Hava Durumu

Teknolojide neden nal topluyoruz?

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2018 05:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2018 05:30

Teknolojiye yatırım şart! 3 kamyon domates anca 1 akıllı telefon ediyor! Facebook tek başına Türkiye ihracatına kafa tutuyor. WhatsApp dediğin kaç milyar dolar ediyor. Kerameti basit bir uygulama. Biz neden yapmıyoruz? Biz de yapalım.

Sözde güzel ama dünya gerçeklerine dönecek olursak neden teknoloji işlerinde becerili olamıyoruz? Naçizane kafa patlattım ve araştırma yaptım konu üzerinde.

Yeni fikirlerin, yeni teknolojilerin memleketimde yeşermemesinin en büyük nedeni güvensizlik.

Oysa genç nüfus var mı? Var...

Kafası yazılıma, teknolojik fikirlere, yeni oyunlara çalışan gençlerimiz var mı? O da var...

Peki, ne yok derseniz? Kimsenin kimseye güveni yok.

KOSGEB ve TÜBİTAK "Devlet bu alanda kolayca kazıklanabilir" korkusuyla yazılım ve oyun gibi fikirleri desteklerken kılı kırık yarıyor. Çok ince eliyor sık dokuyor. Suistimal edilmesin destekler diye...

Kendi bakış açısından haklı tabii lakin gençler için çok sıkıcı bir durum. Projesi desteklenmeyen, kabul görmeyen gençler "Yandaşlar destekleniyor, bizim yüzümüze bakan yok" diyerek şikâyetçi oluyor doğal olarak...

FETÖ'nün etkin olduğu dönemde elbette çok komik olaylar vuku buldu TÜBİTAK'ta...  "Soğansız organik lahmacun yapacağım" diyen FETÖ yakinleri desteklenirken, "Soğuk füzyonu başardım" diyen gençler kaba etlerine tekme vurularak kapı dışarı edildi.

Kuruma karşı güven ciddi oranda zedelendi anlayacağınız...

KOSGEB ve TÜBİTAK güvenmezse, gençler onlara güvenir mi? Güvenmez tabii...

Gençlerin büyük bölümünde "Fikrimi çalarlar" korkusu mevcut haklı olarak. Sonuçta devlet desteğine karar verici konumunda bulunanların bir kolları da piyasanın içinde. "Sizin yazılım tutmaz, kriterlere uymuyor" dedikten sonra tadilat ederek benzerini yaparlar mı? Yapabilirler. Engel var mı? Yok... Gençlerin haklarını aramaya gücü yeter mi? Yetmez...

Büyük teknoloji şirketlerine de gitmek istemiyor gençler. "Fikrimi alırlar, projemi çalarlar, 3 ay sonra çırak çıkarım" korkusu hâkim. Büyük şirketler de hain kurt misali körpe gençlerin fikirlerini yemeye namzet...

Bu durumda yaratıcı fikirler memleketimden çıkıp dünyaya yayılacak duruma gelir mi? Çok ama çok zor...

Sistemi ve işleyişi değiştirmekten başka çare yok bu durumda. Gençlerin fikirlerini güvenle sunabilecekleri bir işleyiş icat etmek zorundayız. Yoksa iyi fikirler ya yurt dışına kaçacak, ya da üzerinde çalışılmamış güdük fikirler olarak ülkemizde kalacak.

Gençler de risk alamaz hale gelecek ve biz yine "Adam yazmış bir oyun, 200 milyon kişi oynuyor arkadaş" şeklinde laf salatasına devam edeceğiz.

Kanaatimce devlet mutlaka risk almalı. İlk adımı TÜBİTAK ve KOSGEB atarak mevcut şartları yumuşatmalı.  Gerekirse bir miktar para da batsın. Görev zararı der geçeriz. Fikirler koruma altına alınsın.

Önemli olan sistem dinamik hale gelsin. İlla ki 3-5 Türk oyunu yıllar içinde dünya üzerinde söz edilir hale gelir.

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.