Hava Durumu

17 ülkeden Rusya'ya eşzamanlı şok! Sınır dışı ediliyor!

ABD, çift taraflı çalışan eski bir Rus casusun İngiltere'de zehirlenmesi gerekçesiyle 60 Rus diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. ABD'nin ardından Kanada, Ukrayna ve Avrupa Birliği'ne üye 14 ülke de belirli sayıda Rus diplomatı sınır dışı etme kararı aldı. Rusya'dan ise kararlara tepki gecikmedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2018 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2018 16:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
17 ülkeden  Rusya'ya eşzamanlı şok! Sınır dışı ediliyor!

Eski Rus casusu Sergei Skripal'in İngiltere'nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa'ya yayıldı. ABD Başkanı Donald Trump, 60 Rusya vatandaşını 'casus' olarak niteleyerek sınır dışı ettiğini duyurdu. ABD öte yandan Seattle'daki Rusya Konsolosluğunu kapatma kararı aldı.  

AVRUPA'YA YAYILDI

Rusya'ya karşı adım atan ülkelerin sayısı ABD ile sınırlı kalmadı. Bu kararlarının açıklanmasından hemen sonra açıklama yapan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB üye ülkesinin bugün Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını duyurdu. Tusk, önümüzdeki gün ya da haftalarda Rusya'ya karşı yeni adımlar atılabileceğini de ifade etti.  Almanya 4, Çekya 3, Polonya, 4, Hollanda 2 ve Letonya 1 diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Ukrayna  da 13 diplomatı sınır dışı edeceğini duyurdu.

KANADA 4 RUS DİPLOMATI SINIRDIŞI EDİYOR 

Kanada da, İngiltere ile dayanışma amacıyla 4 Rus diplomatı sınırdışı edeceğini açıkladı. 

MASS: 4 RUS DİPLOMATI SINIR DIŞI ETTİK

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: ABD GÜÇTEN ANLAR

Rusya ise yaptığı açıklamada en az 60 diplomatı sınır dışı edeceklerini açıkladı.  Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov ise ABD'nin ikili ilişkilerde kalan küçük bir kısmı da yerle bir ettiğini söyleyerek, 'ABD sadece güçten anlar' ifadesini kullandı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da NATO ve AB üyesi ülkelerin Rus diplomatları sınır dışı etme kararını güçlü bir şekilde protesto ettiğini açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Sergey Skripal ile kızı Yuliya 4 Mart'ta İngiltere'nin Salisbury kentinde kimyasal saldırıya uğramıştı. İngiltere Başbakanı Theresa May, saldırının sinitr gazıyla düzenlendiğini söyleyip büyük ihtimalle Rusya'nın sorumlu olduğunu iddia etmişti. Rusya ise suçlamayı reddediyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.