Hava Durumu

40 milyon insana 'evde kalma' emri!

Kaliforniya eyaletinde yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle eyalet genelinde 40 milyon insan için 'evde kalma emri'nin çıkarıldığı belirtildi. New York genelinde ise vaka sayısı bir günde 2 bin 281 artarak 4 bin 152'ye, can kaybı ise 27'ye ulaştı.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2020 09:01
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2020 09:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
40 milyon insana 'evde kalma' emri!

ABD medyasına yansıyan haberlere göre, California Valisi Gavin Newsom, Perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde 'evde kalma emri' verdi.

Vali Newsom, eyaletin sağlık sistemini çökertmekle tehdit eden koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için zaruri olmayan dolaşımın ikinci bir emre kadar kısıtlandığını belirterek, "Şimdi zor kararlar alma zamanı, gerçeği kabul etmek zorundayız." ifadelerini kullandı. 

Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi.

Eyaletteki restoran gibi iş yerlerinin ise evlere servis yapmak şartıyla açık kalabileceği belirtildi.

Kaliforniya, 910 koronavirüs vakası ve 19 ölüm ile Washington ve New York'tan sonra ABD'de salgının en fazla etkilediği eyaletlerin başında geliyor.

Çarşamba günü 11 ölüm ve bin 871 vaka olduğu bildirilirken bir gün sonra ABD'nin New York Belediye Başkanı Bill de Blasio tarafından teyit edilen ölü sayısı 27 ve pozitif vaka sayısı 4 bin 152 olarak gerçekleşti.

New York Valisi Andrew Cuomo, şimdiye kadar 22 bin kişiye test uyguladıklarını ve bu testlerin sadece 8 bininin bir günde gerçekleştirildiğini söyledi.

Cuomo, teyit edilen vaka sayısının, salgının aslında ne kadar yaygın olduğunun bir göstergesi olduğunu aktardı.

BLASIO'DAN ASKER ÇAĞRISI

Askerin virüs krizinde daha aktif görev alması gerektiği konusunda ABD Başkanı Donald Trump'ın tutumunu eleştiren Blasio, "Askerin ihtiyaç olan yerlere ülkenin her bir tarafındaki fabrikalardan malzeme toplama kabiliyetinden faydalanmak istiyorum. Amerika'da bunu en etkili ve hızlı bir şekilde yapabilecek güç Birleşik Devletler ordusudur. Fakat Donald Trump tarafından tutuluyorlar" ifadelerini kullandı.

Öte yandan koronavirüsle mücadele adına New York'un çeşitli yerlerinde vatandaşlara test uygulaması başlatıldı.

Anthony Wayne Rekrasyon Merkezi'nde kurulan çadırlarda vatandaşlar arabalarından inmeden test yaptırabildi. Sadece bir dakikalık testin vatandaşlara 72 saat içinde iletileceği belirtildi.

Süreci görüntüleyen AA görsel ekibi de güvenlik gerekçesi ile teste tabi tutuldu.

EV KREDİ BORÇLARINA YARDIM PAKETİ

Vali Andrew Cuomo, virüs salgını dolayısı ile finansal zorluk çekenlerin 90 günlük ev mortgage borçlarının silineceği müjdesini verdi.

Cuomo, perşembe günkü basın toplantısında "Eğer çalışmıyorsanız, veya yarı zamanlı çalışıyorsanız, bankaların ve finans kurumlarının 90 gün boyunca mortgage ödemelerinden feragat etmesini sağlayacağız. Bu gerçek bir ekonomik fayda olacak" dedi.

Vali ayrıca, kredi limitini aşma, ATM ve kredi kartlarına uygulanan harç bedellerinin de kaldırılması için bankalara emir verdiklerini sözlerine ekledi.

Ev kredilerinin ödenmesinde kolaylık sağlamak adına Federal Konut Finansmanı Ajansı Direktörü Mark Calabria da virüs salgını nedeniyle, Amerika genelinde gelirlerini kaybeden ev sahiplerine destek için ev kredisi sağlayan bankalara 12 ay boyunca ödemeleri kısma veya askıya alma çağrısında bulundu.

Mevcut durumda, sistem ve hizmet kalitesini artırmak için 45,3 milyar dolar borçlanan ABD'nin en büyük ulaşım işletmesi MTA, corona virüs salgını kaynaklı durgunluktan dolayı daha fazla krediye ihtiyaç duyuyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.