Hava Durumu

Erdoğan'dan art arda telefon diplomasisi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Trump ile görüşmenin ana maddesini Katar krizi ve terör örgütleriyle mücadele oluştururken, Putin'le olan görüşmede ağırlıklı olarak Suriye'deki son gelişmeler konuşuldu.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2017 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2017 17:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
Erdoğan'dan art arda telefon diplomasisi...

Erdoğan, dün AK Parti Genel Merkezi'nde MKYK toplantısı sürerken Trump'la yapacağı telefon görüşmesi için Cumhurbaşkanlığı'na geçti. Erdoğan, MKYK'nın başkanlığını ise Başbakan Binali Yıldırım'a bıraktı.

Alınan bilgiye göre Erdoğan ile Trump arasında Türkiye saati ile 16.30'da gerçekleşen ve yaklaşık 40 dakika süren görüşmenin ana gündem maddesini Katar krizi ve terör örgütleriyle mücadele oluşturdu. Erdoğan'ın görüşmede Trump'a özellikle Suriye'de terör örgütü PYD-YPG'ye verilen silah desteği konusunda Türkiye'nin rahatsızlığını ilettiği öğrenildi. İki lider arasındaki görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler de konuşuldu. Erdoğan ile Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin Beştepe'den yapılan basın açıklamasında şöyle denildi.

MÜZAKEREYLE HALLEDİLMELİ

"Savunma sanayii ve ekonomi alanında ikili ilişkilerin ele alındığı görüşmede, körfezde Katar ekseninde yaşanan gerilim hakkında da görüş teatisinde bulunulmuştur. Görüşmede, gerilimin bir an önce düşürülmesinin, sorunların müzakerelerle halledilmesinin, bölgenin güvenliği ve istikrarı açısından da önemli olduğu vurgulanmıştır. Cumhurbaşkanımız, görüşme vesilesiyle, PKK, FETÖ ve DEAŞ dahil terörün her türüne karşı çıkmanın önemine dikkati çekmiştir. İki lider, terörizmle mücadelede işbirliğinin daha da güçlendirilmesi ve terörün finansmanının önlenmesi hususlarında da mutabık kalmışlardır."

PUTİN'LE GÜNDEM SURİYE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, telefon diplomasisi kapsamında Trump'la yaptığı görüşmenin hemen ardından Putin'le görüştü. Erdoğan ile Putin arasındaki görüşmenin ana gündem maddesini Suriye'deki son gelişmeler oluşturdu. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Putin, görüşmede Erdoğan'ın geçmiş Ramazan Bayramı'nı kutladı. Görüşmede, Suriye'deki son gelişmeler ele alındı. Suriye meselesinin çözümüne yönelik işbirliğinin önemine dikkati çeken iki lider, Astana görüşmelerine değindiler. Erdoğan ve Putin, Hamburg'da G-20 Zirvesi'nde yüz yüze bir görüşme yapma konusunda mutabık kaldı.

HAMBURG'DA GÖRÜŞECEK

Erdoğan, 7-8 Temmuz'da Hamburg'da yapılacak G-20 Zirvesi'nde Trump ve Putin'le ayrı ayrı bir araya gelerek Suriye meselesi ve Katar krizini ele alacak.

BEYAZ SARAY'DAN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

Beyaz Saray, Erdoğan-Trump görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Başkan Donald J. Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar ile Körfez'deki ve Arap komşuları arasında devam eden anlaşmazlığın çözüm yolları da dahil birçok konuyu konuştu. Başkan Trump, tüm müttefik ve ortaklarımızın terörün ve aşırılıkçılığın her türlüsüyle mücadeledeki çabalarını artırmasının önemine vurgu yaptı."

Bununla birlikte Trump'ın, tüm ülkelerin, terörizm finansmanını durdurmaya çalışma ve aşırılıkçı ideolojiyle savaşma noktasında üzerine düşeni yapması gerektiğini dile getirdiği de belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son olarak 16 Mayıs'ta Beyaz Saray'da Trump ile baş başa görüşmüştü.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.