Hava Durumu

Bursa’da AVM’deki çökme ile ilgili dikkat çeken açıklama

Bursa’da bir AVM’de meydana gelen çökme ile ilgili araştırma yapıldığını aktaran İMO Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, binada yapısal bir hata olmadığını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 13.05.2022 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 13.05.2022 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa’da AVM’deki çökme ile ilgili dikkat çeken açıklama

-TUĞBA ÖZ-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ülkü Küçükkayalar, genç ekibi ile YeniDönem gazetesini ziyaret etti. Başkan Küçükkayalar görüşmede, imar barışından kaçak yapıya, yıkım ruhsatından yapı güvenliğine dair birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Öncelikle Bursa’daki AVM’de yaşanan elim olay hakkında konuşan Küçükkayalar, bunu ‘büyük bir kaza’ olarak nitelendirdi. Küçükkayalar, insan sirkülasyonunun yoğun olduğu bölgede meydana gelen olayda can kaybı yaşanmamasının çok büyük bir şans olduğuna dikkat çekti.

BİNA GÜVENİLİR

AVM’ye teknik komiteden ekip görevlendirdiklerini aktaran Küçükkayalar, “Yapısal bir hata tespit edilmemiş. Yani binanın güvenilirliği, sağlamlığı açısından bir sıkıntı yok” dedi. Ekibin tespitine göre, havalandırma bacasının üstünün yıkım sırasında kapatıldığını söyleyen Küçükkayalar, şunları kaydetti: “O baca bir vesileyle kırılıp, hasar görmüş. Çelik taban hasar görünce üstündeki molozlar, betonlarla birlikte aşağıya düşmüş. Bunun etkisiyle dinamik hareket olarak asma tavan çökmüş.”

İNCELEME SÜRÜYOR

Boyner binasındaki yıkımın AVM’deki asma tavanın çökmesinde etkili olduğunu söyleyen Küçükkayalar, “İş makinesi geri giderken büyük olasılıkla şaftın üstünden geçiyor ve kapağına zarar veriyor” ifadelerini kullandı. Konuyla ilgili ayrıntılı açıklama yapacaklarını da aktaran Küçükkayalar, teknik ekibin elektrik geldiğinde bir kirişi daha inceleyeceklerini ifade etti.

RUHSAT VURGUSU

Son dönemde gündeme gelen yıkım ruhsatı hakkında da bilgi veren Küçükkayalar, “Binaya nasıl yapım ruhsatı veriyorsanız yıkımını da ruhsatlandırmak lazım. Boyner binası için yıkım ruhsatı var mı yok mu bilemiyoruz” dedi.

“İMAR BARIŞI BÜYÜK YARA”

Küçükkayalar, imar barışının yapı güvenliği için büyük bir yara olduğunu ifade etti. İmar barışının teknik görüş alınarak ve teknik altyapısının hazırlanarak yapılması gerektiğini dile getirdi. İmar barışı yasasında ‘Binanın güvenliğinden mal sahibi sorumludur’ ifadesinin çıkarılabileceğini aktardı.

“KAÇAĞI REDDEDİYORUZ”

Kaçak yapının yapılmaması konusunda Oda olarak devreye girdiklerini ifade eden Küçükkayalar, “Doğru projelendirilmemiş, gerekli hizmeti almamış yapının varlığını reddetmek gerekir. Biz de reddediyoruz” dedi. Kaçak yapı konusunda bazı yasal düzenlemelerin eksik kaldığına dikkat çeken Küçükkayalar,  “Topraktan satış mevzuatı ve kat irtifakı mağduriyetlere neden oldu” ifadelerine yer verdi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.