Hava Durumu

En çok milyarder Çin kentlerinde!

Uzun bir süre Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kentler dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapma unvanını taşıyordu. Ancak 2000'li yıllar sonra bu durum değişmeye başladı. Statista'nın yaptığı araştırmaya göre 2020 itibarıyla dünyada en çok milyarder Çin'in başkenti Pekin'de yaşıyor. Bununla birlikte ilk 10 içinde Şangay, Şenzen, Hangzhou gibi Çin kentlerinin yanı sıra Hong Kong da yer alıyor. İlk 10'da Çin'in dışında 5 kent yer alıyor. İşte Statista'ya göre dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehirler.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2021 16:51
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2021 16:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
En çok milyarder Çin kentlerinde!

New York, uzun süre boyunca dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan kent olma özelliği taşıyordu. Milyonluk apartmanlar ve limuzinleriyle ünlü New York'u listede Amerika Birleşik Devletleri'nin başka kentleri takip ediyordu. Ancak son dönemde durum epey bir değişmiş durumda. Artık listede Çin şehirleri yer alıyor.

Hangzhou, Çin 

Çin'in Yangtze Nehri deltasında bulunan bir kent olan Hangzhou, ülkenin önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden de biri olma özelliği taşımakta. Şangay'ın 180 km güneybatısında yer alan Hangzhou'da 2012 itibarıyla 8,800,000 kişi yaşamaktadır. Neolitik Çağ'dan beri insan yerleşiminin bulunduğu Hangzhou günümüzde Çin'in modern yüzünü de temsil etmekte.

Hangzhou, Çin 

Kanallar üzerine kurulu Wuhzen gibi tarihi ve turistik öneme sahip yerleşimlere de ev sahipliği yapan bölge, aynı zamanda Çin'in en çok milyarderinin yaşadığı yerler arasındadır. Statista'nın verilerine göre Çin'in doğusundaki Hangzhou'da 47 dolar milyarderi yaşamaktadır.

San Francisco, ABD 

Rotamızı, Kuzey Amerika'ya çeviriyoruz. ABD'nin en renkli kentlerinden biri olan San Francisco aynı zamanda dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinin de yönetim üslerine de ev sahipliği yapmakta. Bilişim dünyasının da kalbinin attığı San Francisco hal böyle olunca refah bakımında da bir hayli ileri bir seviyede.

San Francisco, ABD 

California eyaletinin en önemli kentlerinden biri olan bu göçmenler kenti aynı zamanda dünyanın en çok milyardere ev sahipliği yapan şehirleri arasında yer alıyor. Teknoloji ve bilişim dünyasının merkezi konumundaki 800 bin nüfuslu San Francisco'da Statista'nın verilerine göre 48 dolar milyarderi yaşamakta.

Mumbai, Hindistan 

Hindistan'ın güneybatısında yer alan Mumbai, dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri olma özelliği taşımakta. 12.5 milyon insanın yaşadığı Mumbai, zengin ve fakir uçurumun çok derinden hissedildiği bir şehir olma özelliği de taşımakta. Öyle ki kentte gökdelenler ve gecekonduları yan yana görmek işten bile değil.

Mumbai, Hindistan 

Dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olan Hindistan'ın ticaret merkezi olan Mumbai, ülkenin en önemli teknoloji ve bilişim üssü olmasının yanı sıra Hint film endüstrisinin de merkezidir. Bollywood'a ev sahipliği yapan Mumbai'de Statista verilerine göre 49 dolar milyarderi yaşamakta.

Londra, Birleşik Krallık 

Dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olan ve her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Londra, özellikle 19. yüzyıldan bu yana dünya ekonomisi ve siyasetinde önemli bir yere sahip oldu. Aynı zamanda dünyanın önde gelen bir sanat şehri de olan Londra, nüfusu itibarıyla da Avrupa'nın en kalabalık şehirleri arasında yer almaktadır.

Londra, Birleşik Krallık 

Yaklaşık 9 milyon kişinin yaşadığı bir kent olan Londra, Thames nehri ile ikiye ayrılmakta. Avrupa'da en fazla gökdelene sahip kentlerden de biri olan Londra, Statista'nın hazırladığı listeye göre milyarder sayısında da öne çıkıyor. Araştırmaya göre Londra'da 63 dolar milyarderi yaşamakta. Bu yönüyle Londra, pek çok Avrupa şehrini geride bırakıyor.

Şangay, Çin 

Rotamızı yeniden Çin'e çeviriyoruz. Çin'in başkent Pekin'den sonra en önemli kenti ve 19. yüzyıldan bu yana ticaret konusunda çok önemli bir limanı olan Şangay, 1990'lı yıllardan bu yana baş döndüren bir değişim yaşadı. Şehirde birbiri ardına yükselen gökdelenler Şangay'ın çehresini bir hayli değiştirmiş durumda.

