Hava Durumu

''AKILLI'' İNSÜLİN

Deney aşamasındaki akıllı insülinle, diyabet hastalarının hayatında yeni bir döneme girilmesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2017 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2017 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
''AKILLI'' İNSÜLİN

PNAS adlı bilim dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, yeni bir teknoloji ile akıllı insülin günde bir kez enjekte edildiğinde, kan dolaşımında kaldığı ve gerek olduğu zaman kullanıma girerek dengeleri sağladığı bildirilmektedir. Diyabet uzmanları yıllardır kan şekerini daha kolay kontrol etmenin yollarını aramaktaydılar. Akıllı insülin bu arayışın bir ürünü olacaktır.

Hastalara enjekte edilen insülin, 14 saate kadar dolaşım sisteminde kalabilir. Kandaki şeker oranı arttığı ya da düştüğü zaman kendiliğinden devreye giren akıllı insülin bu süre zarfında kan şekeri seviyesini defalarca dengeleyebilir.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden Doktor Danny Chou meslektaşlarıyla birlikte laboratuvarda geliştirdiği akıllı insülinle ilgili bir süredir deneyler yapmaktadır.

Akıllı insülin, günümüzde kullanılan insülinde kimyasal değişiklikler yapılarak elde edilen bir madde olup içindeki ekstra molekül grubu onu kanda dolaşan proteinlere yapıştırır ve bu şekilde kanda gezdiği sürece herhangi bir etkinliğe sahip değildir. Ancak kan şekeri yükselince, kandaki glukoz akıllı insüline kilitlenip onu harekete geçirmektedir.

Bu teknolojinin şeker hastaları tarafından etkinlikle kullanılabilmesi için bir süre daha denenmesi gerekebileceği düşünülmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.