Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammını açıkladı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuz ayı asgari ücret zammını açıkladı. Buna göre 4.253 TL olan asgari ücret net 5.500 lira oldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.07.2022 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.07.2022 17:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücret zammını açıkladı!

Uzun süredir Türkiye'nin bir numaralı gündem maddesi olan asgari ücret zammında bütün detaylar netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde canlı yayında yaptığı açıklamada asgari ücret zammını açıkladı.

2022'nin başında 4.253 TL olan asgari ücrete %30 oranında zam yapıldı. Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere net asgari ücret tutarı 5.500 TL oldu! 

Erdoğan'ın açıklamaları: 

Aziz milletim, asgari ücret komisyonumuzun kıymetli üyeleri, sizleri muhabbetle selamlıyorum. Bilindiği gibi Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı yeni bir programı uygulamaktadır. Başarıyla yürütürken önce salgın ardından savaşın bozduğu dengeler sebebiyle yeni durumla karşı karşıya geldik. Kurdaki ve enflasyondaki yükselişle yaşadık. Enflasyon sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın en öncelikli sorunudur. Ekonomik işleyişe ve insanların hayatlarına olan etkisi aynıdır. Bu anlayışla her gelişmeyi takip ederken, asıl dikkatimizi ve önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne verdik, veriyoruz. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamaları: 

Asgari ücret komisyonu bugüne kadar yıllık olarak toplantılarını gerçekleştiriyordu, enflasyon etkisi, ekonomideki dalgalanmalar, ilave müdahaleye ihtiyaç olduğu konusunda görüş bildirdiniz. Komisyonumuz çalışmalarını yaptı. Biz, sizin sık sık altını çizdiğiniz, çalışanlarımızı asgari ücrete karşı koruyacağız. Bu görevi de bize verdiniz. 

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol'un açıklamaları:

Bugün çok kıymetli bir kararın paylaşımı için bir aradayız. Biz bugün TİSK olarak ülkemiz için faydalı her kararın arkasında durduk. Aralık sonunda güzel bir rakam belirlendi. Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açıklandı. 2022 asgari ücreti olarak tespit edildi ancak konjonktürde bu seneye özel, yıl sonunu beklemeden güncelleme için toplandık. Rakam konusunda farklı görüşler olabilir ama imkanlarımızı zorlayarak bir dengeyi bulmaya gayret ettik. Belirlenen rakamın üzerine çıkma imkanı olanlara da adım atma çağrısında bulunuyorum. Yıl sonunu beklemeden üçlü saç ayağı burada bir araya geldi. Üçlü mutabakatla asgari ücret güncelleniyor. 

Türk İş Başkanı Ergün Atalay'ın açıklamaları:

15 gün evvel ziyarette çalışanlarla ilgili taleplerimizi ilettik. Sağ olun komisyonu topladınız. Gerekçelerimizi sayın bakanımız biliyor. İnşallah toplumu memnun edecek bir rakam olur da toplum rahat eder. 

Asgari ücret zammı için kim ne istedi?
İşçiler : Türk-İş, ilk 6 aylık enflasyonu zam teklifi olarak masada bir kez daha ilan etti. İşveren temsilcisi TİSK heyeti ise yüzde 20'lik zammı gündeme getirdi. 

İşveren - TİSK, yüzde 36 enflasyona rağmen yıl başında asgari ücrete yüzde 50.5 zam yapıldığını, Temmuzda yüzde 20'lik bir zamla enflasyon kaybının telafi edilebileceğini belirtti. TİSK böylece asgari ücretin 851 liralık zamla 5 bin 104 liraya çıkarılması talebini ifade etmiş oldu.

Hükümet - Bakanlığın tarafları yüzde 30'luk orta noktada, yani 5 bin 529 lirada buluşturabilmesi için zammın bin 276 liraya çıkarılmasını önerdi.  

Mevcut asgari ücret ne kadar?
Geçen yıl brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret yüzde 50'lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.