olmasından hoşnut değil.

Neden mi? İzah edelim hemen.

Diyelim ki 17 yaşındaki er kişi gencimiz karizmatik bir fotoğrafını paylaşıyor kendi profilinden. Yakışıklı fotoğrafını koyuyor ki okuldan kızlar baksın ve yakışıklılığı görülsün. Popülerliği artsın.

Fotoğraf beğeniye sunulur sunulmaz ilk yorumlar anneanne, dede ve teyzelerden geliyor.

Tü tü tüh maşallah. Nazar değmesin torunuma. Ayağımda az sallamadım seni...

Aslan torunum benim. Yakışıklım. Aferin sana fotoğraf çekmeyi de bilirmiş.

3 tekerlekli bisikletten düştüğün gün bile aklımda teyzeciğim. Hayatta her şeyin en güzeli senin olsun aslan parçası. Teyzesinin güzeli...

İşte bu tip yorumlara maalesef şimdiki gençlik gıcık oluyor. Kendilerine 'cool' bir hava vermeye çalışıyorlar. Her paylaşımlarına ilk olarak babaannesinin yorum yapması hiç hoşlarına gitmiyor.

Hedef kitleleri onlar değil çünkü. Niyetleri farklı. Kanları kaynıyor. James Dean misali asi gençlik havalarında hepsi. Okuldan Merve teyzesinin yorumunu okuyunca 'ben büyüdüm' şeklindeki havaları zarar görüyor.

Anneanne yorumu karizmalarına yönelik bir darbe. Öyle görüyorlar. Hele kimi anneanneler torunlarının küçüklük fotoğraflarını da yayınlayıp karizmayı iyice yerle bir ediyorlar.

Bu yüzden asi gençlik farklı sosyal medya mecralarına kaçıyor. Babaannesi Facebook'taysa, torunlar Instagram'a topukluyor. Orada da anneanne varsa istikamet Tik Tok. Öyle de bir şey var. Tuhaf danslı sosyal mecra. Orayı kullanıyor milyonlarca gencimiz.

Ailesiyle sosyal medyada iç içe olmak istemiyor zamane gençliği.

Yani kırılan Avrupa rekorunun kimi gençlerin sosyal hayatına olumsuz etkisi söz konusu. Kendi dedesini engellenemeyeceğine göre daldan dala atlıyor bizim maceracı gençlik.

65 yaş üstü olanlar eğer torunlarıyla aynı mecrada yer almak istiyorlarsa oyunu kurallarına göre oynasınlar. 'Cool' takılıp 'cool' yorumlar yazsınlar. O zaman kuşakların sosyal medyada sağlıklı buluşmasından söz edebiliriz.

Torunun fotoğrafına 'Helal olsun. Babanın Ferrari'sinde çektirdiği fotoğrafın aynısı' yazabilen babaanne olayı bitirir mesela.

Biraz bunun gibi yorumlara çalışın. Maşallahlı yorumları yazmazsınız, torunların yüzlerine söylersiniz olur biter.

Kulak verin önerime. Kazanan siz olursunuz.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.