Hava Durumu

Dünyanın korktuğu kriz için 153 firmadan ortak çözüm!

Pandemiden dolayı yaşanan çip sıkıntısı tüm şirketleri adeta bir virüs gibi sarıyor. Geçtiğimiz günlerde 2 nanometrelik çipini duyuran ABD teknoloji devi IBM'in patronu, çip sıkıntısının iki yıl daha sürebileceğini söyledi. Öte yandan Honda, yarı iletken çip tedariki sıkıntısı nedeniyle 2021 mali yıl kapsamlı net karının yüzde 10,3 düşüşle 590 milyar yene (5,4 milyar dolara) gerilemesini bekliyor. Güney Kore hükümetinden ise önemli bir adım geldi. 53 firma bir araya gelerek çip üretimi için 450 milyar dolar kaynak ayırmaya karar verdi. İşte son dakika haberinin detayları...

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 18:13
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 18:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Dünyanın korktuğu kriz için 153 firmadan ortak çözüm!

Japon üretici Mart 2021'de sona eren 2020 mali yılı bilanço verileri ile Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılı beklentilerini açıkladı.

Buna göre Honda, yarı iletken çip tedariki sıkıntısı nedeniyle 2021 mali yılı net karının yüzde 10,3 düşüşle 590 milyar yene (5,4 milyar dolara) gerileyeceğini tahmin ediyor.

Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) neden olduğu talep daralmasının normale dönmesini bekleyen firma küresel bazda 5 milyon araç, 18 milyon motosiklet satmayı hedefliyor.

Üretimde 100 bin kısıntı 

Honda, önceki ay sona eren 2020 mali yılında 657,4 milyar yen (6 milyar dolar) net kar elde etti. Firma son 3 yıldır net kar bazında ilk kez artışı yakaladı.

Yaşadığı yüzde 11,8'lik satış kaybı sonrası Japon firmanın işletme karı, yüzde 4,2'lik yükselişle 660,2 milyar yene (6,03 milyar dolar) çıktı.

Honda Başkan Yardımcısı Kuraişi Seiji, düzenlediği basın toplantısında, "(Çip tedarik sıkıntısı) Etkisinin mevcut mali yılın ilk yarısında sürmesini bekliyoruz ancak ikinci yarıda normale döneceğiz." dedi.

Öte yandan ABD teknoloji devi IBM'in Başkanı Jim Whitehurst BBC'ye, çip sıkıntısının normale dönebilmesi için "birkaç yıl" geçebileceğini söyledi.

Pek çok firma, pandeminin tetiklediği çip sıkıntısından dolayı üretimde gecikmeler yaşadı, kimi fabrikalarını geçici olarak kapadığını duyurdu.

Tüketiciler evde sıkışıp kalırken TV'ler, telefonlar ve oyun konsollarına olan talebin artmasıyla çip sıkıntısı daha da arttı.

Whitehurst "Açıkçası, çip kıtlığını tüm yönleriyle hafifletmek için çevrimiçi olarak yeterli kapasiteye ulaşmadan önce birkaç yıl gerekiyor" dedi.

Whitehurst, firmanın tüketici talebini karşılamak için alternatif yollara bakması gerektiğini ekledi.

Whitehurst, "Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde daha fazla çevrimiçi kapasiteye sahip olabilmek için, belirli türdeki bilgisayar teknolojilerinin ömrünü uzatmaya, yeniden kullanmaya ve tesislere yatırımı hızlandırmaya bakmamız gerekecek" dedi.

TÜM KESİMLER ÇİP KITLIĞINA ÇÖZÜM ARIYOR 

Cisco'nun patronu Chuck Robbins, Nisan ayında BBC'ye, çip kıtlığının en az altı ay daha süreceğine inandığını söylemişti.

ABD Başkanı Joe Biden da çip kıtlığını uzun vadeli bir sorun olarak görüyor ve geçen ay iş dünyasının liderleriyle Beyaz Saray zirvesinde ülkeyi bilgisayar çiplerinde dünya lideri yapmaya çağırdı.

Çin ile ticaret ve teknoloji savaşının ortasında olan Beyaz Saray, bunun "birinci ve acil bir öncelik" olduğunu söyledi. ABD merkezli Semiconductor Industry Association'a göre, küresel üretim kapasitesinin yaklaşık yüzde 75'i Doğu Asya'da bulunuyor. Avrupalı ​​politikacılar da yerel olarak daha fazla çip yapılmasını istiyor.

GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE 2 NANOMETRELİK ÇİPİ DUYURMUŞTU 

Geçtiğimiz günlerde çipini tanıtan IBM'nin sadece 2 nanometre büyüklüğündeki çipi aynı zamanda türünün ilk örneği. Yarı iletken tasarımında büyük bir buluşa imza atan IBM yeni çipiyle birçok soruna da çözüm üretebilir.

Geleceğin çipi olarak adlandırılan 2nm'lik yeni çip 7nm'lik çiplere göre yüzde 75 daha az enerji tüketiyor ve yüzde 45 daha iyi performans sağlıyor.

Bu yeni çiple pil sorununun büyük ölçüde aşılacağı bu nedenle başta akıllı telefonlar olmak üzere cihazların kullanım süresinin uzayacağı belirtiliyor.

Bu çip henüz seri üretime geçmedi yalnızca konsept aşamasında tanıtımı gerçekleştirildi. Az enerji tüketimi nedeniyle dijital dünyanın karbon ayak izi de azalmış olacak.

Şirket daha önce hem 7nm hem 5nm'lik çiplerin ilk üreticisi olmuştu. IBM'in 7 nanometrelik çiplerini içeren IBM POWER10 bu yıl içinde piyasaya sürülecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.