Hava Durumu

'Mihraplı Cami'nin adı Şehitler olsun'

Bursalıların, şehitlerine son görevlerini yerine getirmek için akın ettikleri Dikkaldırım Mihraplı Cami'nin adının değiştirilmesi için proje hazırlayan Bursa Platformu Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Karaman, "Şehitlerimize vefası ve saygısı olan herkesi bu projeye destek vermeye davet ediyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2017 09:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2017 09:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
'Mihraplı Cami'nin adı Şehitler olsun'

-İsmail ARSLAN-

Kendini 'Bursa sevdalısı' olarak tanıtan, kentle bütünleşmiş bir isim olan; Bursa Platformu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kalite Birliği Başkan Vekili Mustafa Karaman'la tüm Bursalıların gönlünde kendine yer bulacak bir projeyi konuştuk. Karaman, Bursa'nın şehitlerini uğurladığı Mihraplı Cami'nin adının 'Mihraplı Şehitler Cami' olarak değiştirilmesi için kampanya yürütüyor. Karaman'la projesinin detaylarını konuştuk.

Mustafa Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

 İlk, Orta, Lise tahsilini Bursa'da tamamlayan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kimya Bölümünden mezun olan, 1975 yılından beri Dikkaldırım Mahallesi'nin sakini olan, TSE'de görev yapan, Bursa Platformu'nun kuruluşunu gerçekleştiren ve hâlen yönetim kurulunda görev alan, Kalite Birliği'nin kurucu başkanı ve halen başkan vekilliği görevini yürüten, Uludağ Tüketicileri Koruma Derneği'ni kuran, halen Başkanlık görevini yürüten, Trabzon'da doğan, 'Bursalıyım' demekle övünen, Bursa'ya aşık, Bursa sevdalısı biriyim. Kaliteciyim, kalitenin peşindeyim, kalitenin sevdalısı, kalitenin delisiyim. Kalite kuruluşu olan Türk Standartları Enstitüsü'nde görev yapıyorum ve toplumun kalite bilincini arttırmak üzere sosyal projelerde görev alan kalite gönüllüsüyüm.

Mustafa Bey, Dikkaldırım Mahallesi'ne karşı ayrı bir sevginiz var sanırım. Nedir sizi bir mahalleye bu kadar bağlayan? 

Çocukluğumun, gençliğimin geçtiği yerdir Dikkaldırım. Akrabalarımın tamamının bulunduğu yer, arkadaşlarımın yaşadığı mahalle, komşularımızın yaşamlarını sürdürdüğü belde, dostlarımızın, dostluklarımızın, gençlik anılarımızın, evimizin, mezarlığımızın, kısaca hayatımızın her aşamasına damga vuran, yetiştiğimiz, yaşadığımız, vakit geçirdiğimiz bir mahalledir Dikkaldırım. Dikaldırım ile ilgili söylenmesi gereken bir kaç söz varsa, bir iki cümle kurma yetkim olduğunu düşünüyorum. Dikkaldırımı, Dikkaldırımlıyı seviyorum.

Son günlerde, sizin yürüttüğünüz bir çalışma var, Dikkaldırım Mihraplı Cami ile ilgili, o konuya girmeden önce şunu sormak istiyorum, 'Mihraplı' ismi nereden geliyor?

Mihraplı ismi, Nilüfer Çayı üzerinde bulunan köprüden geldiğini biliyoruz. Çelebi Sultan Mehmet'in kızı Selçuk Hatun tarafından 1465 - 1466 yıllarında yaptırılmıştır. Eski Bursa -  Karacabey yolu üzerinde kurulan köprü, Nilüfer Çayının akış yönünün değişmesi neticesinde önemini yitirmiş ve zamanla yıkılmıştır. Köprünün iki kitabesi Bursa Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde bulunmaktadır.

Mihraplı Cami, adını bu köprüden mi almaktadır?

Öyle olduğunu düşünüyoruz. Çünkü mihrapsız cami olmaz. Adının Mihraplı olması, mihrabının bulunmasından dolayı değildir. Her caminin mihrabı vardır. Mihraplı Köprüsü'nün yakın bölgede bulunmasından dolayı, adını buradan almıştır. Kaldı ki aynı alanda Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan parkın adı da 'Mihraplı' parkıdır. Tarihin derinliğinden gelen bir isim olarak, ecdada saygı olarak bu ismin konulduğunu düşünüyoruz.

