Hava Durumu

Başkan Tanır: 'Üçüncü üniversite Kestel'e kurulmalı'

YeniDönem Gazetesi Genel Müdürü Enver Akasoy ve ekibini makamında ağırlayan Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, ilçe hakkında yapılan ve yapılması planlanan projeleri paylaştı. Bursa'ya üçüncü bir üniversitenin yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Tanır, "BTÜ'nün ana kampüsü için hazırlanan bir alan var. Burası boş kaldı. Bursa'nın üçüncü devlet üniversitesi buraya kurulabilir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2021 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2021 06:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Başkan Tanır: 'Üçüncü üniversite Kestel'e kurulmalı'

HABER: ONURALP ÖZALP

Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, YeniDönem Gazetesi Genel Müdürü Enver Akasoy ve ekibini makamında ağırladı. İlçede devam eden çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulunun Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır, ilçenin hızla büyüdüğüne ve artık merkezle birleştiğine dikkat çekti. 2019 yılında borçsuz bir belediye teslim aldıklarını vurgulayan Başkan Tanır, aynı disiplinle devam ettiklerini belirterek, "Belediyeye yeni gelir kaynakları oluşturmaya çalışıyoruz. Doğru ve planlı yatırımlar yapıyoruz. Aslında biz işimizi doğru ve hakkaniyetli bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. 72 bin vatandaşımız belediyemizden eşit hizmet alıyor. Herkese hak ettiğini veriyoruz. Hak etmeyen bir kişi araya kim girerse girsin belediyemizden hizmet alamaz" dedi.

'TABİATI KORUMALIYIZ'

Kestel'in ciddi bir çekim merkezi olduğuna dikkat çeken Önder Tanır, "İlçemizin farklı çekim noktaları var. Öncelikle muhteşem bir tabiatı var. Bu tabiatın kaçak yapılarla yok olmasını istemiyoruz. Şimdiye kadar 100'ün üzerinde kaçak bina yıktık. Özellikle kaçak yapılaşma pademi döneminde arttı. Fakat çok hızlı bir şekilde tespit ettik. İhtarlarımızı yaptık. Bazı vatandaşlar evlerini kendi yıktı. Burası bizim gençliğimize bırakacağımız bir miras. Ben kötü bir miras bırakmak istemiyorum. Bu yüzden kaçakla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Şu anda 500'ün üzerinde yıkım kararı alınan yapı var. Sırasıyla hepsinden kurtulacağız" açıklamasında bulundu.

'İKİ BÜYÜK PROJE'

Mevcut alanları geliştirmeye çalıştıklarını ve ilçenin hemen hemen her yerinde projeler yaptıklarının altını çizen Başkan Önder Tanır, en önemli projelerin Saitabat ve Kazancı kırsal mahallelerinde olduğunu anlattı. Saitabat projesinin bitmek üzere olduğunu vurgulayan Başkan Önder Tanır, Vali Yakup Canbolat'ın da projeyle ilgilendiğini ve ilgili kurumlar aracılığıyla destek sağladığını belirterek güzel bir atmosfer oluşturduklarını söyledi. Kazancı'da da örnek oluşturacak bir proje başlattıklarını vurgulayan Başkan Tanır, kırsal turizmin en güzel uygulamasının buralarda olacağını söyledi.

ÇİFTÇİ BİLİNÇLENDİRİLİYOR

Kestel'in tarım şehri olduğuna vurgu yapan Başkan Önder Tanır, "Süs bitkileri ve fidancılıkla ilgili çalışmalarımız var. Kooperatiflere destek veriyoruz. Türkiye'nin ahududu ihtiyacının yüzde 80'i Bursa'dan karşılanıyor. Bunun da yüzde 85 kadarı Kestel'de. Bu yüzden ahududu üretimine daha çok önem veriyoruz. Son yıllarda yüzdelik oranımız maalesef düştü fakat üretim düşmedi. İnegöl de ahududu üretiminde atağa kalkmış bir ilçemiz fakat biz yine de iddiamızı sürdürmek istiyoruz. Deveci armudu ve çocukluğumuzun meyvesi çilek, Kestel'in ayrı ayrı değerleri. Tarım konusunda iddialıyız. Çiftçimizi sürekli olarak bilinçlendiriyoruz. Toprak analizleri yaparak hangi ürünün daha fazla verim verebileceğini hesaplıyoruz. Buna göre çiftçimizi o ürünü ekmeye ikna ediyoruz. Çiftçimizin yanlış tarım ile yatırımının boşa gitmesini engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu.

