Hava Durumu

23 kurum YouTube'a karşı ayaklandı! Büyük cezalarla karşı karşıya...

ABD'de 23 kurum, YouTube'u, 13 yaş altındaki çocukların kişisel bilgilerini toplayıp, çocuklara yönelik reklam yaptığını iddiasıyla Federal Ticaret Komisyonu'na şikayet etti.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2018 15:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2018 15:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenidonem.com.tr/
23 kurum YouTube'a karşı ayaklandı! Büyük cezalarla karşı karşıya...

Facebook'tan sonra Google'ın sahibi olduğu YouTube da bir veri ihlali sorunu ile karşı karşıya...Çocuk, tüketici ve mahremiyet hakkı savunucularının yer aldığı 23 kurumdan oluşan bir ittifak, Google'ı 13 yaş altındaki çocukların kişisel bilgilerini toplayıp, çocuklara yönelik reklam yaptığını ve bu yolla onları koruyan yasaları ihlal etmekle suçladı ve ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) 59 sayfalık bir yazılı şikâyette bulundu.

ÇOCUKLAR SİTEYİ KULLANABİLİYOR

Guardian'ın haberine göre, aralarında 'Reklamsız Çocukluk için Kampanya' (CCFC) ve 'Dijital Demokrasi Merkezi'nin de olduğu 23 organizasyon, Google'ın YouTube'un 13 yaş ve üstündekiler için uygun olduğunu iddia etmesine rağmen, 13 yaşından küçük çocukların siteyi kullandığını bildiğini savundu.

KİŞİSEL VERİLERİ TOPLUYOR

Google'ın yer, cihaz bilgileri ve telefon numaraları gibi kişisel verileri toplayıp, çocukları farklı internet siteleri ve servisleri vasıtasıyla izlediğini savunan hak savunucuları, Google'ın bu eylemlerden önce 'ABD Çocukların Çevrimiçi Mahremiyetinin Korunması Yasası' (Coppa) kapsamında ebeveynlerinden almaları gereken izinleri almadığını işaret etti. Hak savunucuları FTC'nin suçlamaları soruşturmasını ve Google'a yöneltilen bu suçlamalardan dolayı yaptırım uygulanmasını talep etti.

GOOGLE SORUMLULUKTAN KAÇIYOR

CCFC'nin yönetici müdürü Josh Golin "Google, popüler çizgi filmler, ninniler ve oyuncak reklamları ile dolu olan YouTube'un 13 yaş altındaki çocuklara uygun olmadığını iki yüzlüce iddia ederek yıllardır çocuklara ve ailelerine yönelik sorumluluklarından kaçtı" ifadlerini kullandı. Golin "Google çocuklara yönelik reklamlar yayınlayarak çok fazla kar sağlıyor. Google, Coppa'ya uymalı" dedi.

KULLANIM YAŞI 6'YA DÜŞTÜ

Youtube, uygunsuz videoları engellemek için 10 bin kişiyi işe alacak. Hak savunucularından oluşan organizasyonlar, ABD'de 6 ila 12 yaş arasındaki çocukların yüzde 80'inin Youtube'u kullandığını ve sitenin çocuklar arasında en popüler çevrimiçi platform olduğunu vurguluyor.

YOUTUNE KİDS İLE BAŞLADI

Google 2015 yılında çocuklar için 'YouTube Kids' adı verilen uygulamayı yürürlüğe sokmuş ve bunun çocuklara yönelik uygun içerik ve reklamları göstermek için geliştirildiğini açıklamıştı. 'YouTube Kids' uygulaması sitede ebeveynlere daha fazla kontrol olanağı verse de uygulamanın fazla kullanılmadığı ayrıca çocukların diğer Youtube videolarına ulaşabileceği kanal ve videoları kullandığı belirtiliyor.

ÖNLEMLER YETERSİZ

Şirket ayrıca sitede, şiddet ve çocuklara yönelik suistimal içeren görüntülerin yaygınlaştığı şikayetleri sonrası binlerce moderatörü site genelindeki içerikleri gözden geçirmek için görevlendirdiğini duyurmuştu. Ancak hak savunucularına göre bu önlemler yetersiz kalıyor.

MİLYARLARCA DOLAR CEZA SÖZ KONUSU

Google henüz söz konusu suçlamaya yanıt vermezken, kendilerine resmi şikayetin ulaşmadığını belirten YouTube sözcüsü "Aileleri ve çocukları korumak bizim için her zaman yüksek öncelikli olmuştur. Şikayeti titizlikle inceleyecek ve geliştirebileceğimiz bir şey var mı değerlendireceğiz. Çünkü YouTube çocuklar için değil; sırf bu nedenle YouTube Kids isimli uygulamaya büyük yatırımlar yaparak çocuklara bir alternatif sunduk" dedi. FTC, Google'ın yasayı çiğnediğine karar verirse şirket milyarlarca dolar cezaya çarptırılabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.