Şangay, Çin 

27 milyon kişinin yaşadığı Şangay, dünyadaki pek çok ülkenin toplam nüfusundan daha fazla insana da ev sahipliği yapmaktadır. Çin'in en önemli ticaret merkezi olan Şangay, son yıllarda gösterdiği değişimle doğru orantılı olarak sürekli bir biçimde artan milyarderin yaşadığı kent konumunda. Şangay'da 64 milyarder yaşamakta.

Şenzen, Çin 

Çin'deki bir diğer rotamız ise Şenzen. Tıpkı Şangay gibi özellikle 1990'lı yıllardan itibaren büyük bir değişim yaşayan Şenzen, bugün hem Çin'in hem de dünyanın en önemli sanayi ve ticaret şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Çin'in diğer kentlerinden de görmeye alıştığımız üzere Şenzen'de de çok sayıda gökdelen bulunmakta.

Şenzen, Çin 

Hong Kong ile neredeyse bitişik bir aziyette olan Şenzen, 12.5 milyonluk nüfusuyla bölgenin en kalabalık şehirlerinden biri olma özelliği taşıyor. Çin'in güneydoğusunda yer alan Şenzen, yapılan araştırmaya göre dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehirlerden biri. Kentteki milyarder sayısı 68.

Moskova, Rusya 

Rotamızı yeniden Avrupa kıtasına çeviriyoruz. Kıtada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehir olan Moskova, bu unvanı yakın zamanda Londra'yı geçerek elde etmişti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ortaya çıkmaya başlayan zenginler zaman içerisinde "Rus Oligarkları" olarak da anılmaya başladı.

Moskova, Rusya 

Moskova günümüzde dünya çapında pek çok yatırımı olan hatta futbol kulüplerini de yöneten bu Rus Oligarklarının başlıca merkezi konumunda. Kent merkezinde son yıllarda inşa edilen gökdelenler, Moskova'yı Avrupa'nın en yüksek binalarına ev sahipliği yapar konuma getirdi. Bununla birlikte Moskova 79 dolar milyarderinin de yaşadığı bir kent.

Hong Kong 

Çin'e bağlı özerk bir yönetim bölgesi olan Hong Kong, 1997 öncesine kadar bir İngiliz sömürgesi konumundaydı. Günümüzde dünyanın en önemli üç finans merkezinden biri konumundaki Hong Kong, 7.5 milyon insana ev sahipliği yapmakta. Son dönemde Çin ile mevcut statüsü konusunda ihtilaf yaşayan Hong Konglular dünyanın en işlek limanlarından birine ev sahipliği yapmakta.

Hong Kong 

Kişi başına düşen gelir bakımında dünyanda ilk 10'da yer alan Hong Kong, Uzak Doğu'nun bu açıdan Singapur ve Tokyo ile birlikte en gelişmiş şehirlerinden biri olma özelliği taşımaktadır. Ancak Hong Kong, diğer iki kentten farklı olarak aynı zamanda dünyanın en fazla dolar milyarderine sahip şehirlerinden de biri. Hong Kong'da 80 dolar milyarderi yaşamakta.

New York, ABD 

Dünyanın en önemli finans merkezi konumundaki New York, aynı zamanda pop kültürünün de en önemli simgelerinden biridir. Pek çok Hollywood yapımının çekildiği New York, 1930'lu yıllardan itibaren artan sayıda inşa edilen devasa gökdelenleriyle dünya genelinde bu eğilimin yaygınlaşmasında öncü bir role sahip.

New York, ABD 

Yaklaşık 8.5 milyon insanın yaşadığı New York, özellikle Manhattan adasıyla oldukça ünlü. Gökdelenlerin yanı sıra sanat galerileri ve Central Park gibi devasa kent ormanıyla New York, turistlerin de gözdesi konumda. Uzun süre dünyanın en fazla milyarderinin yaşadığı kent olma özelliği taşıyan New York artık ikinci sırada. New York'taki milyarder sayısı 99.

Pekin, Çin 

Çin'in başkenti Pekin, dünyada en çok milyardere ev sahipliği yapan şehir oldu. New York'u geride bırakan Pekin, şu anda en çok milyarderin yaşadığı şehir unvanı kazandı. 21.5 milyon insanın yaşadığı Pekin'de yapılan araştırmalara göre 100 dolar milyarderi bulunuyor. Bu sayı da Pekin'i listede birinci sıraya taşımaya yetiyor.

Dünyanın en kalabalık başkenti olma özelliği de taşıyan Pekin, Çin tarihi açısından da büyük öneme sahip. Yasak Şehir'in yanı sıra Dünyanın Yedi Harikası'ndan biri olarak kabul edilen Çin Seddi'ne de ev sahipliği yapan Pekin, sadece siyasi açıdan değil turistik bakımdan da Çin'in en önemli rotası olma özelliği taşımakta.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.