Hava Durumu

Tamamen duygusaldır bankalar

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2018 06:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2018 06:04

Vatandaşın (bireysel) ve şirketlerin (kurumsal) kalkınması, geleceğe güvenle bakabilmesi, iyiliği ve refahı için gecesini gündüzüne katan, sürekli beyin fırtınası yaparak "Ne yapsak da kredi dağıtsak? Nasıl bir cazip faiz oranı belirlesek de piyasaları rahatlatsak? Evi olmayan vatandaşımızı nasıl kendi evinin çatısı altına koysak" diye yanıp tutuşanlardır, bu toprakların bankaları...

Son derece hissi reklamlarla faaliyetlerini anlatırlar. Bir reklam izlerken gözleriniz nemleniyorsa o reklam banka reklamıdır. Gönlümüzde taht kurarlar... Gariban dostudurlar...  Küçük Emrah bakışlı ve zihniyetli müdürler mesai yapar oralarda...

Reklamlara bakarsanız banka camiası en ağlak sektördür. Bir esnafa devlet destekli kredi mi açtılar? Ya da bir kadına girişimcilik kredisi mi verdiler? Bir evsize 120 ay vadeli kredi mi verdiler... Hemen gözleri dolar onların. Müşteri gider gitmez toplantı odasında birbirlerine sarılıp ağlaşırlar. (Biz Allah rızası ne büyük sevaplar işliyoruz gibisinden...)

Tabii bize pek belli etmezler duygusallıklarını. 3 ay kredi ödenmeyince mecburen takip başlatınca da salya sümük ağlar aynı kadro. Tamamen bizim iyiliğimiz için, mali disipline girelim diye verirler icraya. Hatta icra takibini başlatan bilgisayar klavyesi çöpe atılır. (İdam karar veren hâkimin kalemini kırması misali.)

Öyle acıklı kuruluşlardır bankalar...

Her şubesinde ayrı bir hissi hikâye yatar...

Neden mi yazdım bunları?

Kendi başıma gelen bir olay yüzünden...

Efendim hissiyatı yüksek bir bankamız bendenizin kullandığı kredi kartında yine duygusal davranarak ailemizi düşünmüş. Geçen gün farkına vardım.36 aydır da düşünmektelermiş. Farkında değilmişiz. Yeni ortaya çıktı.

"Bizim kredi kartı verdiğimiz müşterimizin başına ya kötü bir şey gelirse? Ya Allah aniden yanına alırsa? Geride kalanlar ne yapar" diye düşüncelere girmişler... Geride kalanlara maddi külfet olabileceğini düşünerek "kredi kartı hayat sigortası" yapmışlar.

Diyelim ki 5 bin TL kredi kartı harcaması yapılmış Yüzde 1 oranında 50 TL ilave etmişler ekstreye. Ertesi ay 6 bin TL mi yapılmış? 60 TL ilave... 3 yıl boyunca toplam 1900 TL'mizi almışlar ki ailemize zeval gelmesin.

Son derece ince bir düşünce...

Elektronik posta atmışlar onaylayalım diye. Hiç hatırlamıyorum. Ekstrede yeni farkına varınca "Nedir bu harcama" diye sorduk. Sanıyorum biraz sert sorduğumuzdan şikâyet olarak algılamışlar ve ertesi gün 1900 TL tutarı karta iade ettiler.

Nankörlük ettik yani...

1900 TL'nin 3 yıllık faizi neresinden bakarsanız bakın, 600-700 TL... Helali hoş olsun. Bizim üzerimizden nemalandılar. Tabii garibanlara yardım ettiler o parayla... Zenginden alıp fakire verdiler... Sosyal projelerde kullandılar sanıyorum bizden elde ettikleri kazancı.

Benim durumumda 100 bin kişi olsa. Yılda 100-150 milyon TL eder. Al sana binlerce tekerlekli sandalye... Binlerce hasta yatağı...  Binlerce hasta bezi... Muhtemelen oraya veriyorlardır gelirlerini... Muhtemelen değil kesin... Tamamen duygusaldır benim bankam...

Şimdi biz bu bankaları alınlarından öpmeyelim de ne yapalım?

Hararetle sımsıcak kucaklamayalım da ne edelim?

ararHararet

Şimdi de benim ağlayasım geldi...

Göz pınarlarımdan yaşlar klavyeye damlarken yazıma son vermek zorundayım...

Artık devam edemeyeceğim dostlar...

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.