Hava Durumu

Bu sistemle olmaz!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 5 bin öğretmen açığı bulunan Bursa'ya başka kentlere gidenlere karşılık fazladan sadece 456 eğitimci ataması tartışmalara neden oldu. Bakanlığa tepki gösteren eğitimciler, ücretli öğretmenlik sisteminin bitirilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2017 09:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2017 09:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bu sistemle olmaz!

Turgay AKBULUT

Milli Eğitim Bakanlığı, iller arası öğretmen atamalarını dün gerçekleştirdi. Buna göre, diğer illerden 903 öğretmenin atandığı Bursa'dan 447 eğitimci de başka şehirlere tayin oldu. Yaklaşık 5 bin öğretmen açığının olduğu Bursa'ya iller arası atamadan düşen pay ise tartışma yarattı. Konuyla ilgili YeniDönem'e özel açıklamalar yapan Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker ile Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona, atanan öğretmen sayısına tepki gösterdi.

'KONTENJAN GEREKLİ'

Bursa'da 5 bin civarı öğretmen açığı bulunduğunu belirten Kamu-Sen İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, "Bunu ben söylemiyorum. Bakanlık da söylüyor, konuyla ilgili herkes de söylüyor. İl dışı atamalarla Bursa'nın öğretmen açığı kapatılamaz. Bursa'ya özel kontenjan gerekli. Bugün hükümette 1 bakan 10'da milletvekili olmak üzere toplam 11 Bursa temsilcisi var. Buna rağmen Bursa başka alanlarda olduğu gibi eğitimde de hak ettiğini alamıyor. Bu yaz toplam 20 bin öğretmen atanacak göreceğiz ki Bursa'ya yine önemli bir pay düşmeyecek" dedi.

'KALİTE HAYALDİR'

Öğretmen eksiğinin eğitim kalitesini yerle bir ettiğini belirten Türkoğlu, "Bursa'da yaklaşık 3 bin ücretle öğretmen var. Bu öğretmenler eğitim de kalite yakalayamazsınız. Çünkü öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği icra eden kişileri karın tokluğuna çalıştırıyorsunuz. Bu insanlardan nasıl verim alacaksınız! Türkiye'nin genelinde 150 bin öğretmen ihtiyacı var. Yaklaşık 400 bin öğretmen ise atamayı bekliyor. Ancak siz kalkıp ücretli ve sözleşmeli öğretmen alıyorsunuz. Bu zihniyetle eğitimde kalite ancak ve ancak hayaldir" dedi.

KIDEM KORKUSU

Temmuz ayında Bursa'nın öğretmen açığının artacağını belirten ile Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Özkan Rona ise, "Bakın şuan açık 5 bin ancak Temmuz'da emekli olmayı bekleyen yaklaşık 1 bin öğretmen var Bursa'da. Bunu da hesaba katınca açık birden 6 bine çıkıyor. Kıdem tazminatıyla ilgili tartışmalar öğretmenleri ürkütüyor. 30-35 yıl çalışmış bir öğretmenin tek güvencesi kıdem tazminatı. Şimdi bunu kaybetmekten korkan öğretmenler emekliye ayrılıp, kıdem tazminatını kurtarmak istiyor. Tüm bunların üstüne siz Bursa'ya gelen-giden toplamında 456 öğretmen gönderiyorsunuz. İlk atamalarda Bursa'ya zaten pay düşmüyor. Düşse de Harmancık'a düşer. Bu açık kapanmaz ancak büyür" dedi.

 

'Verim alınamaz'

Öğretmen açığının Bursa'da eğitim kalitesini nasıl etkilediğini de anlatan Başkan Rona, "Öğretmensiz sınıf yok. Her ders işleniyor ama... Bu dersler ya ücretli öğretmenlerle geçekleştiriliyor ya da bir öğretmen sabahtan akşama kadar 2-3 okul gezip ders anlatıyor. Bu iki durumda da kaliteden söz edemeyiz. Özellikle ücretli öğretmenlik sistemi tam manasıyla bir facia. Bu öğretmenlik değil kölelik sistemidir. 700-800 TL'ye çalıştırılan öğretmenler var. Bu öğretmenlerin kafası hep KPSS'de oluyor, derslere odaklanamıyorlar. Dönem ortasında, arasında işi bırakıyorlar. Bu öğretmenlerden verim almak mümkün değil. Aynı derslere giren arkadaşının yarısı kadar kazanmayan kişilerden motivasyon beklenemez. Ücretli öğretmenlik adı altındaki kölelik sisteminin acilen bitirilmesini istiyoruz" dedi.

'KADROLAR ADİL DEĞİL'

Öğretmen açığının Türkiye'nin ortak sorunu olduğunu vurgulayan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker ise, "Bu Bakanlık'ın aşamadığı bir sorun. Cumhuriyet tarihi boyunca bu açığı kapatamadılar. Bursa çoğu şehire göre daha iyi durumda ama bazı kentlerde gereğinden fazla yığılma var. Buralarda kontenjan ve eş durumlarından dolayı gereğinden fazla öğretmen var. Örneğin Ankara. Bürokrat eşi olan öğretmenler hep Ankara'da. Bu kontenjan ve kadrolar adil dağıtılmalı. Aksi halde bir yerde fazla öğretmen olurken bir yerde açık kalır" dedi.

'ÇOK YANLIŞ VAR'

Ücretli ve sözleşmeli öğretmenliğe karşı olduklarını belirten Numan Şeker, "Sözleşmeli hakim, savcı olmuyor da öğretmen nasıl oluyor. Bu ülkede ziraat mühendisi öğretmen oldu,  lise mezunu öğretmen oldu... Eğitim bu kadar önemsiz bir mesele mi? Eğitimde kalite bu şekilde yakalanamaz. Eğitim alanında yanlış yapılan çok fazla iş var. Sözleşmeli öğretmeni 6 yıl zorunlu görev için Doğu'ya Güney Doğu'ya yolluyorlar bu yanlış. Kimse gitmek istemiyorsa eğer bin, bin 500 lira teşvik ver bak herkes nasıl gidiyor. Öğretmenler hem KPSS'ye giriyor hem mülakata bu yanlış. Öğretmenler 4 yıl da bir sınava tabi tutuluyor bu haksızlık. Başka kimseye yapmıyorlar bunu. Atanamayan 340 bin öğretmen var. Bunlar dururken ücretli ve sözleşmeli öğretmenliği kabul edemeyiz" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.