Hava Durumu

Rusya gemi batırdı!

Avrupa'nın göbeğindeki Rus üssünü havaya uçurmayı denediler, Karadeniz'de ise 10'u aşkın savaş uçağı havalanıp bir gemiyi hedef aldı. 'Düşman' gemisine füze ateşlendiği bildiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.07.2021 14:26
Haber Güncellenme Tarihi: 03.07.2021 14:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Rusya gemi batırdı!

Ukrayna'nın ev sahipliğinde ABD'nin başını çektiği 32 ülkenin giriştiği Sea Breeze 2021 tatbikatıyla tüyleri diken diken olan Rusya, Karadeniz'de bir düşman gemisini vurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosu'na ait savaş uçakları ve gemilerinin düşman gemisine füze ateşlediğini ve bombardımana tuttuğunu bu sabah erken saatlerde açıkladı.

Tatbikatta yer alan 10'u aşkın jetin Su-30, Su-24M, Su-34 ve Su-27 olduğu bildiriliyor. Donanma ise Saratov ve Orsk çıkarma gemileriyle patlama seslerinin kesilmediği bölgedeydi.

Batılı ülkeler ve Rusya'nın birbirlerine karşı rest çektiği dakikalarda motor arızası yaşayan bir Ukrayna gemisine ise, Rus donanması yardım etti. Telsizden gelen çağrıya sınır devriye gemileri ve botlar yanıt verdi.

'KIŞKIRTICI KAS OYUNU' 

Haziran ayı sonunda İngiliz savaş gemisi HMS Defender'a Kırım açıklarında Rusya tarafından ateş açılmasıyla, Karadeniz'de tansiyon zirveye çıktı. Rusya, halihazırda süren Sea Breeze tatbikatına da öfkeli.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, "Elbette, bu, kışkırtıcı kas oyunudur. Washington ve müttefikleri, Karadeniz sularını güç çatışması bölgesine dönüştürüyor" ifadesini kullandı.

LUKAŞENKO'NUN YENİ HAMLELERİ 

Rusya lideri Vladimir Putin'in Avrupa'daki en yakın müttefiki Belarus'ta ise hareketli saatler yaşanıyor. Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, Batılı ülkelerin desteklediği terör hücrelerinin çökertildiğini söyledi.

Kendisine karşı bir darbeye planlandığını savunan Lukaşenko, yakalanan hücrenin Almanya, Ukrayna, ABD, Polonya ve Litvanya'dan koordine edildiğini ileri sürdü. Belarus lideri ayrıca, komşusu Ukrayna'nın ülkesine silah soktuğunu savunarak güney sınırını kapattı.

Rus medyası ise, bir grup radikal Belaruslunun Vileika bölgesindeki bir Rusya üssüne saldırmayı denediğini yazdı. Haberlere göre, Rus donanmasının konuşlandığı iletişim merkezi havaya uçurulacaktı.

Lukaşenko, müttefiki Putin'e olayı acil şekilde bildirdiklerini ve saldırganların gözaltına alındığını aktardı. Saldırganlar Rus savaş gemileri ve denizaltılarıyla iletişimin kesilmesini hedefliyordu.

RUSYA'NIN KABUSU KIRIM YAKINLARINDA 

Kremlin'in tüm tehdit ve uyarılarına rağmen Batı bloku ve Ukrayna askeri faaliyetlerini sürdürüyor. Moskova'da ise Ukrayna envanterine katılan Bayraktar'ların paniği sürüyor. Rus medyasında çıkan haberlere göre ise, "NATO ülkelerinin ve Kuzey Atlantik İttifakı'nın müttefiklerinin askeri tatbikatları oldukça kışkırtıcı hale geldi." Haber şöyle devam etti: Böylece, Rus karasularında meydana gelen bir dizi olaya ek olarak, tatbikat sırasında, Rus hava sahası sınırları yakınında faaliyet gösterebileceği iddia edilen Ukrayna Bayraktar TB2 saldırı uçağının dahil olduğu öğrenildi.

Haber şöyle devam etti: Böylece, Rus karasularında meydana gelen bir dizi olaya ek olarak, tatbikat sırasında, Rus hava sahası sınırları yakınında faaliyet gösterebileceği iddia edilen Ukrayna Bayraktar TB2 saldırı uçağının dahil olduğu öğrenildi. Şu anda Ukrayna'nın Sea Breeze-2021 askeri tatbikatlarında daha önce Türkiye'den satın aldığı Bayraktar TB2 saldırı insansız hava araçlarını kullandığı biliniyor.

Dronların sıradan keşif misyonları gerçekleştirmemesi dikkat çekti. Ayrıca dronların MAM-C füzeleri ile silahlandırıldığı gerçeğine de değinmemiz gerek.

SAVUNMA SİSTEMLERİ BAYRAKTAR'A KİLİTLENDİ 

Öte yandan uzmanlar, Rus ordusunun Ukrayna hava sahasının sınırlarına yakın uçuşlarını neredeyse adım adım izlediğine dikkat çekiyor.

Rus basını, ileri teknoloji Bayraktar'ların Rus hava savunma sistemlerinin test edilmesi için hedef kitleme ve takip denemeleri yaptığını da yazdı.

İTALYAN SAVAŞ GEMİSİ ALARMA GEÇİRDİ 

ABD stratejik savaş uçağı ve İngiliz savaş gemisiyle yaşanan tansiyonun ardından bölgedeki gerilim azalmak yerine artıyor. Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada Karadeniz'e giren İtalyan "Virginio Fasan" adlı fırkateynin izlemeye alındığını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, İtalyan donanmasına ait fırkateynin bugün Karadeniz'e girdiği belirtildi. Açıklamada, Rusya'nın Karadeniz'deki donanmasının, Virginio Fasan fırkateyni tarafından yapılacak manevraları izlemeye aldığı ifade edildi.

