Hava Durumu

Türküm doğruyum ırkçı değilim!

Yazının Giriş Tarihi: 25.10.2018 06:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.10.2018 06:55

Ne tartışmalar çıktı "Andımız"  uğruna... İttifaklar çatırdadı, koca büyüklerimiz gözyaşlarına hâkim olamadı...

Peki, hakikaten "Andımız" ırkçı mıdır?

Türklükten söz ediliyorsa Kürtlük de karşıt olarak doğar mı otomatikman? O yüzden tamamen kaldırılması mı gereklidir?

Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşıyorsak "Türküm doğruyum çalışkanım" demenin bir mahzuru dokunmamalı. Türk Birleşik Devletleri değiliz malumunuz. Dönüp dolaşıyoruz alt kimlik - üst kimlik olayına geliyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti'ne vatandaşlık bağıyla bağlı herkes Türk kabul ediliyor.  Kastedilen bu... Kökeni ne olursa olsun... Kimsenin kendi kökenini unutması da istenmiyor. Irkçılığın önde gittiği bir ülke de hiçbir zaman olmadığımızdan 90 yıl boyunca "Andımız" kimseye rahatsızlık vermemiş.

Aşırı milliyetçiler çok azınlıktır Türkiye'de... O yüzden "Türküm doğruyum çalışkanım" cümlesinden alınganlık çıkarmamak gerek.

Eğer üzülüp alınmaya kalkarsak, daha çok şey var alınacak!..

"Çatma, kurban olayım çehreni ey nazlı hilal! Kahraman ırkıma bir gül; ne bu şiddet, bu celal?"

İşte İstiklal Marşı'mızdan bir bölüm... Mehmet Akif "Kahraman ırkımız" demiş. Ne yapalım şimdi? İstiklal Marşı'nı hiç söylemeyelim mi? Bu bölümü mü çıkartalım yoksa? "Irkımız kahraman da diğer ırklar değil mi" diye hallere mi girelim?

Elimize silgi ve kalem alıp Mehmet Akif'in dizelerini tadilata mı kalkışalım?

Gelelim Mehter Marşı'na;

Ceddin deden neslin baban  / Hep kahraman Türk milleti / Orduları pek çok zaman / Vermiştiler dünyaya şan / Türk milleti Türk milleti / Aşk ile sev milliyeti / Kahret vatan düşmanını/ Çeksin o melun zilleti...

Türk milletinin kahramanlığından söz ediliyor. Düşmanları da melun ilan ediyor. Ceddinden dedenden geliyor kahramanlığın ey Türk milleti!

Irkçılık var mı şimdi burada? Andımız ile karşılaştırırsak hangisi daha ırkçıdır şekil olarak? Yorum sizin. Birine takılıp diğerine hiç bakmamak çifte standart olmaz mı? Ya hepsini gözden geçirelim ya da hiç!..

Öte yandan "Haydi vatandaşlar sıklaştırın safları silahları kapın! Yürüyün ki şu alçakların kanlarıyla toprağımız sulansın!" diye yazsaydı herhangi marşımızda ne derdiniz?  Aşırı şovenist ve kışkırtıcı ilan ederdiniz muhtemelen.

Yazdığım dizeler Fransa Milli Marşı'ndan. Bizim marşların içeriklerinde aşırıya kaçan içerik yok böylesine. Şükürler olsun. Lakin hiçbir Fransız kalkıp kendi marşına itiraz etmediğine göre... Biz de itiraz etmeyelim!..

Ne Mehmet Akif ve ne de Andımız'ı yazan Reşit Galip ırkçıydı çünkü...

Hiç akıllarına bile getirmedikleri şeyleri 100 yıl sonra "acaba mı" diye ortaya koyup mutsuzluk ve karışıklık yaratmayalım!

Son derece gereksiz hareketlerden kaçınalım. Birbirimizi anlamsız şekilde suçlamaktan da vazgeçelim!..

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.