Hava Durumu

Bursa'yı da yakından ilgilendiriyor! Meclis'te yeniden görüşülecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Bursa'yı da yakından ilgilendiren zeytinlik düzenlemesinin komisyona çekileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 08.06.2017 16:30
Haber Güncellenme Tarihi: 08.06.2017 16:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Bursa'yı da yakından ilgilendiriyor! Meclis'te yeniden görüşülecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemenin komisyonda tekrar görüşüleceğini açıkladı.

Elitaş, ''Üretim Paketi'nin ikinci maddesi olan zeytinlikle ilgili düzenleme komisyona çekilecek'' ifadesini kullandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de daha önce yaptığı açıklamada düzenlemeyi tasarıdan çıkaracaklarını söylemişti.

TEHDİT OLUŞTURUYOR

CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil,  zeytinlik sahalarını yatırımlara açmayı öngören maddeyle ilgili "Sanayiyle ilgisi olmayan bu maddenin tasarıdan çıkarılması gerekiyor, bakan ise ısrarının nedenini açıklayamıyor. Konu zeytin ağacı ise tehdit oluşturan bir düzenleme kamu yararı denilerek geçiştirilemez" diye konuşmuştu.

Üretim reform paketi içine sokulan ve zeytin üreticilerinden de büyük tepki toplayan düzenlemeyle ilgili "Zeytin ağacı bütün insanlığa aittir, kamu yararı kararı alınmış hangi yatırım zeytin ağacının yerini tutabilir. Dolayısıyla bir kanun maddesi içinde bu esnek kavramı kullanarak zeytinlik sahalarını tehdit edecek düzenleme yapılması her haliyle doğru değildir" ifadelerinde bulunan CHP'li İrgil şöyle devam etti:

EN ÖNEMLİ MİRASTIR

"Toprak herkesindir, sadece üst kullanımı insanlara verilebilir. Zeytin ağacı kimsenin değildir, atalarımızdan bize mirastır, bizim de çocuklarımıza bırakacağımız en önemli emanettir. Hiç kimse bu emanete kıymamalıdır. Dikip, yetiştiren bin yılda bugüne getiren herkesin zeytin ağacı üzerinde mülkiyet hakkı vardır ve herkesin oluru alınmadan kesmek vicdansızlıktır. Zeytin ağacı sadece yetiştiren ve sahibi görünenlere değil, tüm ülkeye ve millete aittir. Türkiye'de kültür bitkileriyle ilgili tüm alanlar devletin olmalıdır, sadece üst kullanım hakkı insanlara verilmelidir. Yüzde 1'den yüzde 5'e kadar yerleşim için belki imara açılabilir ama zeytinliklerin tümü birden kesilerek imar rantına uygun hale getirilmemelidir. Böyle yapılırsa suiistimali artıracaktır. Milli servetler açgözlü kişilerin bilgisine görgüsüne terk edilemez çünkü o açgözlülerin yağmalamak gibi bir huyu vardır."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.