Hava Durumu

Diyabetik ayak polikliniği ne işe yarar?

Diyabet, tarih boyunca toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olmuştur. Peki, diyabetten korunmak için neler yapılmalı? Diyabetin yol açtığı organ kayıplarını nasıl engelleyebiliriz? Diyabetik ayaktan nasıl korunmalıyız? VM Medical Park Bursa Hastanesi Diyabetik Ayak Polikliniği’nden uzman hekimler, diyabetik ayak ve tedavisiyle ilgili merak ettiğiniz soruları sizin için yanıtladı…

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2022 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2022 12:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Diyabetik ayak polikliniği ne işe yarar?
Diyabet hastalığı, tarih boyunca toplumların en önemli sağlık sorunlarından biri olmuştur. Teknoloji ve bilim geliştikçe diyabet hastalığında da artık kayıplar önlenmeye başlamıştır. Fakat yine de zorlu hastalık sürecinde, etkilenen organa göre farklı bulgular gözlenmekte; el ve ayaklarda nöropati, böbreklerde nefropati, gözlerde retinopati ve diyabetik ayak gelişebilmektedir. Diyabetli hastaların hastaneye başvurma nedenlerinin yüzde 20’sini ayak sorunları teşkil etmektedir.

DİYABETİK AYAK BELİRTİLERİ NELERDİR?

VM Medical Park Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Ali Yalım Aysan, diyabetik ayak hastalarında ilk belirtinin ayak yaraları olabileceğini söyledi.



Belirtilerin başlangıçta fark edilmeyebileceğini kaydeden Op. Dr. Ali Yalım Aysan, “Damarlarda daralma ve tıkanıklıklar arttıkça yürüme sonrasında bacaklarda ağrı ortaya çıkar. Bu ağrı gittikçe şiddetlenir ve kişiyi durup dinlenmek zorunda bırakır” dedi.



Op. Dr. Ali Yalım Aysan, diğer belirtilerin ise bacaklarda soğukluk, üşüme hissi, renk değişikliği, tüylerin dökülmesi ve ileri dönemlerde iyileşmeyen yaralar ve ülserlerle ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Op. Dr. Aysan, belirtilerin görülmesi halinde mutlaka alanında uzman doktora başvuru yapılması gerektiğini kaydetti.



BURSA’DA DİYABETİK AYAK POLİKLİNİĞİ İÇİN TIKLAYIN
 

DİYABET YARALARININ TEDAVİSİ VAR MIDIR?


Op. Dr. Ali Yalım Aysan, diyabet yaralarının tedavisi hakkında “Diyabet ayak şikayetleriyle başvuran bir hastada ülsere ve gangrenöz yara bulunması durumunda tıbbi tedaviye (antibiyotik, kan sulandırıcı ilaçlar, kan şekeri düzenlenmesi) başlanır ve ortopedi tarafından acil debritman (yara iyileştirici tedavi)  gerekiyor ise yapılır. Aynı gün ya da ertesi gün damar darlık ve tıkanıklığının tedavisine geçilir. Girişimsel radyolojide damar darlık ve tıkanıklıkları yine direkt damar yolu ile girilerek tedavi edilir. Temel tedavi yöntemi balon ya da stent ile darlık veya tıkanıklığın giderilmesidir” açıklamasını yaptı.

 

DİYABETİK AYAK POLİKLİNİĞİ NASIL İŞLER?



Op. Dr. Aysan, Diyabetik Ayak Polikliniği’nde hastalara multidisipliner bir tedavi uyguladıklarını, öncelikle ayağında yara ve ağrısı olan diyabetik hastalara ilk muayenenin yapılıp acil debritman gerekenlere müdahale edildiğini ve sonra hastadan gereken tüm kan testlerinin istendiğini söyledi.
DOKTORDAN RANDEVU AL 



VM Medical Park Bursa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mine Özduman da hastaların kan testlerini değerlendirip gereken şeker düzenlemesi ve ilave tıbbi tedavilerine başladıklarını söyledi.
DOKTORDAN RANDEVU AL 



Girişimsel Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Caner Yıldız ise hastaların ayak damarlarını Doppler ultrasonografi ile değerlendirdikten sonra MR ya da BT anjiyografi ile tedavi planlanmasını yaptıklarını; bacak damar darlık ve tıkanıklıklarında balon, stent veya damar tıraşlaması uyguladıklarını anlattı.


ORGAN KAYBI NE ZAMAN SÖZ KONUSU OLUR? NE ZAMAN MÜDAHALE EDİLMELİ?

Ayakta duyu azalması veya kaybı, ayak şekil bozuklukları, ayak yaraları, ayakta renk değişiklikleri, ciltte kuruluklar ve çatlakların diyabetik ayak bulguları olabileceğine dikkati çeken Girişimsel Radyoloji Uzmanı Dr. Caner Yıldız, “Şeker hastalarında medikal tedaviye rağmen iyileşmeyen ayak yaraları, atardamar tıkanıklıklarına bağlı olabilir. Bu durumlarda erken müdahale edilmemesi uzuv kaybına kadar gidecek olan süreci başlatır. Bu durumun yaşanmaması adına girişimsel radyoloji ünitelerinde yapılan müdahaleler ile tıkalı damarlar ameliyat gerekmeksizin açılarak ayağa kan akımı artırılır ve yara iyileşmesi hızlandırılır” dedi.




AYAK KAYIPLARININ ÖNLENMESİ İÇİN NEREYE BAŞVURULMALI?

Diyabetik ayak teşhis ve tedavi sürecinin, ayak kaybının önlenmesi yönünden son derece kritik olduğunun da altını çizen Uzm. Dr. Yıldız, “Sürecin yavaş ilerlemesi ve tedavinin gecikmesi durumunda doku ve organ kayıpları kaçınılmazdır. Bu gecikmenin önlenmesi amacıyla belirtiler oluştuğunda vakit kaybetmeden Diyabetik Ayak Polikliniği’ne başvurulmalıdır. Bu klinikte alanında uzman hekimler, hızlı teşhis ve tedavi için tam koordinasyon içerisinde birlikte çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.
DOKTORDAN RANDEVU AL



VM Medical Park Bursa Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Fahri Hayri Atlı
ise bacak damar darlığı ve tıkanıklığı bulunan hastalarda gerektiğinde ‘native’ ya da ‘greft’ ile ‘by-pass ameliyatı’ yapılabildiğini dile getirdi.

Op. Dr. Fahri Hayri Atlı, damar darlık ve tıkanıklığı giderilen hastaların olası ortopedik girişimler ve tıbbi tedavi takipleri yönünden yeniden Diyabetik Ayak Polikliniğine yönlendirildiğini de sözlerine ekledi.

DOKTORDAN RANDEVU AL

DİYABETİK AYAKTAN NASIL KORUNABİLİRİZ? 

Düzenli kan şekeri takibi yapılarak şeker ilaçları, dikkatli şekilde kullanılmalı.


Diyete uyulmalı ve düzenli yemek alışkanlığı kazanılmalı.



Sigara ve alkolden kesinlikle kaçınılmalı.


Uzun yürüyüşler (günde en az 8 bin adım) yapılmalı.




Ayak hijyenine dikkat edilmeli ve her gün ayaklar yıkanarak temiz çorap giyilmeli.


Ayakların korunmasında diyabet hastalarına yönelik ayakkabı ve çoraplar kullanılmalı.



Çıplak ayakla dolaşılmamalı.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN LÜTFEN DANIŞIN                     
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.