Mihraplı Cami'nin adının 'Şehitler Cami' olarak değiştirilmesini teklif ediyor ve bu konuda çalışmalar yürütüyorsunuz. Bu değişiklik fikri nereden çıktı?

Bizler, Bursa Platformu ve Kalite Birliği olarak, Bursa için mücadele eden sivil toplum kuruluşlarının yetkilileriyiz. Dikkaldırım Mihraplı Cami adından bir şikâyetimiz yok. Dikkaldırımı da, Mihraplı adını da, camilerimizi de seviyoruz. Dikkaldırım, Bursa'nın en büyük mahallesi. Mihraplı, köprü adı olarak tarihi bir değerimiz, cami ise sadece Dikkaldırımın değil, Bursa'nın bir değeri konumuna geldi. Sadece Bursa'da değil, ülke genelinde de bir üne sahip oldu. Arkadaşlarımızla, Dikkaldırım sakinleri ile yapmış olduğumuz görüşme ve değerlendirme sonucunda, Dikkaldırım Mihraplı Cami adının 'Mihraplı Şehitler Cami' olarak değiştirilmesini teklif ediyor, talep ediyoruz. Son yıllarda şehitlerimizin bu Cami'den kaldırılması bu düşüncenin oluşmasında etkili oldu.

Şehit cenazeleri neden Dikkaldırım'dan kaldırılıyor?

Bu konu ile ilgili yetkililerin daha net bilgi verecek olduğuna inanıyorum. Bize göre, ulaşım kolaylığı, otopark sıkıntısının olmaması, Caminin ibadet bölümünün büyüklüğü, bahçesinin genişliği, birde zannediyorum güvenlik tedbirlerinin uygulamadaki kolaylığı, devlet büyüklerimizin bu kararı almasında etkili olmuştur. Ama Dikkaldırımlılar açısından ise olayın farklı bir boyutu daha var. Dikkaldırımlılar, vatanı, milleti, bayrağı ölümüne seven, bu değerlere bağlı insanların, ailelerin, akrabaların oluşturduğu bir mahalle. Bu değerler uğrunda şahadet şerbeti içen yiğitlerin, Dikkaldırım'dan son yolculuğa uğurlanması, Dikkaldırımlar için acı olduğu kadar onurlu bir görev. Dikkaldırımlı vatana sevdalıdır, bayrağa aşıktır, milletine düşkündür, devletine bağlıdır. Dikkaldırım'da, devletin aleyhinde bir olay olmaz, bu olayı refleks olarak Dikkaldırımlı kabul etmez. Ancak burada sadece Dikkaldırım adını kullanmamız doğru da değil. Hüdavendigar Mahallesi de bu kapsamdadır. Dikkaldırım genel ad olduğu için onun adını kullanıyoruz, Hüdavendigar Mahallesi'ne haksızlık yaptığımız düşünülmesin lütfen. Caminin adı Dikkaldırım Mihraplı Cami olduğu için konuya Dikkaldırım üzerinden girdik.

Bursa Platformu ve Kalite Birliği olarak önerdiğiniz 'Mihraplı Şehitler Cami' ismine, Dikkaldırım ve Hüdavendigar Mahallesi sakinlerinin tepkisi ne oldu?

"Konuyla ilgili öncelikle Dikkaldırım Mahallesi Muhtarı Mustafa Özderya ve Hüdavendigar Mahallesi Muhtarı Mustafa Pala ile görüştük. Her iki mahallemizin muhtarı da sağ olsunlar, bu ismi benimsediler ve öneriyi desteklediklerini ifade ettiler. Daha sonra her iki mahallemizin ileri gelenleri ile yapmış olduğumuz görüşmede, komşularımızla, akrabalarımızla, mahalle sakinleri ile yapılan değerlendirmelerde büyük bir çoğunluk önerdiğimiz ismi benimsediklerini ifade ettiler. Büyük bir onurla ifade edelim ki; şehitlik makamına, şehitlerimize, Dikkaldırım ve Hüdavendigar'dan aykırı bir söz çıkmaz, böyle bir şey duymadık. Sadece 'Mihraplı' adının da korunması talebi var. Bunu da caminin yapımında büyük emeği olan ve ebedi aleme göç etmiş olan büyüklerimize olan bir saygı, Mihraplı Köprüsü'nü yapan ecdadımıza bir vefa olarak yorumluyoruz. Bundan dolayı da Dikkaldırım ve Hüdavendigar Mahallesi sakinlerini alkışlıyoruz. Dikkaldırım ve Hüdavendigar, vefalıdır, saygılıdır."

