Hava Durumu

Petrolde nükleer anlaşma fiyatlaması

İran-ABD ve AB arasındaki nükleer müzakereleri izleyen ABD ham petrolü ve Brent petrolde prim kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 10:15
Haber Güncellenme Tarihi: 09.08.2022 10:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Petrolde nükleer anlaşma fiyatlaması

Bir süredir ekonomik yavaşlama endişeleriyle aşağı yönlü bir ivme yaşayan petrol piyasasında nükleer müzakerelere yönelik haber akışı prim getirdi.

İran-ABD ve AB arasındaki nükleer müzakereleri izleyen ABD ham petrolünün varili yüzde 2'ye yakın artşla 90 doların üzerine çıktı. Brent petrolün varili de 96 doların üzerine yükseldi.

İran, ABD ve Avrupa Birliği arasında, 2015 nükleer anlaşmasını yeniden canlandırmaya yönelik Viyana’da gerçekleştirilen görüşmeler Pazartesi günü itibarıyla son buldu ve artık karar aşamasına geçildi.

Pazartesi günü yapılan görüşmeler yaklaşık 15 aylık bir maratonun sonuna işaret ederken, ABD ve İran’ın nükleer anlaşmayı canlandırmak isteyip istemediklerine önümüzdeki birkaç hafta içinde karar vermeleri bekleniyor.

Bloomberg'in konuya yakın iki Avrupa Birliği yetkilisinden edinilen bilgiye göre, geriye, anlaşmaya ilişkin hazırlanan nihai taslağa ABD Başkanı Joe Biden ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin imza atması kaldı.

2015 yılında sağlanan anlaşma ile nükleer faaliyetlerini azaltması karşılığında İran’a yönelik petrol satışını da kapsayan ekonomik yaptırımların kaldırılması kararlaştırılmıştı. Ancak 2018’de ABD Başkanı olan Donald Trump ülkesini bu anlaşmadan geri çekmiş, İran da hiçbir taahhüde uymayacağını açıklamıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.