Hava Durumu

Soyadından partili tespiti!

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2019 06:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2019 06:00

Soyadından partili tespit edilebilir mi?

Bana soyadını söyle sana hangi partili olduğunu söyleyeyim...

AK Partili Mevlüt Uysal'ın "Soyadından AK Parti'ye oy verdiği anlaşılanların kaydı silinmiş" iddiası sonrasında kendimi bu sorulara yanıt ararken buldum yağmurlu bir Bursa akşamında...

Misal; Ekrem İmamoğlu hangi partiye oy atar o zaman? Bakalım soyadına... Saadet Partisi gibi göründü bana... Ahmet Türk... İlk bakışta MHP gibi duruyor. Öyle değil mi?

Soyadı "Altıok" olan biri yüzde 80-90 sol cenahtan diyebiliriz lakin kesin bilgi de diyemeyiz.

Çünkü herkesin aklı fikri vicdanı var. Soyadının esiri olmaz.

Yani soyadından bu metotla oy tespiti yapmak mümkün değil. Zaten Mevlüt Uysal da bunun bilincinde. O yüzden sözlerine açıklık getirdi. AK Parti'ye oy verenlerin nasıl tespit edildiğini şöyle izah etti:

  • Aile büyüğü (AK Parti'ye) üyedir, ailenin diğer fertleri de ona bakar, nereye oy vereceği bellidir.
  • Mahallede AK Parti seçim irtibat bürosuyla ilgilenen, o konuda yardımcı olan ailedir. Bilinir ki AK Parti'ye verir.
  • Mahalle teşkilatlarında bire bir koşturan, emek çeken insanlardır ki, AK Parti'ye oy verdiği belli olur. Büyükçekmece'de mahalle kültürü hâlâ devam ediyor. Kim kimdir, herkes birbirini bilir.
  • Sırf soy isimlere bakılarak değil, soy isimden ailelere bakılarak, AK Parti'ye yakın isimler, AK Parti'ye oy verme ihtimali olan kimseler bulunuyor.

Ama yine bu tespitlere de itiraz etme durumundayım. Siyasi yelpazenin değişik yerlerinden oluşmuş, "ortaya karışık" aileler biliyorum.

Eşlerden biri CHP'ye diğeriyse AK Parti'ye veya MHP'ye oy verebiliyor...

Çocuklardan biri MHP'ye diğeri Saadet'e oy atabiliyor...

Sadece benim çevremde onlarca aile var böyle.

Sadece aile büyüğü karar vermiyor artık verilecek oya. "Biz babamızdan böyle gördük" diyerek oy atanın oranı çok az. "Ablam da çok koşturuyor filanca parti için, ben de ona oy vereyim bari" diyenler azalıyor.

Tüm aile fertlerinin kendi vicdanı var. Herkesin kanaati ayrı.

Aile büyükleri zorlasa bile sandık başında kişi vicdanıyla baş başa kalıyor. AK Parti'ye atar "Saadet'e attım" der geçer. Kim bilecek?

Hafta sonu Bursamızın bir köyündeydim. 70 yaşında bir teyzeyle karşılaştık. "Köyümüze hoş geldiniz" dedikten sonra laf lafı açtı ve seçimi konuştuk.

"Ben AK Parti'ye verdim ama eşim Bozbey'e verdi. Helali hoş olsun. Yapacak bir şey yok. Kazanan biz olduk. Çok kızdırıyorum şimdi evde. Çok eğleniyoruz" diye güle güle anlattı.

Bursa'nın bir köyünden manzara işte böyle. Büyükçekmece'de de farklı şeyler yaşandığını sanmıyorum.

Bir kişiye bakarak ailenin diğer seçmenlerine oy verdirtmemeyi düşünen kendi bacağına da sıkar yani. Aile boyu partili pek de mümkün değil bu devirde.

Kimin kime oy verdiğini Allah bilir.

İsimden veya soyadından karakter tahlili yapan uzmanlar var malumunuz. Tamamen eğlencelik geliyor bana. Sonuçta isim dediğin artık 1 dilekçeyle değiştirilebiliyor. Ne yani dilekçeyle karakterini de mi değiştiriyor insan?

Soyadından partili tespiti olayı da bana üzerimizdeki seçim gerginliği atılsın diye ortaya atılmış gibime geliyor.

İyi geldi ilgili ortamda...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.