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ

Sanayinin de sürekli olarak arttığına dikkat çeken Başkan Önder Tanır, "Sanayi şehri olmak elbette güzel. İstihdam oranı artıyor, kentin ekonomisi canlanıyor, hareketlilik yaşanıyor. Fakat madalyonun bir de diğer yüzü var. Maalesef havamız kirleniyor. Bu konuda da çalışmalarımız sürüyor. 2022 yılının sonuna kadar tüm sanayi kuruluşlarının karbon filtre uygulamasını hayata geçirmesini sağlayacağız. Bu şekilde havamız da daha az kirlenecek. Hatta bunu sıfıra indirmek gibi bir hedefimiz var. İçimiz rahat bir şekilde dönüşümümüzü tamamlamalıyız. Halkımız için her zaman en iyisini düşünmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

MEYDAN VE SIĞINAK

Kestel'in meydan projesinden bahseden Başkan Tanır, "Kestel'e rahat nefes alınabileceği meydanlar yapıyoruz. Belediye binamızın hemen karşısındaki bölgede bir meydan projesi var 330 araçlık otopark ve meydan olacak. Bize yaklaşık 35 milyon gibi bir fiyata mal olacak. Tamamına yakını belediyenin kasasından çıkacak. Bu proje de yaz sonu gibi bitirilecek. Burası aynı zamanda sığınak olarak da tasarlandı. (Allah göstermesin) Herhangi bir kötü durumda burayı vatandaşlarımız kullanabilecek. İlçede ticareti de canlandırmaya çalışıyoruz. Ekonomiyi genel manada canlandırmalıyız. Ticari girişimlerimiz var yakın zamanda netleşecek. Sonuç olarak kendi yağında kavrularak verdiğimiz sözlerin hepsini tek tek yerine getireceğimiz bir belediye olmaya çalışıyoruz" dedi.

ARAZİ SIKINTISI

Kestel'in yüzölçümü açısından Bursa'nın 4.cü büyük ilçesi olduğunu hatırlatan Başkan Önder Tanır, "Çok büyük ve geniş bir ilçe ama kullanılabilir alan açısından aslında o kadar da büyük bir ilçe olduğunu söyleyemeyiz. İlçemizde yüzde 50 oranında ormanlık alan mevcut. Kalan oranında çoğu tarım arazisi. Yapılaşma açısından çok fakir bir ilçeyiz. Büyümek için yeni yerlere ihtiyacımız var. Fakat kullanılabilir alanın neredeyse sonlarına yaklaşmışız. Bundan sonra ya ormanı yada tarım arazisini yapılaşmaya katmamız lazım. Bunun düşüncesi bile çok kötü" diye konuştu.

TOKİ İHTİYACI VAR

1/100 binlik planları beklediklerini anlatan Başkan Tanır, şunları söyledi: "İlçemize 135 bin nüfus bekleniyor. Bu nedenle altyapımızın hazır hale getirilmesi gerekiyor. Biz çalışmaya başladık. İlçe de TOKİ'ye ihtiyaç olduğunu biliyoruz. 250 konutluk TOKİ konutları için müraacat alamaya başladığımızda 10 bin kişi başvuru yapmıştı. Bu da bize acilen bir TOKİ'ye ihtiyaç olduğunu gösterdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilçemize TOKİ projeleri yapılabilir şeklinde talimat verdi fakat arsa sıkıntımız var. Farklı girişimlerimiz oldu. TOKİ alanı oluşturmaya çalışıyoruz."

BTÜ'DEN BOŞALAN ALAN

Bursa Teknik Üniversitesi'nin ana kampüsü için planlanan bölgenin Kestel'de olduğuna dikkat çeken Başkan Önder Tanır konu hakkında şöyle konuştu: "BTÜ'nün ana kampüsünün Kestel'e yapılması kararı resmi gazetede yayınlandı. İçinde şahıs arazilerinin de olduğu büyük bir bölgede Bursa Teknik Üniversitesi'nin ana kampüsü yapılacaktı. 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra Osmangazi Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi olarak hizmet vermeye başladı. Akademisyenler de oradan çıkmak istemiyorlar. Fakat burada böyle bir alanımız var. Bursa'nın da üçüncü bir devlet üniversitesine ihtiyacı var. Bu alan yeni bir üniversite yapılmak için kullanılabilir. Bursa'daki bu eksiği de tamamlamış olacağız. Bu konuda da girişimlerimiz sürüyor."

'EKMEK HALA 1 LİRA'

Kestel'de ekmeğinin hala daha 1 liradan satıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Önder Tanır, "Seçim beyanlarımızdan biri de ekmeğin fiyatının düşürüleceği ve bir daha zam yapılmayacağıydı. Sözümüzü tutmaya devam ediyoruz. Artan maliyetlere rağmen vatandaşlarımız kaliteli ve ucuz ekmeğe ulaşabiliyor. Şu an zararına satılıyor belki ekmek ama bunu sosyal yardım olarak düşünmek gerekiyor. Tabi fırıncı esnafımızın da bu konudan rahatsız olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu yüzden günlük olarak 5 bin ekmek çıkarıyoruz" şeklinde konuştu. Ayrıca yeni evlenecek çiftlere de yardımcı olduklarını dile getiren Başkan Tanır, belediyenin düğün salonunun 3500 TL olduğunu hatırlattı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.