UKRAYNA'DA BAYRAKTAR ŞOVU 

Ukrayna Ordusu envanterindeki Bayraktar TB2 SİHA, Türkiye dahil 30'dan fazla ülkenin katılımıyla Karadeniz'de başlayan Sea Breeze2021 tatbikatında görüntülendi. Ukrayna'nın Türkiye yapımı ileri teknoloji TB2'yi ilk defa bu büyüklükteki bir tatbikatta kullandığı belirtildi.

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı da Karadeniz'de devam eden Ukrayna-ABD ortak askeri tatbikatı "Sea Breeze-2021" hakkında açıklama yaptı.

Ukraynalı askerlerin Gürcistan, Moldova ve ABD'li deniz piyadeleriyle eğitim aldıkları bilgisine yer verilen açıklamada, "3 aşamalı yapılan taktik eğitimde, askerler kuşatma, pusu ve kritik askeri noktaların ele geçirilmesine yönelik çalışmalar yaptı." denildi.

PUTİN ESTİ GÜRLEDİ 

İngiliz savaş gemisine uyarı ateşi açıp Hollanda gemisinin üzerinde ise jetlerini uçuran Rusya lideri Vladimir Putin, dün tüm dünyayı dehşete düşüren bir açıklama yaptı. Karadeniz'de 32 ülkenin katıldığı tatbikat sürerken Rus televizyonlarının her yıl canlı yayınladığı Direkt Hat programına katılan Putin'e, 2021'de sorulan soruların sayısı iki milyonu aştı.

2014'te el koyduğu Kırım çevresindeki gerilim ve ABD Başkanı Joe Biden'la Cenevre'deki randevusunu değerlendiren Putin, Moskova'nın attığı adımlara olumlu karşılık alamadığını söyledi:

"Tatbikat yaptığımız için büyük bir gürültü kopardılar. Birileri bu kadar endişe duyduğu için savunma bakanına tatbikatları yavaşça bitirmeyi ve birlikleri çekmeyi emrettim. Ancak buna olumlu karşılık vermek yerine Batı ne yaptı? Sınırlarımıza kadar geldiler.

Beni başka bir şey, daha temel bir şey endişelendiriyor. Ukrayna topraklarının askeri olarak asimile edilmesine başlanmasından endişe duyuyorum. Ukrayna anayasasına göre, o ülkede yabancı askeri üsler bulunamaz.

'ABD UÇAĞINI TAKİP ETTİK' 

Eğitim merkezleri kurabilir, diğer formatlar kullanılabilir. Ancak bizimle doğrudan sınırı bulunan bir ülkenin askeri olarak asimile edilmesi, önemli güvenlik sorunları yaratıyor. Bu, Rusya'nın gerçek hayati çıkarlarını ilgilendiriyor.

İngiliz muhrip gemisi HMS Defender'ın yer aldığı provokasyonda sadece İngilizler değil ABD'liler de vardı. Zira İngiliz gemisi karasularımıza sabah saat 7.30'da girdikten sonra sanırım Girit'teki NATO üssünden bir ABD stratejik keşif uçağı havalandı.

Uçağı çok iyi bir şekilde gördük, izledik. Geminin askeri amaçlar için geldiği, keşif uçağı yardımıyla Rus güçlerinin bu tür provokasyonları önlemeye yönelik eylemlerini ortaya çıkarmaya çalıştığı aşikardı.

Bunu gördük ve biliyorduk, bu nedenle gerekli olduğunu düşündüğümüz bu bilgiyi verdik. Belki çok konuştum ama askerler beni affeder. O gemiyi batırsaydık bile dünya üçüncü dünya savaşının eşiğine gelmezdi."

İSTANBUL BOĞAZI'NDAN GEÇTİLER 

Karadeniz'deki fay hatlarını yerinden oynatan İngiliz savaş gemisi HMS Defender ile Hollanda'ya ait HNLMS Evertsen savaş gemileri, İstanbul Boğazı'ndan 14 Haziran tarihinde geçti.

Moskova, Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan Gürcistan'a gitmek üzere Karadeniz'de seyreden İngiliz gemisi HMS Defender'a 23 Haziran günü uyarı ateşi açtı. Kırım açıklarındaki geminin üzerinde Rus jetleri uçtu.

Moskova geminin güzergahına savaş uçağının dört bomba bıraktığını açıkladı ancak bu olay İngiltere tarafından yalanlandı. Karadeniz'i çalkalayan olaydan birkaç gün sonra bu kez Hollanda gemisi Putin'in hedefindeydi.

Hollanda, Rusya savaş uçaklarının Evertsen gemisini yerel saatle 15.30 ile 20.30 arasında defalarca taciz ettiğini duyurdu. Saatlerce süren gözdağının ardından Evertsen'in elektronik ekipmanlarında da kesintiler yaşandı.

Zr.Ms Evertsen gemisinin kaptanı George Pastoor, geminin uluslararası sularda seyrettiği sırada tacize uğradığını söyledi. Rusya, ilhak ettiği Kırım'ı kendi toprağı kabul ediyor ancak Batılı devletler bunu tanımıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı ise, Hollanda gemisinin rotasını değiştirerek Karadeniz'le Azak Denizi'ni birbirine bağlayan ve Moskova tarafından denetlenen Kerç Boğazı'na yöneldiğini savundu.

Hava savunma ve komuta firkateyni, İngiliz HMS Defender ile Karadeniz'de devriye gezdi ve 1 Temmuz itibariyle Karadeniz'den ayrıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.