Mudanya, Cumhuriyet’in 102. yılını denizden yürüyüşe, valsle kutladı

Mudanya, Cumhuriyet’in 102. yıldönümünde tarihine yakışır bir kutlamaya imza attı. Kuruluşun ve kurtuluşun simge kenti Mudanya’da, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı “Biz Cumhuriyetiz Yürüyüşü ve “Adımlarının İzindeyiz Cumhuriyet Valsi” ile kutlandı. Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, “Bugün bir ruhun, bir inancın, bir yeniden doğuşun bayramıdır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2025 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2025 13:00

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş temellerinin atıldığı anlaşmaya ev sahipliği yapan Mudanya, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutladı. Mudanya Belediyesi’nin “Yaşasın Cumhuriyet” temasıyla düzenlediği kutlamalarda, Cumhuriyet’in 102. yılı sabahın ilk saatlerinden itibaren kenti saran bayraklarla, marşlarla ve kalabalıklarla kutlandı.

Cumhuriyet coşkusu bu yıl denizden başladı, Mütareke Meydanı’na taştı. Bayraklarla donatılan tekneler Mudanya sahilinde görsel bir şölen oluşturdu. Sahilde toplanan vatandaşlar, teknelerdeki korteje alkışlarla ve ellerinde bayraklarla eşlik etti. Mudanya’nın mavi sularında dalgalanan bayraklar, Cumhuriyet’in simgesi haline gelen özgürlük ve birlik duygusunu bir kez daha yansıttı.

Saat 19.00’da İskele Meydanı’ndan başlayan “Biz Cumhuriyetiz Yürüyüşü” ise, bir halk seline dönüştü. Kırmızı-beyaz renklerle dolan sahil bandında, gençler, çocuklar ve yaşlılar ellerinde bayraklarla yürüdü. Marşlar eşliğinde süren yürüyüşün ardından meydanda düzenlenen “Adımlarının İzindeyiz- Cumhuriyet Valsi” renkli görüntülere sahne oldu. Mudanyalı çiftlerin meydanda Cumhuriyet’in ritminde dans ettiği anlar, uzun süre alkışlandı. Ardından sahnelenen zeybek gösterisi coşkuyu doruğa taşıdı, izleyenlere duygusal anlar yaşattı.

“Aynı toprağın çocukları, aynı umudun taşıyıcılarıyız”

Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, meydanda toplanan binlerce kişiye “Hâkimiyet, bilâ kayd-ü şart milletindir. Türkiye Devleti’nin şekl-i hükümeti Cumhuriyettir. Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Mustafa Kemal Atatürk! Yaşasın tam bağımsız ve güçlü Türkiye! 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun!” diyerek seslendi. Cumhuriyet’in yolunun Mudanya Mütarekesi’nden geçtiğini hatırlayan Dalgıç, “Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda attığımız her adım Cumhuriyet’in değerleri özgürlük, eşitlik, adalet ve vatanseverlik adına verilmiş birer sözdür. Biz de bu hedeften ayrılmadan Cumhuriyet’in niteliklerine sahip çıkmak ve onları geleceğe taşımak zorundayız. Çünkü Cumhuriyet miras değil, emanettir”diye konuştu.

Cumhuriyet’in sadece bir yönetim biçimi olmadığını, bir halkın kendi kaderine sahip çıkma iradesi olduğunu belirten Dalgıç, şöyle devam etti: “Hepimiz bu ülkenin eşit yurttaşlarıyız. Aynı toprağın çocukları, aynı umudun taşıyıcılarıyız. Bize bu eşitliği, bu hakkı, bu onuru kazandıran Cumhuriyet’tir. Bu, Atatürk’ün halkıyla birlikte kurduğu büyük iradenin eseridir. O yüzden Cumhuriyet, bu topraklarda bir kardeşlik hikayesidir. Atatürk yüz yıl önce Cumhuriyet’i ilan ederken adaletin, eşitliğin ve ilerlemenin de yol haritasını çizdi. Bugün biz o emanetin bekçileriyiz. Ve Mudanya’dan Türkiye’ye uzanan bu yolda, Cumhuriyet’in değerlerini korumak da, geleceğe taşımak da bizim sorumluluğumuzdur.”