Hava Durumu

Türkiye korkusu bunu da yaptırdı! Yunanistan'dan yardım çağrısı

Yunan basınında çıkan son dakika haberlere göre, Türkiye ile rekabet etmeye çalışırken ekonomisi ciddi zarar gören ve bölgede tutunmaya çalışan Yunanistan yardım istedi. Türkiye'nin insansız deniz araçlarının kendileri için yeni bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Yunan medyasının manşetlerinde yine Türk savunma sanayisi vardı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2021 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2021 12:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Türkiye korkusu bunu da yaptırdı! Yunanistan'dan yardım çağrısı

Yunan basınında çıkan haberlere göre, "Ankara'nın yeni 'Mavi Vatan' planı uyarınca, füzelerle donatılmış iki yeni insansız geminin bulunduğu bir Türk videosu, Girit'in önündeki bir Yunan deniz bölgesini hedef alıyor."

Pentapostagma, videonun propaganda yapma niyeti taşımadığını vurguladı ancak Türkiye'nin muhtemelen Ege ve Akdeniz'de yeni hazırlıklar içinde olduğunu öne sürdü.

Öte yandan gazete, birçok Türk balıkçı teknesinin Yunan sınırına 'fazla yakın' olduğunu iddia etti. Gazete haberinde 'sözde balıkçı teknesi' iftirasında bulunurken bu asılsız iddiaya dair bir detay paylaşmadı.

'TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNİ TAKİP EDİYORUZ' 

Haberde, "Türklerin sürekli vurguladığı 'Mavi Vatan'ı Yunan Takımadalarına empoze etme planının bir parçası olarak, Türk savunma sanayisinin insansız deniz gemileri (USV) inşa etme girişimini de takip ediyoruz" denildi ve şöyle devam etti:

ASELSAN ve SEFİNE Tersanesi, "Mavi Vatan"ın güvenliği için güçlerini birleştirdi. Yeni Türk insansız deniz gemileri, keşif görevlerinde, yüzey harbinde kullanılıyor.

Ayrıca denizaltı karşıtı harpte, limanların, deniz üslerinin ve kritik tesislerin güvenliğinin yanı sıra yüzer maden platformlarının korunmasında da kullanılacağı belirtiliyor.

Türk tersanesi SEFİNE'de düzenlenen törenle ilk iki ayrı insansız deniz gemisinin inşa faaliyetlerine başlandı. İki tekne 40 deniz milinin (saatte 74 kilometre) üzerinde hızlara ulaşabiliyor, 600 deniz milinin üzerinde bir menzile ve 4 günlük bir menzile sahip.

Su üstü harbi için ise gemilerin ROKETSAN taktik füze sistemine ve ASELSAN stabilize STEL makineli tüfek sistemiyle donatılacağı, gemilere ilişkin verilerin arasında göze çarpan detaylardan.

YUNAN BAKAN'DAN ABD'YE YARDIM ÇAĞRISI 

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ise "Türkiye'nin davranışlarında ve inançlarında bir değişiklik olduğuna dair somut bir kanıt görmediğimi söyledim" dedi ve Erdoğan'ın 20 Temmuz'daki Kıbrıs ziyaretinin sonuçlarını da beklediğini belirtti. Dendias ayrıca, bölgede daha fazla Amerikan varlığı çağrısında bulundu.

TÜRKİYE KENDİ SİSTEMLERİNİ GELİŞTİRİYOR 

Kathimerini, deniz platformları yetkilisi Alper Köse'nin sözlerine yer verdi. Köse, ABD yaptırımlarının ilk tedarik planlarını kesmesinin ardından Türk savunma şirketi Roketsan'ın ülkenin ilk yerli fırkateyni için dikey bir füze fırlatma sistemi geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

ANKARA'DAN KARARLI DURUŞ 

Gazete, Türkiye'nin Kıbrısla ilgili planlarına dair sinyal veren Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın Türkiye'nin "ana ülke" olarak ada için iki devletli bir çözümü desteklediğini yinelediği sözlerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay şunları söyledi "Ülkemiz kendi hak ve menfaatlerini Doğu Akdeniz'deki Kıbrıs Türklerinin hak ve menfaatlerinden ayırmıyor. Bu kararlı duruştan geri adım atmayacağız. Müzakereler yeniden yapılacaksa, bu iki toplum arasında değil, sadece iki devlet arasında olacaktır."

GEMİLER YERLİ SİSTEMLE DONANACAK 

Newpost'un haberine göre, gelecekteki NVLS (Ulusal Dikey Fırlatma Sistemi), Türkiye'nin Sınıf I fırkateynlerinin lider gemisi olan TCG İstanbul'u donatacak.

Türkiye'nin en üst düzey yerli savunma sanayi yetkilisi İsmail Demir, 23 Ocak'ta savaş gemisinin açılışında geminin yerli bir sistemle donatılacağını da sözlerine ekleyerek müjdeyi verdi.

YUNANİSTAN'A SOĞUK DUŞ 

Haziran ayında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Almanya'dan Türkiye'ye yönelik denizaltı satışının durdurulması talebinde bulundu. Ancak Yunanistan, bu talebi karşısında beklediği yanıtı alamadı.

Ancak Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, satışın durdurulamayacağını, hatta ertelenemeyeceğini söyleyerek Yunanistan'ın talebini reddetti. Alman bakanlığına göre, altı tip U-214 denizaltısını inşa eden Thyssen şirketi, 2002 yılında imzalanan sözleşmeye bağlı kaldı.

Haberde Türkiye'nin, hem süper güçlerin, hem de NATO'nun ve Rusya'nın onlarca yıldır rekabet ettiği hassas, stratejik bir alan olan, jeopolitik öneme sahip Doğu Akdeniz'de su altında da güçlenmeye başladığı dile getirildi.

ATİNA'NIN GÖRMEK İSTEYECEĞİ SON ŞEY... 

Yunan gazeteci Philip Chrysopoulos'un Greek Reporter için kaleme aldığı haberde, Atina'nın görmek isteyeceği son şeyin su altında güçlendirilmiş bir Türk Donanması olduğu ifadelerine yer verildi.

Chrysopoulos, yazısına şöyle devam etti: "Yunanistan'ın, AB'nin Ankara'ya askeri ambargo uygulanmasına yönelik taleplerine rağmen, Almanya bu konuda Türkiye'yi desteklemeye devam ediyor."

HAFTALAR BOYU GÖRÜNMEZ OLUYOR 

Bu hamlenin Türkiye'nin uluslararası askeri ve ekonomik arenada daha iyi ve daha geniş bir yer edinmesine kapı açacağının altını çizen yazıda, U-214 tipi Alman denizaltılarına dair bilgiler de yer aldı.

Haberde bu denizaltıların, dizel motorunu besleyen oksijene erişmek için yüzeye çıkmak zorunda kalmadan çalışabildiğine yer verildi. Bu özellik sayesinde denizaltı haftalar boyunca görünmeden ve ses çıkarmadan su altında ilerleyebiliyor.

Chrysopoulos'un haberinde ayrıca Yunanistan'ın, yeni Alman U-214 tipi denizaltılar harekete geçirildiğinde Türkiye'nin denizaltı gücünün artacağı için, Erdoğan'ın deniz cephaneliğini güçlendirmesini endişeyle izlediği ifade edildi.

Chrysopoulos'un haberinde ayrıca Yunanistan'ın, yeni Alman U-214 tipi denizaltılar harekete geçirildiğinde Türkiye'nin denizaltı gücünün artacağı için, Erdoğan'ın deniz cephaneliğini güçlendirmesini endişeyle izlediği ifade edildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.