Hava Durumu

Bursa'da emeklilerden tepki! "Hayal kırıklığı..."

Kısa adı TÜED olan Türkiye Emekliler Derneği Uludağ Şube Başkanı Kenan Pars, bütün emeklilerin bayram ikramiyelerinin artışı yönünde beklentilerinin olduğunu belirterek, emeklilerin hayal kırıklığına uğradığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.04.2022 18:10
Haber Güncellenme Tarihi: 21.04.2022 18:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'da emeklilerden tepki! "Hayal kırıklığı..."

Pars’ın açıklamaları şöyle;

“Biz emekliler hakkaniyetli bir artış bekliyorduk, bu beklentiye de sokulduk açıkçası. İkramiyeye yapılacak artışın bütçeye maliyetine ilişkin Hazine ve Maliye Bakanlığı ve AK Parti ekonomi kurmaylarının çalışma yaptığı bilgisi kamuoyuna yansıdı. Söz konusu çalışmalarda bayram ikramiyesi tartışmalarının önüne geçmek için yasal düzenleme gündeme geldi. Buna göre ikramiyede artışın her yıl enflasyon oranına göre yapılması öngörüldü. Bu düzenlemenin hazırlığı süren torba yasada yer alması konuşuldu. Bir sonraki kabine toplantısında konunun ele alınacağı iddia edildi. Yani biz emekliler bu beklenti içine sokulduk. Ama bir gün önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in “Bayram ikramiyelerine yönelik artış gündemimizde yok. Emeklilere 1100 lira ödenecek”  açıklamasının ardından yine de umutlarımızı kaybetmedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkıp emeklilerin yüzünü güldürecek müjdeyi vereceğini düşünüyorduk ama Cumhurbaşkanımızın bugün bayramda verilecek emekli ikramiyeleriyle ilgili olarak “Çalışma Bakanı’nın dediği gibi, emekliye bayram ikramiyesi 1100 lira olacak” açıklaması bizleri tam olarak hüsrana uğrattı diyebilirim.

İlk olarak 2018’de 1.000 TL olarak ödenmeye başlayan Bayram İkramiyelerinin şu an hiçbir değeri kalmamıştır. İlk verildiği tarihte o parayla kurban alınabiliyordu mesela. Şöyle kıyaslarsak 2018 yılında 1.000 TL, 218.20 Dolar ediyordu. Dolar bazında değeri bugün 3 Bin 175 TL, gram altın olarak değeri ise 4 Bin 259 TL.

Hukukumuzda artış sistemi düzenlenmeden getirilen tek uygulama emekli bayram ikramiyeleridir. En basitinden enflasyona endekslenmiş olsaydı, 6 ayda bir yapılan enflasyon artışına 2022 yılının ilk 3 ayının rakamlarını eklediğimizde 2 Bin 903 lira 90 kuruş olacaktı ikramiyeler. O tarihte en düşük emekli aylığı 1.000 TL’ydi, bugün 2 Bin 500 TL oldu. Bizim talebimizde bayram ikramiyelerinin en azından 2 Bin 500 TL olmasıydı. Bir nebze de olsa yüzümüz gülecekti.”

Ülkemizde 4 yıllık zamanda zamlanmayan tek şey vardır ki o da emekli bayram ikramiyeleridir diyen TÜED Uludağ Şube Başkanı Kenan PARS, 4 yılda her şeye en az yüzde 300 zam geldiğini söyledi. Pars: “Emekli ikramiyelerine 4 yılda yapılan artış sadece yüzde 10 olarak 100 TL. Emekli mutsuz, emekli karamsar. Hayatımızın belki de en kötü Ramazanını geçiriyoruz. İftarlık olarak canımızın çektiği bir şeyi almak bir yana ramazan pidesi bile lüks geliyor.

Dini bayramlarda torunlarımızdan utanır, kapıya gelen komşu çocuklarından saklanır olduk. Bayramları torunlarımıza harçlık verememenin burukluğu ve üzgünlüğü içinde geçiriyoruz. Emeklisini düşünmeyen, gündemine almayanlar iyi bilsinler ki; seçim sandığı önümüze geldiğinde bizlerde onları gündemimize almayacağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.