Hava Durumu

2020'de olacakları önceden anlatmaya çalışmışlar!

Bize yaşadıklarımızı önceden diziler ve filmler her zaman biraz tüylerimizi ürpertmiştir. Ne şans ki, belki de hepimizin şahit olduğu 2020 yılı dünya tarihinin en şanssız yıllarından biriydi. Ölümler, pandemiler, depremler... İşte bu olayları önceden tahmin eden çok yapım vardı aslında.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2020 21:45
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2020 21:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
2020'de olacakları önceden anlatmaya çalışmışlar!

1. Akira-1988

1988'de çekilen Akira isimli animede 2020 olimpiyatlarının Tokyo'da düzenleneceği bir tabelada gösterilir. Bir geri sayım tablosunda ise olimpiyatlara 147 gün kaldığı görülür. Altındaki bir başka beyaz tabelada ise "iptal et, ertele" yazısı dikkate çarpar. 2020'de Tokyo'nun ev sahipliği yapacağı 2020 Olimpiyatlar'ı koronavirüs pandemisi nedeniyle maalesef ertelenmişti.  

2. Pandemic - 2020

Netflix'de ocak ayında yayınlanan 'Pandemi' isimli dizi belgesel de önceden verilen uyarılara örnek olarak gösterilebilir. Belgesel, 22 Ocak'ta yayına girdiğinde Covid-19'un henüz bir ismi dahi bulunmuyordu. 6 bölümlük dizide doktorlar, araştırmacılar ve sağlık çalışanlarının yıllardır gribe ve benzer virüslere karşı mücadelesi konu alınıyor. Uzmanlar, beyanlarında, koronavirüs benzeri bir salgının kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor.

Dizide grip ve benzeri salgınlara yönelik yürütülen çalışmalar, yayılma hızının düşürülmesi için alınabilecek önlemler gibi konular da inceleniyor. Ayrıca aşı karşıtlığı konusunun da ele alındığı belgeselde, bu durumun Dünya Sağlık Örgütü tarafından en büyük sağlık sorunlardan biri olarak nitelendirildiği hatırlatılıyor.

3. Tangled - 2010

2010'da çekilen Tangled isimli filmde, Rapunzel'in yaşadığı kule, Corona isimli köyden oldukça uzaktadır. Rapunzel'in bu kulede sosyal izolasyonu deneyimleyen ilk kişi olduğunu söylesek yanlış olmaz. Ayrıca Corona, Rapunzel'in de doğum yeridir.

4. Supernatural - 2009

2009'da çekilen bir Supernatural bölümünde Dean geleceğe gönderilmiştir. Dean'in gönderildiği yer, Croatoan virus ismi verilen bir virüs nedeniyle alt üst olmuştur. Halk ise tuvalet kağıdı stokluyordur. Bundan 11 yıl önce çekilmiş bir yapımda 'C' harfiyle başlayan bir virüs var ve herkes tuvalet kağıdı stokluyor... Tanıdık geldi mi?

5. Contagion - 2011

Steven Soderbergh imzalı Contagion (Salgın) filmi, hava ve solunum yoluyla bulaşan ve enfekte olan insanları birkaç gün içinde öldüren bir virüs salgınını konu alıyor. Bilim kurgu tarzı filmde, dünya çapında uzmanlardan oluşan bir sağlık ekibi, hem salgına hem de panik halinde olan insanları durdurmaya çalışıyor. Salgının Çin'de ortaya çıkan bir virüs dolayısıyla yayılması koronavirüsle olan en büyük benzerliklerden bir tanesi.

Filmin başrol oyuncularından Gwyneth Paltrow'un oynadığı Beth Emhoff karakteri, MEV-1 adı verilen virüsü yarasadan bir domuza geçen ve sonrasında enfekte olan Hong Konglu bir aşçıyla el sıkıştıktan sonra kapıyor. Beth Emhoff karakteri ve çocuğu filmin ilk 15 dakikasında ölürken, kocası ise direnç göstererek hayatta kalıyor.

6. Lost - 2004

2020 'de tüm dünya kendini karantina altına almışken, 2004 yapımı popüler bilim kurgu dizisi Lost'u ve dizide geçen karantina temalı bölümleri hatırlamamak elde değil. Özellikle de bir karakteri; Desmond Hume'u. Belki de çoğu kişinin "karantina" konseptiyle ilk detaylı tanışması Lost dizisiyle olmuştur. Bu adam 70'lerden kalma gibi görünen tuhaf, sığınak benzeri ambarın içinde yaşıyordu. İzleyiciler ayrıca sığınağın kapısı açıldığında kapının içinde "Karantina" kelimesinin damgalı olduğunu gördü. Desmond, sığındığı bu evin onu adadaki bilinmeyen bir hastalıktan koruduğuna inanıyordu. Ve dizi ilerledikçe izleyiciler meselenin özünü öğrenmeye başladı.

