Hava Durumu

Çavuşoğlu'ndan Blinken ile kritik görüşme sonrası önemli mesajlar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile görüşmesi sonrası önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Çavuşoğlu, görüşme sırasında yaptığı açıklamada İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" ifadelerini kullanmıştı.

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2022 22:53
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2022 22:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Çavuşoğlu'ndan Blinken ile kritik görüşme sonrası önemli mesajlar

ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasında F-16 satışı konusundaki görüşmelerin olumlu seyrettiğini ve çalışmaların devam edeceğini belirtti. Çavuşoğlu, NATO’ya üye olmak isteyen ülkelerin Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine desteğinin kabul edilemez olduğunu kaydetti. Çavuşoğlu görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Türkiye NATO’nun açık kapı politikasını daima desteklemiştir” ifadelerini kullanarak, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yönelik meşru güvenlik endişeleri olduğunu belirtmişti. Çavuşoğlu "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ama Türkiye'nin de güvenlik endişeleri giderilmeli" ifadelerini kullanmıştı. İşte son dakika gelişmesinin detayları...

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Blinken'la oldukça olumlu bir görüşme gerçekleşti. İki ülke arasındaki stratejik mekanizmanın sonuç odaklı olmasını istiyoruz.

Blinken'la Ukrayna'da yaşananları konuştuk. F-16 konusunu gündeme getirdik. Görüşmemizde NATO'ya başvuruları ele aldık.

ABD ile sorunlarımızı çözmek üzere konuşuyoruz. Liderler düzeyinde de görüşmeler olabilir.

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'İN NATO ADIMI

Aday ülkelerin ve müttefiklerin teröre destek vermesi kabul edilemez. Türkiye'nin güvenlik endişeleri sözle değil uygulamada giderilmeli.

Blinken, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda "Türkiye’nin güvenlik endişelerinin giderilmesi için gerekli mesajları vereceğini" söyledi.

TÜRKİYE - ABD ORTAK AÇIKLAMASI

Diğer yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken arasında yapılan toplantıya ilişkin yayınlanan ortak açıklamada "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada "(Dışişleri Bakanları) Rusya’nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir" ifadeleri yer aldı.

DİYALOG VE DİPLOMASİ YOLUYLA ÇÖZÜM

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezinde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi sırasında açıklamalarda bulunmuştu. Görüşmede ikili görüşmelere odaklanacaklarını ve ABD ile anlaşmazlıkların diyalog ve diplomasi yoluyla çözümünü ele alacaklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin ABD ile ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediğini söylemişti.

Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı savaşa ilişkin, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bir kez daha şunu gösterdi, Türkiye ve ABD dost ve ittifak olarak daha iyi iş birliği yapmalı. Bu sadece bizim değil bölgemizde ve ötesindeki dost ve müttefiklerimizin de beklentisi." değerlendirmesinde bulunmuştu.

İSVEÇ VE FİNLANDİYA

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

"Türkiye, bu savaş başlamadan önce dahi NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Bu iki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı." 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.