Hava Durumu

'Bursa'nın en büyük sorunu havası, nefes alamıyoruz'

BUSİAD'ın düzenlediği Hava Kirliliği Paneli'nde konuşan Bursa Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Erdoğan Bilenser, Bursa'nın en büyük sorunu olan çevrenin, hiç bir adayın vaatlerinde ilk sırada yer almadığını söyledi. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Efsun Dindar ise "Osmangazi'de nefes almıyoruz" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2019 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2019 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Bursa'nın en büyük sorunu havası, nefes alamıyoruz'

Bursa'da Hava Kirliliği, Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu tarafından, Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda düzenlenen bir panelle tartışıldı.

Moderatörlüğünü Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feza Karaer'in yaptığı panelde konuşan geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser, dünyanın yaşadığı en büyük sorunun hızlı nüfus artışı, artan eşitsizlik, şuursuz ve gereksiz yapılan tüketim olduğunu söyledi.

Yerel yönetimlere çok önemli görevler düştüğünü belirten Bilenser, daha yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya için, öncelikleri belirleyip paydaşların üzerinde gerekli motivasyon sağlayıp, sorunlar üzerine kararlı bir şekilde giden cesur yerel yöneticilere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Seçim döneminde olunduğuna da dikkat çeken Bilenser, şunları söyledi:

"Hiçbir siyasi partinin vaatleri arasında çevre birinci sırayı almıyor. Başkanlar önceliklerini belirlerken, seçmenlerinin isteklerini öne alıyor. Türkiye'de eğer çok spesifik bir şey yoksa, tüm illerde trafik ve ulaşım ilk sırada yer alıyor. Çevre en az trafik kadar önemli aslında. Sorunun üstüne gitmek yerine sorunun üstü örtülüyor. Bursa Ovası'nda eskiden 2-3 metreden su çıkaken artık 300-400 metrede su bulunuyor."

BALAT'TA DURUM...

Balat'ta kanalizasyonun Nilüfer Çayı'na deşarj edildiğini ve bunun da çok kimse tarafından bilinmediğini kaydeden Bilenser, kent paydaşlarının da ilgisizliğinden yakındı.

Denetimin yapılacakların en başında yer alması gerektiğini de kaydeden Bilenser, gelecek planlarında iklim değişikliğinin de hesaba katılması gerektiğini söyledi. Bilenser, "Artık iklim değişikliğine uyumlu tarımsal faaliyetleri de düşünmeliyiz. Daha az suyla yetişen bitkilere yönelmek gerekebilir" dedi.

Gelecekte insanların kat edecekleri yolun 3 katına çıkacağını, şehirlerde yaşamın çok fazla olacağını belirten Bilenser, kentler küresel hasılatın yüzde 80'inini, sera gazının da yüzde 70'ini üreteceklerini söyledi.

BURSA'DA KİRLİLİK...

BUSİAD Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanlık Grubu Başkanı, Çevre Mühendisleri Odası Başkanı ve Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar ise, 2018 yılı Bursa Hava Kirliliği Raporu Hakkında bilgiler verdi. Doç. Dr. Dindar, havası kirli bir yerin toprağının ve suyunun temiz olmasının mümkün olmadığı belirtirken, Türkiye'deki enerji üretiminde yüzde 88 oranında fosil yakıt kullanıldığını söyledi.

Bursa'da, 6 farklı yerde, havadaki partikülleri ölçen istasyon olduğunu belirten Doç. Dr. Dindar, elde edilen verilerin Bursa'nın kirli hava soluduğu yönünde olduğunu kaydetti. Verilere göre, İnegöl'de kısmi iyileşme yaşandığını belirten Dindar, "Osmangazi'de nefes almıyoruz" diyerek  durumun ciddiyetine dikkat çekti. Dindar, 10 insandan 9'unun kirli hava soluduğunu belirtirken, "İç ve dış ortam hava kirliliğinden yılda 7 milyon insanın erken ölümüne neden oluyor" dedi.

Dindar, hava kirlilik kaynaklı hastalıkların duyurulması gerektiğini ifade ederken, çocuklar, yaşlılar ve hastalar için kirliliğin arttığı dönemlerde uyarıların yapılmasının da önemli olduğunu söyledi.

HAVA EMİSYON PORTALI...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Uzmanı Elifcan Kanatlı Apaydın ise, "Sanayi kaynaklı hava kirliliğnin kontrolü yönetmeliğ" hakkında bilgiler verdi.  Apaydın, bakanlığın 330 noktada ölçüm istasyonu olduğunu kaydederken, Hava Emisyon Yönetim Portalı kurulduğunu da söyledi. İstasyonlardan alınacak verilerle hava kalitesi tahminleri yapmayı da planladıklarını kaydeden Apaydın, mevzuata ilişkin detayları da aktardı.

HAVA KİRLİLİĞİNDEN ÖLÜMLER...

Panelin son konuş konuşmacısı olan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dane Ediger ise, Hava kirliliğinin akciğer sağlığına etkilerini anlattı.  Ediger, Avrupa ve Amerika'da hava kirliliğinin düşmeye başladığını bunun nedeninin ise üretimin Çin ve Hindistan'a kaydırılmasında olduğunu ifade etti.

Doç. Dr. Ediger, Bursa'nın hava kirliliği sıralamasında 2017 yılında 4. olduğunu hatırlatarak, aynı dönemde hava kirliliğine atfedilen erken ölüm sayısının da 3 bin 98 olduğunu söyledi.

Ediger, astım hava kirliliği ilişkisinin kanıtlandığını kaydederken, kirli havanın alerjik yapıyı da artırdığını ifade etti. Ediger Ayrıca, küresel ısınmanın polen süresini de uzattığını dile getirdi.

Ahşap ev tutkunları! Bursa'daki bu fırsatı kaçırmayın

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.