Hava Durumu

Umarım yanılırım ama 'olacak!'

Yazının Giriş Tarihi: 23.07.2019 06:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.07.2019 06:06

Türkiye'deki önemli deprem bilimcilerin 1500 yıllık tarihsel kayıtları inceleyerek kaleme aldığı makale yüreğimizi ağzımıza getirdi.

Maalesef acı gerçekle bir kez daha yüzleştik.

Enerji birikimi Marmara'da büyük boyutlara ulaşmış durumda. Hareketlilik de tespit edilmiş.  7'nin üzerinde olması beklenen büyük Marmara depremi yaklaşıyor ama az da yaklaşmış olabilir çok da... Zamanını tam bilmek olası değil haliyle.

Önemli olan 'ne zaman olacak?' sorusunun değil 'ne kadar hazırlıklıyız?' sorusunun cevabı... Hepimiz biliyoruz ki yüzde 20 bile hazırlıklı değiliz. Acı ama realite!..

Kentsel dönüşüm doğru yerden doğru projelerle başlayamadı. Herkes önlemini aldı mı? Alamadı. Erken uyarı sisteminde gelişmeler var ama yeterli değil. 5-7 saniye kazandıracak sistemleri kullanan kuruluşlar var lakin doğal gaz kesmede kullanılıyor genelde. En azından depremde doğal gaz patlaması sonrası yangın yaşamayacağız büyük bir ihtimal. Sevindirici... Az da olsa...

Uzmanlar 'Yanılmayı çok isterim ama büyük Marmara deprem olacak!" diyorlar.

Ben de yanılmayı çok isterim ama Bursa şehri olarak son derece hazırlıksız durumdayız. İstanbul için yapılan ve İBB sitesinden görülebilen bölge bölge jeolojik yapı haritasının benzeri Bursa'da neden hâlâ yoktur?

Çözmek mümkün değil!..

17 Ağustos'tan sonra geçen 20 yılda ne memleket ne de Bursa bir arpa boyu yol gidebildi. Anca geçici deprem vergisi salıp sonra da kalıcı hale getirebildik. Deprem adına ürettiğimiz en fazla ses getiren projemiz oldu. Allah icat edenden razı olsun.

Yeniden silkelenmemiz için bir deprem daha yaşamak mı gerek baba erenler?

'1999 depreminden sonra insanlar teyakkuz vaziyetindeydi. Herkesin deprem çantası vardı. İçlerinde fenerler düdükler dolu... Ahali çelik kafes yaptı evlerine. Bizim problemimiz yumurta kapıya dayanmadan önlem alınmaması... O yüzden sürekli "Ne zaman?" diye soruluyor!'

Böyle konuşuyor uzman... Daha doğrusu Boğaziçi Üniversitesi Kandili Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener...

Hakikaten öyle. Yumurta kapıya gelmeden, yani öncü sarsıntılar hissetmeden kimse kılını dahi kıpırdatmıyor. Ne zaman sallanacağız, o zaman kendimize geleceğiz.

Başka uzmanlar Marmara depremi konusuna farklı yaklaşsa da sonuç olarak 'Marmara'da deprem olmayacak' diyeni göremedik. Yani kimi '3 vakte kadar' kimi de '30 vakte kadar' diyor deprem için...

Tek farklılık bu aralarında.

Özener'e bir kez daha kulak vererek yazımızı noktalayalım:

"Evinizde yattığınız yatağın karşısında dört kapılı bir dolabınız var diyelim, duvara monte mi? Değilse ne kadar sağlam bir binada oturursanız oturun mesela, o şiddette bir depremde sallanacaksınız ve o üç tonluk dolap üzerinize düştü, öldünüz ya da sakat kaldınız. Biz bunların eğitimini veriyoruz. 2000 yılından beri sitemizde Aile Afet Hazırlık Planı var, kaç kişi baktı acaba?"

Lütfen bakın... Baktırın... Bu sesi duyun. Hazır 17 Ağustos yaklaşıyor... Biraz kendimize gelelim...

Orada kimse var mı?

Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.