Hava Durumu

Burkay'dan Yenidönem'e ziyaret...Teknolojiye odaklanmalıyız

Bursa'yı, ekonomik büyüklük olarak Türkiye'de ilk 3 kent arasında sokmak istediklerini belirten BTSO Başkanı Burkay, "Üretime, teknolojiye odaklanmalıyız. Çuvallamaktan, başarısız olmaktan korkmamamız gerekli" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2017 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2017 10:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Burkay'dan Yenidönem'e ziyaret...Teknolojiye odaklanmalıyız

Turgay AKBULUT

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, Kutlucan Holding CEO'su ve YeniDönem gazetesi İmtiyaz Sahibi Oğuzhan Kutlucan'ı ziyaret etti.  YeniDönem Genel Müdürü İbrahim Öge ve yazarların da katıldığı görüşmede, BTSO Başkanı Burkay Türkiye ve Bursa ekonomisinde dair çarpıcı açıklamalar yaptı.

'DAHA İYİ OLACAK'

Türkiye'nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümesini değerlendiren Burkay, "Bu netice referandumun ardından ortaya çıkan olumlu havayla ilgili. İnşallah daha iyi olacak. Tabi büyümenin sürdürülebilirliği ve ölçeği dış konjonktürle de yakından ilişkili. Türkiye'nin altın çağı 2002-2008 arasındaydı. Asıl büyüme ve sıçrama o dönem gerçekleştirildi. O yıllar arasında hem Avrupa hem de Orta Doğu ülkeleriyle çok iyi ilişkilerimiz vardı. Dış ilişkilerin iyi olması ticareti de pozitif etkiliyor. Şuan ilişkilerimiz biraz daha karışık ama yakın zamanda rayına oturacaktır her şey. Almanya'daki seçimler atlatılsın, onlarla da yeniden yakın ilişkiler içinde olacağızdır. Bunun sinyalleri var" dedi.

'13 BİN ÜYEYE DOKUNDUK'

BTSO'nun çalışmaları hakkında da değerlendirme yapan Başkan Burkay, "Biz başkan olduğumuzda insanlar bize, "Bu odalar ne işe yarar? diyordu. Ancak geriye dönüp baktığımda 12-13 bin üyemize direk dokunmuşuz. 4-5 binini yurtdışına çıkardık. Eğitimler verdik.  Dünya çapındaki iş adamlarını Bursa'ya getirdik. İş adamlarımız, ticaret yapanlarımız bu isimlerle yan yana geldi, iş bağlantısı kurdu. İhracata doğrudan katkı verdik" dedi.

'GİRİŞİM GRUBU LAZIM'

Yerli otomobile ilişkin de önemli açıklamalar yapan Burkay, "Yerli oto için bir girişim grubu lazım. Biz zaten otomobile dair motor hariç her şeyi yapıyoruz. Motoru da dünya da yapan 5 firma var. Tüm üreticiler o 5 firmadan motoru temin ediyor. Yüzde yüz yerli diye bir şey yok zaten. Ama iş üretmekle bitmiyor ki. Bu aracın yıllık 100-150 bin adet satması gerekli. Kime satacağız bunu? Devlet alsın, belediye alsın, iş adamları alsın... Eder sana 20-30 bin. Bu rakamlarla olmaz. Bu defa mecburen bu aracı yurtdışına satacağız. Rekabetin içine gireceğiz. Bunun bayisi, servis ağı var. Yani mesele göründüğü kadar basit değil" dedi.

'OTOMOTİV VARSA...'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli oto ısrarının ardından çok önemli gerekçeler bulunduğunu vurgulayan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Bugün dönüp bakın, dünyanın en büyük ekonomilerine hepsi aynı zamanda dünyanın en büyük otomobil üreticileri. Otomotiv tüm sektörlerin anası durumunda. Bir ülkede otomotiv sanayi varsa beraberinde farklı onlarca sektör ve yüzlerce de fabrika var demektir" diye konuştu. 

MÜKEMMELİYET MERKEZİ

Bursa'nın sanayi ve ekonomik hedefleri hakkında da önemli değerlendirmeler yapan Başkan Burkay, "Bursa ekonomik anlamda Türkiye'nin en büyük 10 şehrinden biri. Bizim Bursa'yı ilk 3'e sokmamız gerekli. Bu doğrultuda planlamalar yapmalı çalışmalar yürütmeliyiz. Bunun için de devletin Ar-Ge için ayırdığı paydan daha çok almalıyız. Mükemmeliyet Merkezi bu açıdan Bursa için çok önemli. İçinde üniversitenin, iş adamlarının ve odaların olduğu büyük bir proje bu. Bursa'nın ortak değeri olacak. Merkezde kompozit malzeme üreten firmalarımız ile önemli projeler geliştirilecek. Mükemmeliyet merkezleri bir prototip üretim merkezi gibi çalışarak araştırma sonuçlarının ticarileştirilmesine öncülük edecek ve ticarileşmiş Ar-Ge çalışması sayısını artıracak. Bu sayede merkezimiz firmalarımızın katma değerli ürünleri üretmeleri noktasında tamamlayıcı bir kuruluş olarak işlev görecek" dedi.

AR-GE ÇALIŞMALARI

Mükemmeliyet Merkezi ile birlikte Ar-Ge'nin de ticarileşeceğini belirten Başkan Burkay, "Firmalar Ar-Ge çalışmaları için çok büyük paralar harcıyor. Çalışmaların ardından ortaya çıkan ürünün tüm Ar-Ge sürecindeki masrafı karşılaması arından kâr getirmesi ve yeni yeni çalışmalar için kaynak oluşturması gerekiyor. Bu nedenle bir Ar-Ge çalışması farklı sektörlerde de kullanılmalı. Elde edilen neticesi 3-5 farklı alanda kullanırsak daha kazançlı çıkarız. Örneğin kumaşla ilgili bir çalışma yürütüyorsun. Özel bir ürün elde ediyorsun ve bu ürün hem otomotivde, hem tekstilde hem de savunma sanayinde kullanılıyor" dedi.

STRATEJİK ADIM

BTSO'nun oluşturduğu sanayi kümelenmelerinin de stratejik bir ardım olduğunu belirten Burkay, "Havacılık, uzay otomotiv gibi birçok sektöre yönelik kümelenmeler oluşturduk. Buradan elde edilen neticeler başka alanlara entegre edilebiliyor. Yaklaşık 3 bin firmanın yetenek dökümünü çıkardık. Kim başka hangi işi yapabilir diye araştırdık. Firmanın biri torna işi yapıyordur ama ihtiyaç duyulması halinde daha önemli ve stratejik ürünleri de yapabilecek kapasitededir. Bunların tespiti çok önemli" dedi.

'BIKMADAN ÇALIŞACAĞIZ'

Türkiye'nin ve Bursa'nın üreten insanlara ihtiyaç duyduğunu vurgulayan BTSO Başkanı İbrahim Burkay, "Çuvallamaktan, başarısız olmaktan korkmamamız gerekli. ABD uzaya başarılı uçuşlar yapana kadar kim bilir kaç tane mekiğini ve astronotunu kaybetti. Yaptığımız araba gitmiyorsa onu itekleyeceğiz. Bir, iki, üç, dört... bıkmayacağız. Vazgeçmeyeceğiz. Gerekirse teknoloji ve sanayi alanında da şehitler vereceğiz. Yeniden yeniden deneyerek mutlaka başaracağız" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.