7. 30 Rock - 2006

Bugüne kadar aralarında 30'dan fazla oyuncunun olduğu 75'ten fazla kadın, ABD'li yapımcı Harvey Weinstein hakkında cinsel taciz ve tecavüz suçlamasında bulunmuştu. Weinstein hakkındaki iddiaların ortaya çıkmasının ardından, kadınların uğradıkları cinsel tacizleri sosyal medyada #MeeToo (Ben de) etiketiyle gündeme getirmesi dünya çapında bir hareket başlatmıştı. 2020'de ise olayın yankıları ve iddialar halen sürüyor. 2006 ile 2010 yılları arasında yayınlanan 30 Rock isimli bir dizide ise bir kadın, Weinstein'den gelen birliktelik tekliflerini reddettiğini söylüyor. Üstelik söz konusu bölüm olayların patlak vermesinden 5 yıl önce yayınlanmıştı. 

8. The Legends of Chamberlain Heights - 2017

Legends of Chamberlain Heights adlı animasyon çizgi dizinin 2017'de yayınlanan bir sahnesinde Kobe Bryant'ın helikopter kazası sonucu öldüğü gösterildi. Bryant, 2020'nin Ocak ayında bir helikopter kazasında aramızdan ayrıldı. 

9. The Simpsons - 1993

Kehanetlerden söz edip Simpsons'ı atlamak olmazdı. Dizinin 1993'te yayınlanan bir bölümünde Japonya'da meyve suyu işçileri paketleme yapar. Hasta bir işçi, şten atılmaktan korktuğu için durumunu işyerinden saklıyor. Paketleme sırasında hasta olduğunu fark eden arkadaşına, "Grip olduğumu müdüre sakın söyleme" diyor ve o esnada kutunun içine öksürüyor. Böylece virüs, kutuyla birlikte ABD'ye taşınıyor ve ülkede pek çok kişi hastalanıyor. Bu, Japonya'dan Amerika'ya yayılan Osaka Flu adlı virüstür. Koronavirüs ise Osaka'ya yalnızca 200 km uzaklıktaki Wuhan'da ortaya çıktı. 

10. My Secret Terrius - 2018

Netflix'te 2018'de gösterime giren ve emekli bir ajanın maceralarını anlatan 16 bölümlük Güney Kore dizisi My Secret Terrius'taki bir doktor, koronavirüsün kuluçka döneminin 2 ila 14 gün olacağını, mutasyona uğradığını, akciğerlere hızlı bir şekilde nüfus ederek yüzde 90 oranında can kaybına sebebiyet vereceğini belirtiyor. Dizinin 10 bölümünün 53. dakikasında bir doktor ile polis arasında geçen diyalog şöyle:

Doktor: Daha fazla araştırma yapmalıyız ancak koronavirüse benziyor.

Polis: Korona mı? MERS mi yani?

Doktor: Koronavirüs, MERS ve SARS bildiğimiz grip. Hepsinin ailesi ve genleri aynı. Koronavirüs solunum sistemine saldırıyor. 2015'teki MERS salgınında ölüm oranı yüzde 20'den fazlaydı.

Polis: Ama silah olarak kullanılacak kadar ciddi değil haksız mıyım?

Doktor: Dediğim gibi bu virüs mutasyona uğramış. Biri onu ölüm oranı yüzde 90 olacak şekilde ayarlamış. Daha da kötüsü koronavirüsün kuluçka dönemi 2 ile 14 gün arasında. Virüs aktif olduktan sonra sadece 5 dakika içinde akciğerlere saldıracak şekilde ayarlanmış.

Polis: Tedavisi var mı?

Doktor: Şu anda bir tedavisi ya da aşısı yok. Bunları geliştirmek zor.

11. The Big Bang Theory ve Young Sheldon

The Big Bang Theory'nin bir bölümünde, Sheldon paranoyak şekilde "öldürücü bir hastalığa" yakalanmamaya çalışıyor. Yine de neticede kendini hastanede iki haftalık bir karantina sürecinde buluyor. Devam dizisi Young Sheldon'da "ölmek istemediği" için derse girmemek istiyor.

Daha sonra yüzünde bir maskeyle, haber sunucusunun, özellikle ileri yaşlılar ve çocuklar arasında bulaşıcı, Çin kaynaklı bir virüsü tartıştığı bir haber programını izlerken görülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.