Hava Durumu

Bakan Akar'dan Yunanistan'a 'dostluk' mesajı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Mavi Vatan Tatbikatı'nın Seçkin Gözlemci Günü faaliyetleri sonrasında tatbikata katılan gemilerin komutanlarına video konferans yöntemiyle hitap etti. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilere değinen Akar, "Yunanistan ile olan ilişkilerimizde uluslararası hukuka saygılıyız ve daima iyi komşuluk ilişkilerinden yanayız. Mevcut sorunlarımızın barışçıl yol ve yöntemlerle çözülmesini arzu ediyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 22.04.2022 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2022 10:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bakan Akar'dan Yunanistan'a 'dostluk' mesajı

Diyaloğun önemine vurgu yapan Akar, "Diyalog konusunda komşumuz biraz yavaş adım atıyor. Biraz daha aktif olmalarını bekliyoruz" diye konuştu.

İki ülke arasında istişari görüşmelerin, ayrıştırma usulleri ve güven artırıcı önlemler toplantılarının gerçekleştirildiğini hatırlatan Akar, savunma bakanlıkları arasındaki güven artırıcı önlemler toplantısının dördüncüsünü Türkiye'de yapmak üzere Yunan yetkilileri beklediklerini söyledi. Bazı Yunan yöneticilerin provokatif eylem ve söylemlerine dikkati çeken Akar, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu provokatif eylem ve söylemler, aramızdaki ilişkiyi olumsuz yönde etkiliyor. Hukuk dışı eylemlerin, söylemlerin sağlıklı olmadığını, kimseye fayda sağlamadığını, herkesin bu konuda dikkatli olması gerektiğini tekrar tekrar kendilerine hatırlatıyoruz. Zaman zaman çok çelişkili ifadeler çıkıyor. Bir tarafta 'NATO içinde müttefikiz, komşuyuz' deniliyor, diğer taraftan da düşmanca tutum içinde Türkiye'ye bakış sergileniyor. Olur olmaz, zamanlı zamansız, gerekli gereksiz Türkiye'yi suçlayıcı, karalayıcı birtakım ifadelerin kullanılması kimseye yarar sağlamaz bunun altını çizmek istiyorum."

'AYRIŞTIRICI DİL KULLANMAK, SON DERECE SAKINCALI'

Bakan Akar, Yunanistan'ın çeşitli ittifaklar peşinde koşarak silahlanma yarışına girdiğini belirterek, "Bu silahlanma gayreti ile Yunanistan ciddi bir maliyetin altına giriyor. Ekonomik durumları zaten malum. Bu şartlar altında bu tür abartılı bir silahlanma gayretinin getireceği mali külfetin, zararının komşu Yunanistan halkına olacağını görmek lazım. Yunan halkının menfaatine, refahına karşı silahlanma gibi birtakım amaçlar peşinde koşmanın yanlış olduğunu görmek lazım. İki ülke arasındaki ilişkilerde tarih, coğrafya, hukuk ve geçmişte yaşanan tecrübeler var. Bunların hepsini bir kenara bırakıp düşmanca, ayrıştırıcı bir dil kullanmak son derece sakıncalı" diye konuştu.

Diyalog kanallarının sürekli açık olmasının önemli olduğunu, Türkiye'nin sorunların diyalog yoluyla çözümünden yana olduğunu ifade eden Akar, "Türkiye olarak biz barış için daima bir adım önde olacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Amacımız Ege Denizi'nin tüm zenginliklerinin adil şekilde paylaşımı, Ege Denizi'nin bir dostluk denizi olması. Bunun için gayret gösteriyoruz. Komşumuz Yunanistan'a, samimi olarak uzattığımız bu dostluk elini tutun diyoruz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.