Bu proje sadece Cami adının değiştirilmesi projesi midir?

"Hayır! Bilenler biliyor, Mihraplı Cami'nin bahçesi bir panayır alanı gibi. Bu alanın yeniden düzenlenmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu alanın düzenlenmesi ile ilgili olarak bir sosyal sorumluluk projemiz var. Projenin detayına girmeden sadece şunu ifade edelim; bu alana şehitlerimizin birer fotoğrafını, adını - soyadını, şehit olduğu yeri, şehit olduğu tarihi belirten, her şehidimiz adına bir anıt yaptırmak istiyoruz. Amacımız; Mihraplı Şehitler Cami'nin bahçesinin bir şehitler parkı haline getirmek. Oraya Normal zamanlarda, gerek ibadet için, gerek çay içmek için gelen vatandaşlarımıza şehitlerimizi hatırlatmak, onlara birer Fatiha'nın okunmasını sağlamak... Yeni nesle bu vatan için şehit olan yiğitlerimizi hatırlatmak, şehit ailelerimize vefa göstermek... Bu projenin finansmanı için hiçbir kuruluştan, hiçbir kamu kurumundan bir bütçe talep edilmeyecektir. Bu proje, Bursa Platformu ve Kalite Birliği'nin bir sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirilecektir. Giderleri bu STK'lar karşılayacaklardır."

Peki bu proje kabul edilecek mi? Kabul edilmesi için neler yapacaksınız?

Bizler, STK'lar da görev alan insanlarız. Şehrimiz için projeler üretiriz ve bu projeleri kamuoyuna, yetkililere sunarız. Kabul edilmesi bizleri mutlu eder. Kaldı ki bu sunduğumuz proje bir gelir elde etme faaliyeti değildir. Aksine bir vefa, bir diyet, bir aidiyet projesidir ve vatan sevdalılarına olan borcumuzdur. Bizlerin, yaşadığımız bu şehre borcumuz var. Bu şehri güzelleştirerek, geliştirerek, daha kalitli ve yaşam kalitesi yüksek bir şehir haline getirerek, bu şehri kalite şehri haline getirerek, bu şehre borcumuzu ödemeliyiz. Bizlerin, bu vatana borcu var. İşimizi en iyi şekilde yaparak, mesleğimizi layığı ile icra ederek, vatanı severek, birliğe, bütünlüğe dönük faaliyetler icra ederek, bayrağımızın yüksekte dalgalanmasını sağlayarak, birbirimizi severek, birbirimize saygı duyarak, bu vatana olan borcumuzu ödemeliyiz. Bizlerin, aziz şehitlerimize borcu var. Onlar için yapacak olduğumuz çok fazla bir şey yok belki ama onları unutmayarak, onları sürekli hatırlayarak, onlara Fatihalar göndererek, onların resimlerini nefes aldığımız cami bahçesinde muhafaza ederek, onları unutmadığımızı belirtmeliyiz. Bizlerin, şehit ailelerine borcu var. Onların yanında olduğumuzu, onlarla birlikte olduğumuzu, onların evlatlarının evladımız olduğunu hep söylüyoruz. Böyledir bu durum, bu da doğrudur. İşte bu durumu küçük bir eyleme geçirerek; Mihraplı Cami adının Mipraplı Şehitler Cami olarak değiştirilmesini ve cami bahçesinin şehitler için düzenlenmesini istiyoruz. Bu talebimizin kabul edilmesi için devlet büyüklerimizden destek istiyoruz. Siz değerli basın mensuplarından destek bekliyoruz. Vatanına, milletine, şehitlerine vefası ve saygısı olan herkesi bu projeye destek olmaya davet ediyoruz"

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.